Koeajossa Mercedes-Benz ML 350 Bluetec

Taustaa

Amerikkalaisen Mercedes-tuotannon merkittävin malli ML uusiutui vuoden 2011 lopussa. Edeltäjän sulavalinjaisuutta vaihdettiin enemmän GLK/GL-malleja muistuttavaan maasturimaisuuteen. Niinpä malli ei vaikuta erityisen modernilta. Ilmeisesti tämä on kuitenkin suunta, jota ostajat MB:n arvion mukaan haluavat. Tärkeää myös tämän luokan autojen markkinoinnissa on nykyään taloudellisuus. Tästä kertoo kohtuullisen painon lisäksi ennen kaikkea perusmoottorin vaihtuminen 4-sylinteriseksi.

Kori ja sisätilat

Myös ML:n ulkomitat on pidetty maltillisina. Pituutta on 5 cm vähemmän kuin BMW X5:ssä ja 1 cm enemmän kuin VW Touaregissa. Sisätiloiltaan nämä kilpakumppanit ovat hyvin lähellä toisiaan ja kaikissa riittää väljyyttä ruhtinaallisesti. ML:n takaistuin on jostakin syystä sijoitettu tarpeettoman alas, vaikka pääntilaa lasikatollakin varustettuna on yllin kyllin. Kolmatta penkkiriviä MB ei ole lähtenyt tekemään, vaan tätä tarvetta palvelee GL. Takaselkänojissa on kaltevuussäätö. Etuistuimien muotoilu ei ole aivan onnistunut ja useimmissa tämän hintaisissa autoissa ainakin selkänojan muoto on paremmin toimiva kuin ML:ssä. Istuinten vakiovarusteiset sähkösäädöt ovat esimerkillisen selkeästi ovessa.

Tavaratilaa on reilusti ja tältä osin ML on em. kilpailijoita edellä. Laajennus tapahtuu kaatamalla istuinosa erikseen etuselkänojia vasten. Tämä lyhentää laajennetun tilan pituutta, mutta mahdollistaa täysin tasaisen pohjan. Korkeutta tilassa on mukavasti. Lisää tilaa löytyy lattian alta ja myös sivuilta. Nostokynnys on maasturiksi varsin alhainen.

Näkyvyys eteen on hyvä, vaikka muhkea konepelti peittääkin lähinäkyvyyttä. Takana pilarit ovat paksuja ja jättävät katveita. Ulkopeilit ovat maasturiksi pienet. Kääntöympyrä on auton kokoon nähden varsin pieni.

Moottori ja suorituskyky

ML:n myynnistä leijonanosa on dieselmalleja 250 ja 350 Bluetec. Nelisylinterinen 2,1-litrainen on teholtaan 150 kW/204 hv ja kuusisylinterinen 3,0-litrainen 190 kW/258 hv. Molemmissa on MB:n pehmeästi vaihtava 7-vaihteinen automaattivaihteisto. Moottorit täyttävät tulevat Euro 6 -vaatimukset urean avulla. Ureatankkia täytetään määräaikaishuoltojen yhteydessä. Koeajetun 350:n suorituskyky tuntui hyvin vaivattomalta. Start-stop -järjestelmä toimii kiitettävän huomaamattomasti. Perusmallin nelivetojärjestelmä ei ole suunniteltu maastoajoon, mutta On&Offroad-paketin valitsemalla saa mm. alennusvaihteen ja keskitasauspyörästön lukon.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Ohjaustehostus vaihtelee tavanomaista enemmän ajonopeuden mukaan. Hitaissa nopeuksissa ohjaus on kevyt ja maantiellä tunnokkuuden parantamiseksi raskaampi. Ohjauksessa uusimmat MB-mallit ovat menossa hyvää vauhtia markkinoiden parhaimmiston suuntaan. Palautusta kaupunkinopeuksissa voisi edelleen jämäköittää. Maantiellä ML on vakaa. Voimakas tuuli tuntui kuitenkin hieman suuressa autossa. Ilmajousituksella ja Active Curve Systemillä (yht. 9 000 euroa) varustetussa autossa ilahduttavaa oli kallistusten vähäisyys kaarteissa.

Jousitusmukavuus on erinomainen, mutta ei ratkaisevasti kilpailijoiden rautajousisia versioita parempi. Äänieristys on markkinoiden parhaimmistoa. Rengasäänen sävy on miellyttävän pehmeä ja moottorin ääni matka-ajossa kuulumattomissa.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Vakiovarusteena ML:ssä on mm. 17" aluvanteet, etuistuinten sähkösäätö, 2-alueinen automaatti-ilmastointi, bluetooth, sadetunnistin, vakionopeussäädin nopeudenrajoitintoiminnolla ja 7 turvatyynyä. Premium Business -varustelu sisältää lisäksi ksenonvalot, kaukovaloavustimen, lisälämmittimen kaukokäytöllä, aktiivisen pysäköintiavustimen ja sähköisen takaluukun käytön. Vakioverhoilu on osittain tekonahkaa, joka ainakin käytetyissä takseissa on surkean näköistä. Nahkaverhoilusta pyydetään lähes 3 800 euroa.

Sisustus on yllätyksetön, tyylikäs ja laadukas. Mittarit ovat arvokkaamman näköiset kuin esim. E-sarjassa. Radion käyttöliittymän ulkonäkö, väritys ja fontit sen sijaan eivät mieltä ylennä. Vakionopeussäätimen viiksi on nyt runsailla toiminnoilla kuormitetun monitoimiviiksen alapuolella. Vaihdevipu on oikean puolen viiksessä. Ratkaisu on toimiva ja selkeä, mutta silti lattiavaihde ja normaali lasinpesinviiksi olisi toimivampi ratkaisu kuin otteen irrottamista vaativat kierrettävät toiminnot vilkkuviiksessä. Seisontajarru on sijoitettu sähköisenäkin perinteiseen paikkaan kojetaulun vasempaan päähän. Säilytyslokerot ovat kiitettävän tilavia. Viimeistelyn laatu on valmistusmaasta huolimatta hyvää saksalaista tasoa.

Kilpailuasetelma

ML:n ominaisuudet ovat hyvin lähellä kilpailijoita. Sen merkittävimpiä etuja ovat meluttomuus ja suuri tavaratila. Hintaa on muutama tuhat euroa kilpailijoiden perushintoja enemmän, mutta tässä luokassa lopulliset hintaerot ratkaisee valittava vakiovarustus. ML 350 Bluetecin hinnan saa varsin vaivattomasti ruksittua yli 100 000 euron.

10.3.2012 Timo Nurmela

takaisin