Koeajossa Subaru Legacy 2.0 TD Sport

 

Taustaa

Subaru Legacy on historiansa aikana uudistunut varsin pienin askelin. Myyntimenestys Suomessa on vaihdellut hinnoittelun mukana. Viimeinen vuosi on ollut poikkeuksellisen hyvä kilpailukykyisen dieselmoottorin ansiosta. Uuden korimallin muutokset ovat merkittäviä ja sisustuksen laatutaso on selvästi kohonnut.

Kori ja sisätilat

Muotoilultaan Legacy on edelleen varsin tavanomainen. Subarun omaa juttua muotoilussa ei ole oikein löytynyt. Dieseliin tuo urheilullisuutta konepellin suuri ilmanottoaukko. Mitoiltaan Legacy on suunnilleen Passatin kokoluokkaa, mutta luokassan Legacy on melko kapea. Edeltäjään verrattuna merkittävät muutokset ovat niin akselivälin kuin korkeudenkin lisääntyminen 8 sentillä. Niinpä Legacyssä ei tarvitse enää kärsiä pääntilan puutteesta. 

Sisätilat ovat auton kokoon nähden kilpailukykyiset. Takana on hyvin tilaa joka suuntaan ja kulkeminen takaistuimelle on väljää. Istuimen muotoilu ei ole aivan mukavimpia ja keskitunneli on tavanomaista suurempi. Etuistuimissa on sama vaiva kuin Legacyssä ennenkin: selkänojan yläosa on veltto ja kaartaa taakse niin, että selkä saa tukea vain selkänojan alaosasta. Ohjauspyörässä on nyt myös pituussäätö. Tavaratila on kooltaan melko suuri, mutta jostakin syystä Legacy sedanissa ei takaistuimen selkänoja ole lainkaan alaslaskettava. Apuna on ainoastaan suksiluukku. Farmarissa tavaratila on suuri, vaikka pohja onkin melko korkealla.

Näkyvyydeltään Legacyn selkeä korimalli on hyvä. Myös ulkopeilit ovat suuret.  Kääntöympyrän halkaisija on kohtuullinen nelivetoiseksi. Kylkilistoja on Subarustakaan etsiä.

Moottori ja suorituskyky

Legacyn boxer-moottorit ovat samoja kuin edeltäjässä. Bensakoneet ovat 2,0- ja 2,5-litraiset. Suomessa myynti keskittyy 2,0-litraiseen dieseliin, jossa on tehoa 110 kW/150 hv ja vääntöä 350 Nm. Moottori on kaikin puolin kilpailukykyinen ja voimaa on tarjolla laajalla alueella. Tällä moottorilla Legacy kulkee kevyesti. Ilmoitettu kulutus on keskimääräistä suurempi.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Koeajettu Legacy oli Sport-varusteinen ja varustettu 18 tuuman pyörillä. Maantiellä suuntavakavuus on moitteeton ja reagointi ohjausliikkeisiin on nopeaa. Ohjaus tuntuu tarkalta ja melko tunnokkaalta. Tunnelma muuttuu täysin syyssateiden pehmittämällä soratiellä. Legacy hapuilee eikä ohjaukseen välity todellista tuntumaa kulkusuunnasta. On vaikea päätellä, mikä osuus ongelmista johtuu soveltumattomasta rengaskoosta.

Renkaat lienevät päävastuullinen myös mukavuuden pilaantumiseen. Legacy täristää ärsyttävästi tienpinnalla, joka muilla autoilla tuntuu aivan tasaiselta. Suuremmat heitot maantienopeuksissa alusta selvittää kelvollisesti.

Legacyn boxer-diesel on käyntiääneltään miellyttävä niin tyhjäkäynnillä kuin suurilla kierroksilla. Rengasmelu on sileällä asfaltilla kohtuullista, mutta karkealla pinnalla sointi on liian voimakasta.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Edellisen sukupolven aikana Legacy muuttui hyvin varustetuksi autoksi ja uusi malli jatkaa samoilla linjoilla. Vakiona on mm. xenon-lähivalot, 6 turvatyynyä, aktiiviset pääntuet, mäkipidätin, alumiinivanteet, sumuvalot, sadetunnistin, CD-vaihtaja, vakionopeussäädin, bluetooth, 2-alueinen automaatti-ilmastointi ja sähköisesti säädettävä kuljettajan istuin. Koeajetussa Sport-mallissa on noin 3 000 euron lisähinnalla nahkaverhoilu, kuljettajan istuimen muisti sekä monia ulkonäköön vaikuttavia yksityiskohtia. Lisävarusteena on lähinnä metalliväri, dieseliin noin 740 euroa. Nahkaverhoilun ja kuljettajan istuimen muistin saa perusmalliin myös ilman Sport-varusteita.

Sisustus on laadultaan huolitellun tuntuinen, mutta muotoilultaan ja materiaaleiltaan hyvin perusjapanilainen tai itse asiassa hieman amerikkalaistyylinen. Tyylistä ei siis tule kovin korkeita pisteitä. Mittarien taustat ovat yksityiskohtana mukavan näköiset. Ohjauspyörässä on oikeilla paikoillaan radion ja vakionopeussäätimen painikkeet. Säilytyslokerot ovat suurikokoisia. Audiojärjestelmä kuulostaa ainakin radiota kuuntelemalla halvinta tasoa paremmalta.

Kilpailuasetelma

Legacy on selkeästi kehittynyt aikaisempaan verrattuna, vaikka osa ominaisuuksista jäikin renkaiden takia arvoitukseksi. Subaru tavoittelee perinteisen, pienen mutta uskollisen ostajakuntansa laajentamista ja tämän takia on tehty myönnytyksiä tavanomaisempaan suuntaan. Esimerkiksi karmittomista sivuikkunoista on luovuttu. Olemukseltaan tällaisen auton voisi tuoda markkinoille lähes mikä tahansa japanilais- tai korealaisvalmistaja. Aidointa Subarua on jatkuva neliveto, jonka saa lähes kaupan päälle, sillä hinta ei ole juurikaan kilpailijoita kalliimpi. 2,0-litrainen diesel on mainio, mutta automaattivaihteistoa sen yhteyteen ei ainakaan lähiaikoina saa.

5.10.2009 Timo Nurmela

takaisin