Koeajossa Mercedes-Benz C 220 CDI Elegance

 

Taustaa

Edellisen sukupolven C-sarjan myynti laski malli-iän lopussa kovin vaatimattomiin lukemiin. Uuden W204-mallin pitäisi pystyä palauttamaan menetetyt asemat syksyllä esiteltävää A4:ää ja edelleen varsin tuoretta 3-sarjaa vastaan. Normaaliin tapaan aluksi uudistuu vain sedan. Farmarimalli on odotettavissa syksyllä. Uutta Sportcoupea ei tule, vaan vanhaa mallia ehostetaan uuden C-sarjan tyylin mukaiseksi.

Kori ja sisätilat

Kaikki ulkomitat ovat normaaliin tapaan hieman edeltäjää suuremmat. Myöskään ulkonäkö ei tarjoa yllätyksiä. Kylkilistat on nykymuodin mukaisesti jätetty pois. Avantgarde-versiossa on MB:n coupe-mallien tapaan suuri tähti jäähdyttimen säleikössä. 

Takaistuintilojen mitoitus on C-sarjassa ja sen tärkeimmissä kilpailijoissa perinteisesti niukkaa. Tältä osin ei ole saatu merkittävää parannusta. Mukavasti takana matkustaa kaksi 180-senttistä. Etuistuimilla on havaittavissa 4 cm kasvanutta ulkoleveyttä vastaava sisäleveyden lisääntyminen, mutta takana kahden matkustajan hartiat ovat yllättävän lähellä toisiaan. Pääntila takana riittää 185-senttiselle. Polvet ovat kiinni etuistuimen selkänojassa, kun etuistuin on säädetty saman mittaiselle. Kynnykset ovat korkeat niin edessä kuin takana. Varsinkin takaistuimelle kenkää joutuu pujottelemaan.

Istuimien pehmustus on jämäkkä. Varsinkin etuistuimien selkänoja tuntuu turhankin kovalta. Ajoasennon saa säädettyä moitteettomaksi. Tilaa edessä on riittävästi. Edeltäjästä tuttu ongelma etujalkatilassa on tallella: lattia kallistaa eteenpäin ja vakionopeussäädintä käytettäessä kaasujalan jalkaterä joutuu epämukavaan asentoon. Istuimen korkeussäädössä rajoittavana tekijänä on liikennevalojen näkeminen yläviistoon. Näkyvyys on kokonaisuutena tavanomaista sedan-tasoa. Erityiskiitoksen ansaitsevat ulkopeilit, jotka ovat poikkeuksellisen korkeat. Peilin saa säädettyä niin, että samasta asennosta näkee takana tulevan liikenteen ohella katukivetyksen reunan takapyörän takana. Kääntöympyrä on pienehkö.

Tavaratilan aukko on laajempi kuin muutamissa muissa sedaneissa, mutta aukon koko on silti rajoittava tekijä kuljetuskyvyn kannalta. Taittuva takaselkänoja on edelleen lisävaruste. Selkänojan kaatovivut on tuotu mukavasti tavaratilan aukon yläreunaan. Takaluukun jouset ovat ihmeellisen voimakkaat ja singauttavat luukun vauhdilla ylös. Sulkemisessa joutuu käytännössä sotkemaan kätensä.

Moottori ja suorituskyky

Ensivaiheessa tarjolla olevat moottorit ovat 200 K (1.8 l/135 kW/183 hv), 230 (2.5 l/150 kW/204 hv), 280 (3.0 l/170 kW/231 hv), 350 (3,5 l/200 kW/272 hv), 220 CDI (2,1 l/125 kW/170 hv) ja 320 CDI (3,0 l/165 kW/224 hv). Syksyllä tulevat 180 K ja 200 CDI. Tehoa on tullut lisää useimpiin malleihin ja mallimerkinnät eivät useimmissa tapauksissa vastaa iskutilavuutta.

Koeajoauto oli C 220 CDI automaatti. Tässä mallissa vääntöä on peräti 400 Nm, joka on mittava ero perusdieselin 270 Nm:iin. Erittäin miellyttävästi vaihtavaan automaattivaihteistoon yhdistettynä ajaminen on poikkeuksellisen vaivatonta ja joustavaa. Ero muutaman vuoden takaisiin C-sarjan dieseleihin on käsittämättömän suuri. Merkittävä osa parantuneessa vaikutelmassa on paremmalla moottorin äänen eristämisellä. Tasaisella nopeudella moottorin ääni pysyy kuulumattomissa ja kiihdytyksissäkin edeltäjän traktorimainen vaikutelma on onnistuttu häivyttämään. Sääliksi vain käy niitä, jotka joutuvat käsin vispaamaan kuuden vaihteen välillä.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

C-sarjan ajo-ominaisuudet ovat entistä parempi kompromissi ajettavuuden ja mukavuuden välillä. Kummassakaan suhteessa ei jää paljon toivomisen varaa. Iskunvaimennus säätyy ajotilanteiden mukaan. Kaarreajossa auto ohjautuu edeltäjää dynaamisemmin. Koeajopäivälle sattuneessa voimakkaassa tuulessa suuntavakavuus ei yltänyt aivan huipputasolle. Ajonopeuden mukaan säätyvä ohjaustehostin on lisävaruste, joten ohjauksen keveydestä kaupunkiajossa joutuu maksamaan lisähintaa. Joka tapauksessa mukana on Mercedeksen vakiorasite eli hitaassa nopeudessa lähes täysin palauttamaton ohjaus. Ehkä siihen jatkuvassa käytössä tottuu, mutta satunnaisen käyttäjä ei voi välttyä ajatukselta, miten MB on vuodesta toiseen kyvytön hoitamaan asiaa kuntoon.

Äänieristys on auton hintaluokkaa vastaavalla tasolla. Rengasmelu pysyttelee kohtuullisena kevään karkeillakin teillä ja tuulen suhina korostuu muuten hiljaisessa autossa. Ovien tiivistys ei yllä huipputasolle, sillä vastaantulevien autojen ääni kuuluu eräitä muita autoja voimakkaammin. Moottorin karkea ääni on eristetty melko hyvin, mutta epäselväksi moottorin käyttämä polttoaine ei jää.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Vakiovarustelussa on edelleen aukkoja, joiden täyttäminen vaatii paksua lompakkoa. Perushintaan sisältyy kattava turvavarustelu, ajotietokone ja automaattinen ilmastointi sekä automaattivaihteisissa vakionopeussäädin. Elegance- ja Avantgarde-versioiden lisähinta on 2950 euroa. Näiden versioiden merkittävin lisä on monitoimiohjauspyörä ja mittariston näyttö. Lisäksi mukana on paljon pientä koristelua.

Sitten päästään optioiden ruksintaan. Metalliväri 1460 euroa, nopeuden mukaan säätyvä ohjaustehostin 390 euroa, taittuva takaselkänoja 510 euroa, sadetunnistin 200 euroa, dieselhiukkassuodatin 990 euroa, radio/CD 900 euroa, varapyörä 100 euroa. Tähän mennessä 4890 euroa. Siitä voi jatkaa vaikkapa pysäkointitutkalla 1360 euroa, nahkaverhoilulla 3220 euroa ja Comfort-ilmastoinnilla 1160 euroa.

Sisustuksessa ei ole lähdetty turhiin kikkailuihin. Tyyli on yhtenäinen ja nykyaikainen, mutta hieman arkinen. Sisustusväri on musta tai harmaa. Elegancen saa lisäksi beigenä. Avantgarde-istuimien reunat ovat 30 vuoden tauon jälkeen useammankin merkin valikoimiin palannutta keinonahkaa. Elegancen sisustuksessa on erittäin laadukkaita puukoristeita. Muilta osin sisustuksen laatu ei aivan yllä Audi-tasolle. Hallintalaitteet ovat merkille tuttuja ja muihin merkkeihin tottuneet oppivat nopeasti pienet erikoisuudet. Kojelaudan keskiosan näyttö voidaan piilottaa liukuvan kannen alle. Kansi on normaaliasennossaan avattuna hieman ylimääräisen näköinen. Jarrut ovat ainakin uutena hieman terävästi ottavat.

Kilpailuasetelma

Uusi C-sarjan auto vaikuttaa aluksi hieman turhankin ennalta-arvattavalta ja yllätyksettömältä. Sen edistysaskeleet edeltäjään verrattuna tulevat esille vasta ajossa. Hintaa uutuudelle kertyy varusteltuna aivan kunnioitettavasti, joten ainakaan Suomessa C-sarja ei tule valtaamaan merkittävästi aikaisempaa enempää markkinaosuutta.

8.4.2007 Timo Nurmela 

takaisin