Koeajossa Mazda 5 2.0 DISI Dynamic

 

Taustaa

Mazda 5:n toinen painos vaihtaa tyyliä kulmikkaasta sulavalinjaisemmaksi. Veistokselliset kylkipokkaukset erottuvat, mutta eivät ehkä miellytä kaikkia. Auton perusrakenne on suurelta osin sama kuin edeltäjässä. Pituus on kasvanut 7 cm, mutta ero on käytetty lähinnä etuylitykseen. Viitosen erikoisuutena ovat edelleen liukuovet takaistuimelle.

Kori ja sisätilat

Halvinta mallia lukuun ottamatta viitoset ovat edelleen seitsemän hengen autoja. Samoin kuin useimmissa kilpailijoissa, kolmannen rivin tilat soveltuvat lähinnä lapsille. Kulku taakse on kohtalaisen helppoa. Keskirivillä keskimmäisen istuimen istuinosa voidaan taittaa vasemmanpuoleisen alle, mutta selkänoja jää epäkäytännöllisesti ulompien istuinten väliin. Käytännöllisempää on keskirivin etäisyyssäätö ja kolmannen rivin helppo taittaminen alas. Aivan vaakasuoraa pohjaa laajennettuna ei saa aikaiseksi, vaan tila nousee hieman eteen. Viiden hengen asennossa tavaratila on hieman pienempi kuin monissa kilpailijoissa. Leveyttä on normaalisti, mutta pituus ja korkeus jäävät selvästi jälkeen vaikkapa Touranista.

Takaistuimen tilat ovat hyvät paitsi varpailla on hieman ahdasta. Istuin on melko korkealla lattiasta, mutta pääntilaa on silti hyvin. Etuistuimet ovat myös korkeat ja kohtalaisen mukavat. Ristiseläntuki on sijoitettu japanilaismitoituksen mukaiselle korkeudelle. Etuistuimilla on erilliset keskikyynärnojat, jotka eivät juurikaan haittaa vaihtamista tai turvavyön kiinnittämistä.

Näkyvyys on kohtalaista. Tila-autotyyliin loivat etupilarit aiheuttavat katvetta ja takaikkunasta avautuu suppeat näköalat. Kääntöympyrä on kohtuullisen pieni. Ilahduttavasti myös 7 hengen versiossa mukaan on mahtunut varapyörä.

Moottori ja suorituskyky

Moottoreina viitosessa on 1,8- ja 2,0-litraiset bensakoneet ja 1,6-litrainen PSA/Ford-diesel (85 kW/115 hv). Koeajettu 2,0-litrainen bensamoottori (110 kW/150 hv) on varustettu suoraruiskutuksella ja monilla muilla hienouksilla. Kilpailijoita kehittyneemmäksi mainittu stop-start -järjestelmä ei pikkupakkasissa suostunut toimimaan. Moottori tarjoaa voimaa tasaisesti, mutta suorituskyky jää kaikkiaan laimeahkoksi. Kadunkulmat taittuivat kolmosella nihkeästi ja maantiellä ohituskiihtyvyys ei vakuuttanut. Ainoa vaihteistovaihtoehto kaikissa malleissa on 6-vaihteinen manuaali.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Ajettavuutta leimaa keveys. Ohjauksessa on tuntoa keskinkertaisesti. Suuntavakavuus on kunnossa, mutta ajamisen iloa viitonen ei tarjoa samalla tavalla kuin muutamat muut Mazda-mallit. Jousituksen toiminta on samalla tavalla yllätyksetöntä kuin ajettavuus. Useimmissa tilanteissa jousitus toimii mukavasti.

Melutaso on linjassa kilpailijoiden kanssa. Rengasmelua ei ole eristetty erityisen hyvin, mutta muita häiritseviä äänilähteitä ei ole.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Varustetasoja on kaikkiaan neljä. Näistä kaikki on saatavana dieseliin. Comfort on tavanomaista perustasoa manuaali-ilmastointeineen. Dynamicissa tulee mm. automaatti-ilmastointi, sumuvalot, ajotietokone, vakionopeussäädin ja nahkaratti audiosäätimin. Touringin erot Dynamiciin ovat parkkitutka takana, sadetunnistin ja  tummennetut takalasit. Exclusivessa on vielä mm. rengaspainevalvonta, CD-vaihtaja, bluetooth ja sähkötoimiset liukuovet. Metalliväri maksaa noin 800 euroa ja muita tehdasvarusteita ei tarjota.

Sisustus on halvemman tuntuinen kuin monissa kilpailijoissa. Kojetaulu on selkeän tyylikäs ja hallintalaitteet toimivat ilman ihmeellisyyksiä. Säilytyslokeroita on poikkeuksellisen paljon. Ratti on ohuehkon tuntuinen. Kytkintä poljetaan tila-automaisesti ylös-alas -suunnassa. Vaihtamisopastin on korostetusti näkyvillä. Vaihdevipu on hyvin sijoitettu, samoin ratissa olevat säätimet.

Kilpailuasetelma

Mazda 5 on yksi tavallinen, toimiva tila-auto muiden joukossa. Samaa on voinut sanoa sen edeltäjistäkin. Ulkomuodolla on tällä kerralla yritetty erottua, mutta ehkä sekin puhuttelee enemmän aasialaisia kuin eurooppalaisia. Mitään olennaista ei Mazdan valitsemalla menetä, jos kauppaehdot puoltavat sen valintaa.

17.3.2011 Timo Nurmela

takaisin