Koeajossa Alfa Romeo MiTo 1.4 T-Jet 120 Distinctive

 

Taustaa

Alfan uusi pikkuinen saapui Suomeen toukokuun alussa. Pohjolan perukoille saatiin näin alkuun vain muutamia autoja, jotka nekin olivat pääosin jo myyty asiakkaille. Koeajoon saatu auto oli myös myyty jo eteenpäin, mutta pienehköön koeajoon tarjoutui kuitenkin mahdollisuus. Kiitokset vain auton omistajille.

Ulkopuolelta

MiToa on veistelty hyvin voimakkaasti Alfan 8C Competizionen muotoihin. Kyseinen urheiluauto esiteltiin lopullisesti 2006 Pariisin autonäyttelyssä ja sitä tehtiin vain 500 kappaletta. Sekä MiTo että 8C edustavat Alfa Romeon uutta muotoilua ja tulevaisuudessa tulemme varmasti näkemään samanlaisia mehukkaita linjoja Alfa Romeon tulevissa malleissa.

MiTon tarkka pituus on 4,06 metriä ja leveys 1,72 metriä . MiTo ei siis ole aivan kärpässarjaa, vaikka pikkuauto onkin. Muotoilu on luonnossa yhtä herkullista, kuin se oli ensimmäisissä kuvissa, jotka autosta olin aiemmin nähnyt. Seksikäs muotoilu suorastaan kutsuu kuljettajaa ajamaan.

Sisältä

Koeajoauto oli kalliimmin varusteltu Distinctive-malli. Sisätiloissa tämä tarkoittaa Competizione nimistä verhoilua kojelaudassa ja istuimissa. Käytönnössä kojelaudan ja ovien verhoilu näyttää tällöin pääosin hiilikuidulta. Hiilikuitukuvio tuo mukavaa sporttisuutta sisustaan ja ulkopuolen urheilullinen ilme on saatu jatkumaan myös sisällä, hienoa!

Tilaa sisällä on sopivasti. Edessä löytyy tilaa joka suuntaan riittävästi, eikä takapenkkikään aivan käyttökelvoton ole. Tosin 186 senttiä on takana jo ehdottomasti liikaa. Takakontti on melkoisen syvä ja jääkiekkokassi sinne kuuleman mukaan mahtuu. Muuhun ei sen jälkeen tilaa sitten jääkään.

Penkeissä on myös muotoa. Ajoasennon saa varsin mukavaksi ja tarvittaessa meneväksi, vaikkei penkki mitään ”kuppi” mallia olekaan. Ratista tulee mieleen aiemmin koeajettu Lancia Delta. Deltan ratti ei oikein istunut käteen. MiTon ratti toimii Deltaa paremmin, mutta Alfa on tehnyt vuosien saatossa käteen sopivampiakin ohjauspyöriä.

Sisustassa on muovia nykytyylin mukaisesti paljon, mutta silti kojelautaa ei voi moittia muovisen tylsäksi. Sisusta näyttää kokonaisuudessaan toimivalta ja tyylikkäältä.

Sisältä löytyy myös yhteensä seitsemän turvatyynyä ja MiTo saikin EuroNCAP -törmäystestissä täydet viisi tähteä.

Moottori

MiToa saa sekä bensa- että dieselmoottoreilla. Koeajetun MiTon kyydeistä vastasi bensamalliston keskimmäinen, 1,4-litrainen 120 hevosvoimaa ja 206 newtonmetriä tuottava ahdettu voimanpesä. Moottori on tuttu Fiat-konsernissa myös muiden merkkien nokalla. T-Jetiksi nimitetty pannu kuluttaa MiTon keulalla varsin maltillisesti polttoainetta. Yhdistetyksi kulutukseksi on ilmoitettu 6,1 litraa sadalle kilometrille ja maantieajossa pihistellään viidellä litralla.

Helppokäyttöisen kytkimen noston jälkeen moottori vetää nätisti. Moottorissa olevan voiman voi aistia jo ensimmäisessä kiihdytyksessä liikennevirtaan. Moottorin lämmettyä MiTo paljastuukin varsinaiseksi taskuraketiksi. Kaupunkinopeuksilla T-Jetin veto on todella terhakkaa ja voimaa riittää myös maantielle, kunhan muistaa pitää kierrokset yli kahden tuhannen.

Ainoa asia, jota kiihdytellessä jää kaipaamaan on moottorin ääni. MiTossa pakoäänet on jätetty turhan vaimeiksi auton muuhun olemukseen nähden. Tähän autoon kuuluisi terve murina kiihdyttäessä.

Ajettavuus

Alustasta löytyy toimivaksi havaittua perustekniikkaa. Edestä löytyy MacPherson-tyyppiset joustintuet ja takaa yhdystukiakselisto. Renkaat ovat kokoa 195/55R16.

Alusta on napakka, muttei häiritseväksi asti. Ajaminen tuntuu varsin helpolta, eikä suurta moitittavaa ole. Alfa on onnistunut säätämään alustaa MiTon hengen mukaiseksi. Tätä autoa ei ole tarkoitettu pelkästään Italian kaupunkien kapeille kaduille, vaan myös nielemään maanteiden syheröisiä mutkapätkiä. Rata-ajoon tätä autoa ei ole tehty, sillä kori kallistelee suuremmissa vauhdissa jo reippaammin. Tyylin mukainen sporttinen eteneminen on kuitenkin tällä autolla ajettaessa itsestäänselvyys.

Ohjaus on kokonaisuudessaan toimiva, mutta silti parannettavaa sähkötehostuksen kanssa olisi. Ohjaus ei tunnu joka tilanteessa luonnolliselta, etenkään keskialuella. Aktiivisemmassa ratin pyörittelyssä ohjaus tuntuu toimivan paremmin.

MiTon yksi mielenkiintoinen vakiovaruste on D.N.A:ksi nimetty järjestelmä, jolla voi säätää keskikonsolissa olevan napin avulla auton ajettavuutta halunsa mukaan. DNA muodostuu MiTon tapauksessa sanoista Dynamic, Normal ja Allweather.

Dynamic tarkoittaa kireintä vaihtoehtoa, jolloin kaasuvaste on terävämpi, ohjauksen tehostus miedompi ja ajonvakautus vähemmän aggressiivinen. Normal tarkoittaa normaaliajoon tarkoitettua ajo-ohjelmaa. Ohjaus on tällöinen kevyempi ja kaasuvaste pehmeämpi. Allweather on tarkoittu huonolle kelille ja tällöin ajonvakaudenhallinta reagoi alkaviin luistoihin herkimmin.

Koeajossa Dynamic-asetus pysyikin päällä alun testailujen jälkeen, sillä Dynamicin tuoman terävyyden huomaa ratista. Sähköinen tehostus vähenee ja ote tiukkenee. Auto tuntuu tällöin siltä kuin pitääkin.

Hinta

MiTon hinnat alkavat 16 990 eurosta. Kyseisellä summalla saa 1,4-litraisen vapaastihengittävän bensiinimoottorin. Moottorin huipputeho, 78 hevosvoimaa, kuulostaa kuitenkin hieman vaisulta autoon, jonka on tarkoitus olla sporttinen.

2 000 euron lisäsijoituksella perusmalliin saa ahdetun moottorin, joka oli myös koeajetussa autossa. Kyseinen moottori onkin jo riittävän tehokas tuottamaan oikeanlaista nautintoa. Samalla varustelu täydentyy ilmastointilaitteella.

Varustetasoja on kaksi, Progression ja Distinctive. Distinctive on aina 1 000 euroa kalliimpi, tarjoten pääosin ulkonäköä tuovia lisäkoristeita ympäri autoa.

Dieselmalleja on myös saatavissa. Hinnat asettuvat bensiinimoottorien kanssa samalle tasolle. Kallein malli sisältää 155-hevosvoimaisen T-Jet -moottorin ja Distinctive-varustetason. Tällöin hintaa kertyy 20 990 euroa. MiTon hinnoittelu on ominaisuuksiin nähden todella kohdallaan.

Lopuksi

Liikenteessä MiTo tuntui olevan todellinen katseidenkääntäjä. Vaikka MiTo on todella hyvännäköinen, on sillä myös oikeasti hauska ajaa. Tämä ei ole todellakaan itsestäänselvyys nykypäivänä.

Lyhyt koeajolenkki ei tarjonnut mahdollisuutta avata MiTon syvintä olemusta, mutta näinkin vähällä maistelulla voi todeta – kerrassaan herkullista!

5.5.2009 Lassi Varis

takaisin