Koeajossa Mercedes-Benz ML 320 CDI

Taustaa

Ensimmäisen sukupolven Mercedes-Benz ML oli hieman kilpailevia malleja maastokelpoisempi, erilliselle rungolle rakennettu auto. Keväällä 2005 esitellyssä uudessa mallissa päädyttiin kuitenkin itsekantavaan koriin. Samalla auton mittoja kasvatettiin selkeästi, mutta korkeus sen sijaan pieneni. Ulkomuoto on aikaisempaa sulavalinjaisempi. Maskin rei'ityksestä olen tosin kuullut melko voimakasta kritiikkiä. ML on valmistettu USA:ssa ja edeltävä malli sijoittui heikosti vikatilastoissa ja myös sisustuksen laatua arvosteltiin. Ainakin sisustukseen on uudessa mallissa panostettu selvästi aikaisempaa enemmän. Mercedes haluaa jostakin syystä kutsua ML:ää M-sarjaksi, mutta tässäkin tekstissä käytän johdonmukaisesti mallimerkintää ML.

Kori ja sisätilat

Ulkomitoiltaan ML on nyt hyvin lähellä VW Touaregin ja Volvo XC90:n mittoja, ja selvästi BMW X5:ttä suurempi. Takaistuintilat ovat kilpailijoita suuremmat. Istuinmukavuus korkealle sijoitetulla istuimella on myös erinomainen. Takaistuin onkin markkinoiden parhaimmistoa autoluokasta riippumatta. Etuistuimien muotoilu on onnistunut ja säätövarat poikkeuksellisen runsaat.

Myös tavaratila on hieman VW:tä tai BMW:tä suurempi. Volvo ja Range Rover Sport pääsevät samalle tasolle. Tavaratilan laajentaminen on harkittu huolella, kaatuvien istuinosien ansiosta pohjan saa tasaiseksi. Laajennetun tilan pituus ei yllä luokan kärkitasolle. Tavaratilan pohjan alla on tilaa pikkutavaroille.

Näkyvyys on melko hyvä takasuuntaa lukuun ottamatta. Takaistuimen yläpuolelle kiinnitettävä tiheä verkko heikentää yllättävän paljon näkyvyyttä taakse. Ulkopeilit ovat pienemmät kuin monissa muissa maastureissa.

Moottori ja suorituskyky

ML:ään on tarjolla kaksi bensamoottoria ja kaksi dieseliä. Bensakoneista 350 on tuore, mutta 500 edustaa vielä vanhempaa sukupolvea. Dieselit ovat molemmat 3,0-litraisia. 280:ssa tehoa on 140 kW/190 hv ja 320:ssa 165 kW/225 hv. Koeajetussa autossa oli tehokkaampi dieselvaihtoehto. 

Vaihteistona ML:ssä on aina 7-vaihteinen automaatti, jota käytetään kaikissa samoilla moottoreilla varustetuissa Mercedeksissä. Vaihteisto määrää tässä tapauksessa auton ominaisuuksia jopa enemmän kuin moottori. Tämä vaihteisto on nimittäin viritetty vaihtamaan äärimmäisen huomaamattomasti, mutta samalla hyvin kuminauhamaisesti. Urheilullisuutta autosta ei tällä vaihteistolla löydy, mutta muilta osin ratkaisu on toimiva. Voimaa tulee kuin huomaamatta kierrosten säilyessä hyvin alhaisina. Moottori pitää mölyt mahassaan ja äänivaikutelma muistuttaa MB:n 3,5-litraista bensamoottoria enemmän kuin mitään muuta ajamaani autoa. Ainakaan lämpimänä dieselin ääni ei häiritse tarkempaakaan korvaa. 320 CDI:n kiihtyvyydeksi 0-100 km/h ilmoitetaan 9,4 sekuntia eli sekunnin enemmän kuin pienemmällä bensakoneella. 510 Nm vääntö pitää kuitenkin huolen siitä, ettei voimanpuute pääse yllättämään. 320 CDI on varmasti hyvä valinta ML:n moottoriksi.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Ajo-ominaisuuksien osalta ML on kehittynyt huimasti ja noussut luokkansa huipulle. Kritiikkiä joutuu antamaan vain ohjaukselle, jota Mercedes ei osaa tehdä toimivaksi. Ohjaus on melko raskas ja palautusta ei ole kaupunkinopeuksissa lainkaan, vaan ratin joutuu kääntämään takaisin samalla voimalla. Myös moottoritiellä ohjauksen keskiasento on varsin tunnoton. Suuntavakavuus sinänsä on hyvä ja ohjausliikkeisiin auto vastaa innokkaasti.

Jousitusmukavuus on hyvä. Ainoa moite tulee lievästä nyökkimisestä epätasaisuuksissa. Melutaso on kaikilta osin hiljainen.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

ML:n vakiovarustelista sisältää mm. 6 turvatyynyä, vakionopeussäätimen, radio/CD:n, etuistuinten osittaisen sähkösäädön, kevytmetallivanteet ja automaatti-ilmastoinnin. Varustelu on siis varsin tavanomaista perheautotasoa ja vaatii lisävarustelistan ruksaamista. Listalta voi poimia vaikkapa metallivärin (1570 euroa), nahkaverhoilun sis. etuistuinten sähkösäädön (5190 euroa), aktiiviset pääntuet (300 euroa), pysäköintitutkan (1330 euroa), sadetunnistimen (190 euroa), himmentyvät peilit (580 euroa), navigaattorin (2990 euroa), varashälyttimen (520 euroa), CD-vaihtajan (820 euroa) ja kääntyvät ksenonvalot (2710 euroa). Näihin varusteisiin menee siis runsaat 16 000 euroa ja sen jälkeen voi valintaa jatkaa vaikkapa keyless go:lla (2020 euroa) ja ilmajousituksella (3160 euroa). Eniten ihmetyttää ksenonvalojen ja aktiivisten pääntukien sijoittaminen lisävarustelistalle. Monien lisävarusteiden hinta on lähes kaksinkertainen Saksan hintoihin verrattuna.

Dieseliin on parasta valita myös hiukkassuodatin (1190 euroa) jo tulevien päästöveroratkaisujen pelossa. 3260 eurolla saa ilmajousituksen yhteydessä Off road -paketin, joka sisältää tasauspyörästön lukot, alennusvaihteen ja pohjapanssarin. Näillä varusteilla ML:stä tulee maastokelpoisempi kuin useimmista kilpailijoista.

Koeajettu auto oli varustettu navigaattorilla ja sen yhteydessä tulevalla Comand-järjestelmällä. Valikot ovat varsin selkeitä ja navigaattori tarjosi parhaan 3D-kartan, mitä olen nähnyt. Paikannimiä tosin oli sijoiteltu vähän sattumanvaraisesti. Navigaattorin ja valikkojen käyttövipu on sijoitettu hieman kauas kuljettajasta, mutta vastaavasti matkustajalle se on hyvin käsillä. Tällainen määrä valikko-ohjausta ja erillisiä nappeja on mielestäni hyvä kompromissi.

Lasinpesuviiksestä sen sijaan annan voimakasta kritiikkiä, vaikka tiedän joidenkin pitävän sitä hyvänä. Yhteen viikseen vasemmalle on ahdettu aivan liikaa toimintoja ja rullien kiertäminen vivun ympärillä on kaukana viiksien ideasta pitää kädet ratissa. Oikealla puolella on uusimpien isojen Mercedeksien tapaan rattivaihde. Se ei sinänsä ole huono idea, mutta esim. P-asennon kytkeminen vaatii ensikertalaiselle muutaman sekunnin ihmettelyn. Seisontajarru on tutulla paikalla vasemmalla kojelaudan alareunassa, mutta nykytyyliin sähköinen. Polkimet sijaitsevat tarpeettoman korkealla lattiasta.

Sisustuksen tyyli ei omasta mielestäni ole yhtä kaunis kuin vanhemmissa malleissa, esim. nykyisessä E-sarjassa. Hillityn arvokkuuden tilalle on tullut perheautomainen sporttisuus. 

Kilpailuasetelma

ML:n hinnoittelu on Mercedekseksi varsin kilpailukykyinen. Auto on itse asiassa aivan saman hintainen kuin E-sarjan farmari samalla moottorilla. BMW X5 ja VW Touareg ovat 3,0-litraisilla dieseleillä ML:ää hieman kalliimpia. Touaregiin verrattuna MB tarjoaa paremman jousitusmukavuuden ja hieman suuremmat tilat. BMW:tä alkaa vanhuus painaa ja eroa ominaisuuksissa tulee jo vähän enemmän. Monille ostajille tärkeää tuntuu olevan auton ulkoinen olemus: Touareg on selvästi muhkeamman näköinen kuin siro Mercedes.

24.1.2006 Timo Nurmela

takaisin