Koeajossa Mazda 3 Sedan 1.6 Touring

 

Taustaa

Ensimmäisen sukupolven Mazda 3 oli kansainvälisesti menestys, mutta Suomessa se jäi hieman Mazda 6:n varjoon. Kolmonen profiloitui ominaisuuksiltaan lievästi urheilullisena autona. Samoilla linjoilla se pysyy myös toisessa sukupolvessaan. Samoin korimallit ovat entiset: 5-ovinen pystyperä ja 4-ovinen sedan.

Kori ja sisätilat

Ulkomuoto on keulaa lukuun ottamatta saman tyylinen kuin edeltävässä mallissa. Kolmonen on ollut luokkansa pisimpiä autoja jo tähänkin asti ja nyt pituutta on sedanissa 10 cm ja HB:ssä 5 cm aikaisempaa enemmän, muut mitat ovat ennallaan. Sisätiloissa suuri pituus ei edelleenkään tunnu, vaan ne jäävät luokan keskitasolle. HB-mallissa pääntila takana riittää, mutta Sedanissa on ahtaampaa. Polvitilaa on kummassakin niukasti. Istuimet ovat jämäkät, mutta sivutukea voisi olla enemmänkin. Etuistuimien istuinosa on kovin lyhyt. Ristiseläntuen säätö on vakiona, mutta se on mitoitettu japanilaisittain sopivalle korkeudelle lyhyitä kuljettajia ajatellen.

Tavaratila on molemmissa korimalleissa pienehkö. Sedanissa lisäkiusana on ahdas lastausaukko. Monikäyttöratkaisut ovat tavanomaiset. Näkyvyydessä ilahduttavaa on se, että keula näkyy kuljettajan paikalle ja etupilarit ovat melko kapeat. Takaviistoon näkymät ovat Sedanissa rajalliset. Ulkopeilit ovat melko hyvät. Kylkilistoja ei ole. Kääntöympyrä on pienehkö.

Moottori ja suorituskyky

Kolmosen saa Suomessa toistaiseksi 1,6- ja 2,0-litraisella bensamoottorilla. Dieselien hinnoittelu ja aikataulu on avoin. Tarjolla olisi tuttu Ford/PSA:n 1,6-litrainen sekä kuutoseen vastikään esitelty 2,2-litrainen kahtena tehoversiona. Koeajettu 1,6-litrainen bensamoottori on perusrakenteeltaan jo monista 323-sukupolvista tuttu ja ilmoitetut arvot alkavat olla hieman vanhanaikaisia. Ominaisuuksiltaan moottori on kelvollinen, vaikka kovin ripeää ohituskiihtyvyyttä ei ole tarjolla. Alakierrosten vääntöä sen sijaan on saatu parannettua jossakin vaiheessa. 

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Ajettavuus on edelleen 3:n vahvuuksia. Siinä yhdistyvät perusjapanilainen helppous urheilulliseen jämäkkyyteen ja täsmällisyyteen. Ohjaus on tunnokas, tarkka ja myös kevyt. Myöskään suuntavakavuus tai kaarrekäytös eivät tuota yllätyksiä. Mitalin kääntöpuoli on kuitenkin kova jousitus, joka täristää lievästi liki sileälläkin tienpinnalla. Terävät töyssyt pääsevät jousituksesta läpi, mutta laajemmat heitot menevät miellyttävämmin.

Melutaso on kolmosen suurin heikkous. Rengasäänien eristys on edelleen puutteellista. Tienpinnan laatu vaikuttaa merkittävästi äänen määrään. Moottorin ääni nousee kuuluviin voimakkaissa kiihdytyksissä.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Varustetasoja on 1,6-litraiseen saatavissa kolme. Lisäksi 2,0-litraisen saa Sport-versiona. Perusmalli on Classic, johon sisältyy mm. 6 turvatyynyä, manuaali-ilmastointi ja radio/CD. Elegancessa on lisäksi mm. kevytmetallivanteet ja nahkaratti audiosäätimin. Touring-varusteita ovat mm. 2-alueinen automaatti-ilmastointi, lämmitettävä tuulilasi, vakionopeussäädin, pysäköintitutka, sumuvalot, sadetunnistin, bluetooth ja himmenevä sisäpeili. Sportissa on urheiluistuimet, rengaspainevalvonta, kuolleen kulman varoitin ja bixenon-valot. Paljon hyödyllistä tavaraa tulee siis vasta Touring-tasolla ja noin 2400 euron lisähinta Elegancesta Classiciin verrattuna tuntuu kovalta. Ainoa perushintainen värivaihtoehto on valkoinen.

Sisustusta ei voi sanoa hienostuneeksi, mutta se on moderni. Edellisen mallin urheilullisuudesta on jäljellä lähinnä mittarien sijoitus "putkiin". Näytöt on toteutettu punaisilla merkeillä lukuun ottamatta ajotietokonetta, joka epäyhtenäisesti käyttää mustaa tekstiä vaalealla pohjalla.    Ohjauspyörän keskiöön on sijoitettu suuri määrä nappeja. Vakionopeussäätimen painikkeet ovat joutuneet toisarvoiseen paikkaan liian alas. Muuten hallintalaitteet ovat selkeät ja toimivat. Vaihteensiirto on täsmällinen. Touring-mallin himmenevä sisäpeili peittää paljon näkyvyyttä ja lisäksi ainakin koeajoautossa peili värisi häiritsevästi. Radion äänenlaatu on vaatimaton. Laatuvaikutelma on keskitasoa parempi. Työn laatu on hyvää, mutta materiaalit eivät kaikin osin ole kovin korkeatasoisia. Sedanin tavaratilan pohjalla on huonosti sovitettu, veltto matto.

Kilpailuasetelma

Edellinen Mazda 3 edusti markkinoille tullessaan lähes luokkansa kärkeä. Uusi lähtee pikemminkin keskitasolta. Hieman samoin kävi kuutosen uudistuessa. Kolmosen etuna on se, että suuria heikkouksia ei ole kuin yksi: rengasmelu. Perusmallin hinta on kohtuullinen, mutta parempien varustetasojen hinnat nousevat varsin korkeiksi.

10.6.2009 Timo Nurmela

takaisin