Koeajossa Nissan Murano 3.5 V6

Taustaa

Nissanin henkilöautovalikoiman suurin on nyt Primera ja malliston yläpää jää maasturien varaan. Niitä löytyykin jokaiselle kohderyhmälle. USA:ssa hyvin menestynyt Murano on crossover-sarjaan luokiteltava matala nelivetoauto. Sitä ei ole tarkoitettu juurikaan asfalttipintaa vaativampiin maasto-olosuhteisiin. Muranon muotoilu on rohkea ja auto on varustettu ylellisesti.

Kori ja sisätilat

4,77-metrinen Murano tarjoaa hyvät tilat matkustajille. Takana on runsaasti pääntilaa ja polvitilaa, ja puuttuva kohouma keskikonsolissa lisää tilan käyttökelpoisuutta. Auto on leveä, joten leveyssuunnassakin tilaa on mainiosti. Takana istutaan korkealla ja istuin on hyvä. Sen sijaan etuistuimet ovat huonot keskiluokan perheautojen mittapuun mukaankin arvosteltuna. Istuimen ja selkänojan keskiosassa on kovempia kohoutumia ja sivut painuvat voimakkaammin istujan alla. Sivutukea ei ole tarjolla juuri lainkaan.

Kuljettajan istuimen ja peilien sähkösäädölle on kaksi muistipaikkaa. Luulisi, että muisteja tekisi samalla vaivalla neljäkin, jotta ne eivät heti loppuisi kesken. Myös polkimet ovat sähköisesti säädettävät. 

Tavaratilaa on perusasennossa pienehköä farmaria vastaavat 438 litraa. Takaistuin taittuu helposti piiloon ja lattia saadaan tasaiseksi ja laajennettuna tilaa on peräti 1965 litraa. Takaistuimen selkänoja on säädettävissä. Tavaratilan nostokynnys on korkea, puskuri pitkä ja tavaratilan perille on vaikea ulottua. Näkyvyys Muranosta on huono etenkin taakse.

Moottori ja suorituskyky

Muranon 3,5-litrainen V6 on sama kuin 350Z:ssa, tehoa Muranossa on vain hieman vähemmän eli 172 kW/234 hv. Moottori on yhdistetty portaattomaan CVT-voimansiirtoon. Portaattoman vaihteiston ja vahvan moottorin ansiosta Murano kiihtyy eleettömästi ja helposti luulisi, että nollasta sataan päästään luvattua 8,9 sekuntia nopeammin. Moottori vääntää jo alhaalta ja vaihteisto käyttää voiman todella tehokkaasti hyväkseen. Tasaisella nopeudella ajettaessa kierrokset ovat usein alueella 1000-1500 r/min.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Muranon alusta on viritetty melko pehmeäksi. Jousitusmukavuus onkin hyvä, mitä osaltaan auttaa auton massiivisuus: suuretkin heitot menevät eleettömästi ja korkeat 225/65R18 -pyörät suodattavat pienet epätasaisuudet. Talvipyörille kertyy hintaa noin 3000 euroa aluvanteilla.

Ajo-ominaisuuksista ei voi antaa aivan huippuarvosanaa. Ohjaustuntuma on hieman puutteellinen ja suuntavakavuudessakin on pientä moittimista. Nelivetotekniikka on samankaltainen kuin X-Trailissa, joten neliveto kytkeytyy tarvittaessa nopeasti etuvedon avuksi ja elektroniikka päättelee oikean vetosuhteen etu- ja taka-akselin välille. Muranon kääntöympyrä on suuri, kuten voi arvata.

Eräs Muranon suurimmista heikkouksista on rengasmelu, joka ei sovi yhteen hienostuneen kulun kanssa. Rengasmelu alkaa jo kaupunkinopeuksissa ja on maantiellä sävyltään häiritsevä. Moottorin ääni on pehmeä ja jää reippaita kiihdytyksiä lukuun ottamatta kuulumattomiin.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Eurooppaan Muranoa tuodaan vain yhtenä, täydellisesti varusteltuna mallina Vakiovarusteena on mm. nahkaverhoillut istuimet, Bi Xenon -ajovalot, värillinen peruutuskamera, kolmiulotteinen navigointi, sähkötoiminen kattoluukku, Bose audio CD-vaihtajalla ja automaattinen ilmastointi. Metalliväri maksaa 1150 euroa ja ainoa vakioväri on musta.

Kojetaulua hallitsee suurikokoinen näyttö, jossa toimii mm. navigaattori, peruutuskameran näyttö ja eri toimintojen valikot. Onneksi esim. lämmityslaitteen toimintoja ei ole viety valikoihin. Navigaattori käyttää Navtechin aineistoa, joten se kattaa vielä tänä vuonna vain Etelä-Suomen. Keskikonsolin lokero on mitoitettu niin, että sinne mahtuu kannettava tietokone. Muutenkin säilytyslokeroita on runsaasti.

Verhoilunahka on pehmeää ja korkeatasoista. Kojetaulun muotoilu on kevyen näköinen ja persoonallinen. Kojelaudassa on paljon alumiinia ja mittarien pohjat ovat oranssiset. Oranssin väristä verhoilunahkaa ei tarjota Euroopassa, vaan täällä vaihtoehtona on musta ja vaalea beige.

Kilpailuasetelma

Murano on yksilöllinen ja erottuva auto. Niinpä sen ostajakunta on rajallinen. Hinnaltaan Murano asettuu samaan luokkaan kuin Volvo XC90 2.5T ja Lexus RX300. Noin 10 000 euroa kalliimpia ovat VW Touareg V6 ja BMW X5 3.0i. Muranossa on kuitenkin näitä parempi vakiovarustelu. Hinta on siis kohdallaan. Nähtäväksi jää, löytääkö Murano ostajia Euroopassa.

15.5.2005 Timo Nurmela 

takaisin