Koeajossa Mercedes-Benz B 180 CDI

 

Taustaa

Mercedeksen A-sarjan perusrakenteen suunnittelukustannukset saadaan jaettua kahdelle mallille B-sarjan avulla. Suomessa CST:nä (Compact Sports Tourer) markkinoitu B-sarja on hyvin pitkälle yhtenevä akseliväliltään 20 cm lyhyemmän A:n kanssa. B-sarjan mitat ovat lähellä VW:n Tourania ja muita alemman keskiluokan tila-autoja. MB yritti tunkeutua tähän luokkaan jo Vaneon avulla, mutta liian pakettiautomaisen mallin menestys jäi vaatimattomaksi ja sen valmistus päättyi jo ennen B-sarjan esittelyä.

Kori ja sisätilat

Edeltävässä A-sarjassa oli tarjolla lyhyt ja pitkä akseliväli, mutta uusi malli kasvoi mitoiltaan lähelle aikaisempaa Lang-mallia. B-sarjan mitat puolestaan ovat tuntuvasti tätä suuremmat. Auto näyttää ulkomuodoltaan varsin leveältä ja matalalta. Perän muotoilu ei ole yhtä onnistunut kuin A-sarjassa.

Takaistuintilat ovat erinomaiset pidemmällekin matkustajalle. Ainoa miinus tulee korkealla sijaitsevan lattian takia hieman epäluontevaksi jäävästä jalkojen asennosta. Takatilojen puolesta B kelpaa taksiinkin. Tilat ovat suunnilleen samaa luokkaa kuin Scénicissä tai Focus C-Maxissa.

Istuimet ovat reilusti mitoitetut ja kokonaisuutena varsin hyvät. Ajoasentoa häiritsevät korkealla oleva lattia ja ohjauspyörästä puuttuva pituussäätö. Pituussäätö on luvassa tuotantomalleihin jatkossa. Takanakin istuin on hyvä.

Selkeämuotoisen tavaratilan vetoisuudeksi perusasennossa ilmoitetaan 544 litraa, mikä on luokassaan varsin mukava lukema, mutta jää selvästi Touranista. Tavaratilan pohjasta saa laajennettuna tasaisen. Tavaratilan välipohja voidaan myös haluttaessa laskea 5-ovisen A:n tavoin alemmas. Silloinkin "varapyöräkotelo" on käytettävissä lisätilana. Varapyörän korvaavat kompressori ja paikkaustarvikkeet. Etumatkustajan istuimen selkänoja taittuu alas pitkien tavaroiden kuljettamista varten. Istuinten irrottamismahdollisuudesta joutuu maksamaan lisähintaa.

Loivassa asennossa olevat etupilarit haittaavat näkyvyyttä eteen ja matala takaikkuna rajoittaa näkymiä taakse. Keskipilarit ovat normaalia edempänä, mikä haittaa puolestaan näkyvyyttä risteyksissä oikealle. Toisaalta näkyvyyttä auttaa istuminen tavanomaista korkeammalla tien pintaan nähden ja pienten ylitysten ansiosta kulmienkin arvaaminen helppoa. Kääntöympyrä on noin metriä suurempi kuin useimmissa kilpailijoissa.

Moottori ja suorituskyky

Moottorit ovat samoja kuin A-sarjassa. Bensamoottoreista pienin eli 150 on alimitoitettu B-sarjan kokoiseen autoon. Dieseleistä heikkotehoisin ei ole tarjolla ja koeajettu 2,0-litrainen perusdiesel 180 CDI tarjoaa jo hyvinkin vaivatonta suorituskykyä. Moottorissa riittää vetoaluetta 4000 r/min:iin, mikä tekee kiihdytyksistä eräitä muita dieseleitä vaivattomampaa. Kuutosvaihteellekin on käyttöä toisin kuin pienitehoisissa bensakoneissa, joissa kuutonen on aivan turha. Edellisiin rivinväleihin oli kirjoitettu kritiikkiä VAG-konsernia vastaan, jonka dieseleihin verrattuna MB:n pikkukoneet ovat sivistyneempiä. Dieseliksi tunnistettava ääni MB:n koneissakin on kuitenkin vakiovarusteena. Hiukkassuodattimen saa lisähintaan 930 euroa.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Pitkäakselivälisen B-sarjan suuntavakavuus on erinomainen. Sähkömekaanisen ohjaustehostimen tekemisessä MB ei ole onnistunut aivan yhtä hyvin kuin VW, mutta ohjauksenkaan osalta suuriin moitteisiin ei ole aihetta. Tunto on lievästi puutteellinen ja kaarteista tulee helposti kulmikkaita.

Alusta on melko jäykkä, mutta jousitusmukavuus on silti kohtuullisen hyvä. A-sarjaan verrattuna auto tuntuu heitoissa isommalta. Äänieristys on selvästi keskimääräistä parempi etenkin rengasmelun osalta. 

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Varustelu noudattelee A-sarjan linjaa. Lisänä on rengaspainevaroitin, etuistuimen keskikyynärnoja ja myöhemmin tuleva ohjauspyörän pituussäätö.  Vakiona  on mm. ESP, 4 turvatyynyä, aktiiviset pääntuet, sähkölasit edessä, kauko-ohjattu keskuslukitus ja ajotietokone, joka ei näytä hetkellistä kulutusta. Moottorin öljymäärä on dieseleissä tarkastettavissa mittaristosta. Ilmastoinnin ja radion+CD:n saa Comfort-pakettina 850 eurolla. Koristeltuja Avantgarde- ja Elegance varusteluita ei ole B-sarjaan tarjolla.

Lisävarusteiden hinnat ovat onneksi osittain MB-tason alapuolella. Järjellisellä tasolla on lisävarustehinnoista mm. metalliväri 840 euroa, ikkunaturvatyynyt 450 euroa ja vakionopeussäädin 490 euroa. Kalliita ovat sen sijaan pysäköintitutka 1110 euroa, ilmastointiautomatiikka 2560 euroa sekä nahkaverhoilun ja kevytmetallivanteiden kaltaiset ylellisyysvarusteet.

Kojetaulu muistuttaa tyyliltään C-sarjaa ja edellisen A-sarjan halpa olemus on muisto vain, mutta samalla on menetetty hieman nuorekkuutta. Hallintalaitteista totuttua MB:tä on vasemman käden monitoimiviiksi, johon on ahdettu kaikki mahdolliset toiminnot. Miksi esim. lasinpesimiä ei voisi käyttää oikealla kädellä kättä ratista irrottamatta niin kuin muissakin autoissa? Kytkin on uusissa malleissa saatu toimimaan sivistyneesti. Kunnollisia säilytyslokeroita on niukasti.

Kilpailuasetelma

B-sarjan hinnoittelussa ainoa ilonaihe on se, että 180 CDI:n lisähinta bensakoneiseen 170:aan verrattuna on vain 2500 euroa. Bensakoneella B-sarja on Scéniciä ja Xsara Picassoa 12 000 - 14 000 ja Touraniakin 5000 euroa kalliimpi, dieselinä hieman vähemmän. B-sarja on toki hyvin tehty auto, mutta selkeää katetta hintaerolle ei löydy. Taksikäyttöä ajatellen B 180 CDI on noin 3000 euroa Avensis Wagonia kalliimpi.

19.6.2005 Timo Nurmela 

takaisin