Koeajossa Kia Magentis 2.0 EX

Taustaa

Korealaisten menestys isojen perheautojen luokassa on ollut toistaiseksi vaatimatonta Euroopassa. Osittain tämä on johtunut kilpailukyvyttömistä tuotteista. Vanhahtavaa Kia Magentista myytiin vuonna 2005 läntisessä Euroopassa yhteensä vain 3000 kappaletta. Uudessa mallissa ainakin muotoilua on viety eurooppalaisia miellyttävään suuntaan. Mitäänsanomatonta keulaa lukuun ottamatta uuden Magentiksen linjat ovat samankaltaiset kuin monissa kilpailijoissa.

Kori ja sisätilat

Kooltaan uutuus on kasvanut maltillisesti. Ulkomitat ovat hyvin lähellä esimerkiksi Mondeon mittoja. Oman konsernin kilpailija Hyundai Sonata on joka suuntaan muutaman sentin suurempi. Takaistuintilat ovat myös lähellä luokassaan tilavana pidetyn Mondeon tiloja. Polvitilaa on jopa hivenen enemmän. Pääntila on Mondeon tapaan ensimmäisenä vastaan tuleva rajoite. Yli 180-senttisen pää tavoittelee kattoa.

Etuistuimet on muotoiltu sopimaan isoillekin matkustajille. Ajoasennostakin saa kelvollisen. Tässä ongelmana ovat selkänojan antiikkinen portaallinen pikasäätö ja korkeussäätö, joka vaikuttaa lähinnä istuintyynyn takaosaan. V6-mallissa on kuljettajan istuimen sähkösäätö, jolloin selkänojakin säätyy portaattomasti sekä erikoisuutena muutamissa Amerikan markkinoille suunnatuissa autoissa nähty polkimien sähkösäätö.

Tavaratila on tyypillinen tämän kokoluokan sedanille: tilaa on mukavasti, mutta luukku rajoittaa tavaran saamista sisään. Magentiksessa nostokynnyskin korkea. Näkyvyys Magentiksesta on varsin hyvä. Keula näkyy pitkälle ja peilitkin ovat varsin leveät. 

Moottori ja suorituskyky

Suomen markkinoilla Magentis on tarjolla kolmella moottorilla, jotka menevät limittäin Sonatassa tarjottujen kanssa. Perusmoottori on uusi Theta-moottori, jonka teho on 106 kW/144 hv. 2,7-litrainen V6 on pienemmän moottorin tavoin varustettu muuttuvalla venttiilien ajoituksella ja tehoa löytyy 138 kW/188 hv. Valikoimasta löytyy myös diesel: 2.0 CRDi:ssä on tehoa 103 kW/140 hv, ja sitä on kehuttu varsin onnistuneeksi voimanlähteeksi. V6:ssa on 5-vaihteinen automaattilaatikko. Molempiin 2,0-litraisiin on saatavissa lisävarusteena valitettavasti vain 4-vaihteinen automaatti. Uutuudestaan huolimatta 2,0-litrainen yhdistettynä käsivaihteistoon ei vakuuttanut. Aiemmin koeajossa olleessa 1,4-litraisessa Cliossakin oli tarjolla enemmän voimaa alakierroksilla. Kierroksia käyttämällä tehoa löytyy riittävästi 1400-kiloisen auton kuljettamiseen, mutta ohituskiihtyvyys maantiellä tuntui varsin rajalliselta.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Magentiksen ajo-ominaisuudet ovat yllätyksettömät. Ajaminen on vaivatonta, mutta ohjaustuntoa ei voi kehua. Vakiona oleva ESP reagoi varsin terävästi liukkaassa kaarteessa. Suuntavakavuus moottoritiellä tuntui hyvältä. Jousitus on viritetty melko pehmeäksi, mikä parantaa mukavuutta. Suuremmissa epätasaisuuksissa etupää tuntui lyövän käsille.

Melutaso on hyvällä tienpinnalla alhainen, mutta karkealla pinnalla kitkarenkaista huolimatta melu nousi melko voimakkaaksi. Moottorin ääni on keskimääräistä kuuluvampi ja häiritsee kiihdytyksissä. Voimansiirto ulisi etenkin moottorijarrutuksissa tavalla, joka heikentää laatuvaikutelmaa.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Kian tapaan varustevaihtoehdot ovat LX ja EX. Halvemmassa on vakiona mm. 6 turvatyynyä, matkustajan turvatyynyn poiskytkentä, aktiiviset pääntuet, manuaalinen ilmastointi ja sähkölasit myös takana. EX:n lisähinta on 2500 euroa. Varustetarjontaa lisäävät mm. ESP, kevytmetallivanteet, automaatti-ilmastointi, sähkölämmitteinen tuulilasin alareuna, sumuvalot ja liukasnahkainen ratti. Dieselissä ja V6:ssa on vakionopeussäädin, V6:ssa lisäksi nahkaverhoilu ja sähkösäätöinen kuljettajan istuin. Nämä varusteet ja sadetunnistimen saa 2,0-litraisiin 850 euron business-paketissa. ESP:n lisähinta perusmalliin on 990 euroa ja metalliväristä joutuu maksamaan 490 euroa.

Magentiksen sisustus on muuttunut huomattavasti eurooppalaistyylisemmäksi. Etenkin säämiskämäisellä kankaalla verhoillussa EX-mallissa sisustuksesta jää korkeatasoinen vaikutelma. Mittarivalaistus on tyylikäs. Kojetaulun muotoilua sen sijaan ei kaikilta osin voi sanoa tyylikkääksi. Lopullisesti vaikutelman pilaa väreihin sopimaton jälkiasennusradio. Miksi maahantuoja ei voi varustaa autoja esitteiden kuvissa olevilla, kojetauluun sopivilla audiolaitteilla? Luuleeko se ostajia niin tyhmiksi, että säästämällä satasen tai kaksi auton listahinnassa, voidaan houkutella enemmän ostajia? Tällä kerralla myyjän selitys oli se, että jotkut haluavat CD-soittimen sijasta kasettisoittimen eikä autoja siksi voi varustaa CD-soittimella. Kian tapauksessa alkuperäisradion hyötyä rajoittaisi kylläkin se, ettei ratissa ole radion säätimiä.

Kytkin on pitkäliikkeinen. Samoin vaihdekepin liikkeet ovat pitkiä, mutta vaihteet loksahtavat kohdalleen mukavasti. Säilytystiloja ohjaamossa on runsaasti. Keskikyynärnojan mahdollisuudet tavaroiden säilyttämiseen on isommissa korealaisautoissa hyödynnetty tehokkaasti. Viimeistely on moitteetonta ja yksityiskohtien toteutuksesta tinkimisen aika on Kiallakin ohi.

Kilpailuasetelma

Kia Magentis on persoonaton auto, josta ei jää mieleen mitään erityisen hyvää tai erityisen huonoa. Jos Magentista vertaa Hyundai Sonataan tai vaikkapa viimeisimpään uutuuteen Santa Fehen, on ilmeistä että Hyundain tuotekehityksessä panostukset ovat kovemmat ja Kiaa tehdään vähän halvemmalla. Ihan kelvollista tulosta saadaan näinkin aikaan ja lopputulos tyydyttää sitä, joka haluaa ostaa sellaisen ihan tavallisen auton kohtuulliseen hintaan. Apuna myynnissä on viiden vuoden takuu. Kian jälleenmyyntiarvon kehitystä voi odottaa mielenkiinnolla. Jos arvo putoaa kilpailijoita nopeammin, halpa-auton ostamisessa ei ole järkeä. Törmäystestissä Kia ilmoittaa tavoittelevansa Magentikselle vain neljän tähden tulosta. 

15.3.2006 Timo Nurmela 

takaisin