Koeajossa Opel Mokka 1.6 Enjoy

Taustaa

Hyvin menestynyt Nissan Qashqai on saamassa kilpailijoita monelta valmistajalta. Opel Mokka on ainakin ulkomuodoltaan hieman maasturimaisempi näkemys aiheesta. Mokka on suunniteltu yhteistyössä Saksan ja Korean välillä, ja se valmistetaan sisarmallinsa Chevrolet Traxin rinnalla Koreassa. Samaa autoa myydään Pohjois-Amerikassa nimellä Buick Encore. Mokan perustekniikka on yhdistelmä Corsan ja Astran ratkaisuja. Pääpaino on etuvetoisissa malleissa, mutta rinnalla on myös kytkeytyvällä nelivedolla varustettuja versioita. Muotoilultaan Mokka istuu saumattomasti Opel-mallistoon. Muoto on tyylikäs ja ärsyttämätön.

Kori ja sisätilat

4,28-metrisen Mokan tilankäyttö on tehokasta - jopa tehokkaampaa kuin Merivassa. Takaistuimella on tilaa enemmän kuin Qashqaissa tai Mitsubishi ASX:ssä ja suunnilleen saman verran kuin Skoda Yetissä. Kolmelle leveys ei kuitenkaan riitä. Edessä tilat ovat huomattavan väljät lukuun ottamatta jalkatilaa, jota rajoittavat leveä keskitunneli ja kovin taakse sijoittuva kytkinjalan lepuutuspaikka. Polkimien liikerata on hieman pakettiautomainen ylhäältä alas. Etuistuimet ovat varsin hyvät. Selkänoja kaartaa kuitenkin yläosastaan taakse ja pääntuki jää kauas. Selkänojan säätö on portaallinen. Kuljettajan istuimeen sijoitettu lisävarusteinen kyynärnoja haittaa vaihteen vaihtamista ja turvavyön kiinnittämistä. Takaistuin on liioitellun kova, mutta muodoltaan kelvollinen ja korkealle sijoitettu. Kokonaisuutena takaistuimella on miellyttävät oltavat.

Tavaratila on hieman em. kilpailijoita pienempi ja tavallista Golf-luokan kokoa. Korkealla olevan pohjan alla ei ole säilytyslokeroa, mutta tila lisävarusteiselle varapyörälle. Erillisistuimia tai muita näppäriä monikäyttöratkaisuja ei ole tarjolla. Istuinosat käännetään laajennettaessa ylös, jolloin lattia saadaan täysin tasaiseksi. Laajennetun tilan pituus on niukka.

Näkyvyys on kokonaisuutena enintään tyydyttävä. Takaikkuna on suurempi kuin joissakin muissa uutuuksissa, mutta koeajoauton lisävarusteiset tummennukset olivat liiankin tummat pilvisenä päivänä. Ulkopeilit ovat suuret. Kääntöympyrä on suurehko.

Moottori ja suorituskyky

Mokan perusmoottori on koeajoautossakin ollut 1,6-litrainen (85 kW/115 hv). Modernimpi vaihtoehto on nelivetomallin ahdettu 1,4-litrainen (103 kW/140 hv). Dieselvaihtoehtona on 1,7-litrainen (96 kW/130 hv). Dieselin saa myös automaattivaihteisena. Perusmoottorilla suorituskyky jää melko vaisuksi. Alavääntöä on hyvin, mutta ohituskiihtyvyys viitosella on verkkaista.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Ajaminen paljastaa Mokan juurien olevan enemmän Koreassa kuin Saksassa. Ohjaus ei tunnu luontevalta. Todellinen tunto on hukassa ja palautus on ihmeellisen voimakas. Onneksi suuntavakavuus on hyvä, joten auto etenee suoraan kevyellä otteella. Myös auton reagointi ohjausliikeisiin on hyvällä tasolla. Alusta on kova ja välittää röykkyisen tien epätasaisuuksia liikaa matkustamoon. Qashqain tai ASX:n ajettavuus tai mukavuus eivät ole Mokkaa parempia, mutta ero Yetiin on suuri.

Äänieristys on keskinkertainen. Ylimääräisiä ääniä rengasmelun ja äänekkään moottorin lisäksi ei ole.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Mokan varustetasot ovat Enjoy ja Cosmo. Enjoy tarkoittaa manuaali-ilmastointia, vakionopeussäädintä, lämmitettävää rattia ja bluetoothia. Cosmossa on lisäksi mm. 2-alueinen automaatti-ilmastointi, pysäköintitutkat, sadetunnistin, kaukovaloautomatiikka ja ajovalojen auto-asento. Pääosan Cosmo-varusteita saa Enjoy-malliin myös kahtena kohtuullisen hintaisena pakettina. Navigaattori ja ksenonvalot on saatavissa myös vain muiden varusteiden yhteydessä paketteina.

Sisustus on tyylikäs ja Astran kaltainen. Laatuvaikutelma on korkeatasoinen. Radion äänenlaatu on heikko. Säilytystiloja matkustamossa on mainiosti. Vakionopeussäätimen kytkimet ovat hyvin käsillä ratissa. Keskikonsolin napit ovat pieniä ja tiiviisti sijoitettuja. Näistä omistaja kuitenkin oppii nopeasti löytämään tarvitsemansa.

Kilpailuasetelma

Mokka on varsinkin perusmallina hinnoiteltu kilpailukykyisesti korkeaa maavaraa tarjoavien mallien joukossa. Matalammissa perheautoissa saa kuitenkin samalla rahalla korkeatasoisempia ominaisuuksia. Mokka on tietyllä tavalla houkutteleva ja jopa luokassaan korkeatasoiselta tuntuva auto. Ohjauksen, jousituksen ja perusmoottorin osalta olisi vielä parantamisen paikka.

2.1.2013 Timo Nurmela

takaisin