Koeajossa Skoda Octavia 2.0 TDI DSG Elegance

 

Taustaa

Skoda Octavia on ollut pitkään eräs Suomen suosituimmista autoista. Se on ottanut Toyota Corollan paikan perusautona. Myös muualla Euroopassa Octavia on parantanut myyntiään niin, että VW on välillä ollut huolissaan oman myyntinsä puolesta Skodan viedessä markkinoita. Nyt kolmanteen sukupolveen siirtyvä Octavia on kuitenkin saanut käyttöönsä konsernin tuoreinta tekniikkaa. Se perustuu uudelle modulaariselle perusrakenteelle, ja akseliväli on 5 cm pidempi kuin Golfissa. Myös muita mittoja on ollut varaa kasvattaa edeltäjään verrattuna, kun edeltäjän markkinoita jakaa nyt osaltaan halvempi ja pienempi Rapid.

Kori ja sisätilat

Ulkonäöltään uusi Octavia muistuttaa edelleen vahvasti vanhoja malleja. Näkyvin ero on takasivuikkunan linjaus. Takaistuintiloiltaan Octavia on kasvanut edeltäjään verrattuna etenkin polvitilan osalta. Kahdella matkustajalla onkin väljät oltavat Octavian takapenkillä. Varvastila etuistuimen alla on istuimen korkeudesta riippuen hieman niukka. Takaistuin on jätetty melko matalaksi, mikä osaltaan parantaa pääntiloja loivaperäisessä autossa. Istuimet niin edessä kuin takana ovat tavanomaista perustasoa eivätkä mukavuudeltaan yllä esim. Golfin tasolle. Octavian istuimet ovat väljät myös suurikokoisille matkustajille. Sisäänkäynti on laajojen oviaukkojen ansiosta varsin helppoa.

Tavaratila on Octavia edelleen suurimpia valtteja. Tila on pitkä ja syvä, mutta ei erityisen leveä. Taitetut takaselkänojat jäävät selvästi vinoon ja noin 8 cm tavaratilan pohjaa korkeammalle. Tavaratilan nostokynnyksestä ei ole tehty niin matalaa kuin mahdollista toisin kuin farmarimallissa.

Näkyvyys oli lievä pettymys, onhan Octaviaa totuttu pitämään tässäkin suhteessa käytännöllisesti suunniteltuna järkiautona. Ulkopeilit ovat nyt joutuneet muotoilijan käsittelyyn niin, että käytettävyys hieman kärsii. Takalasin alareuna on korkealla, jolloin taakse jää laaja katve. Myös tuulilasista näkee monessa autossa paremmin etuviistoon. Kääntöympyrän halkaisija on pysynyt kohtuullisen pienenä.

Moottori ja suorituskyky

Moottorivalikoima on käytännössä sama kuin Golfissa. Myös Octaviassa on siirrytty takaisin hammashihnakäyttöön. Ensimmäisenä Suomeen saapuneet moottorit ovat 1.2 TSI/105 hv, 1.4 TSI/140 hv, 1.8 TSI/180 hv, 1.6 TDI/105 hv ja 2.0 TDI/150 hv. Bensamoottoreista vain tehokkaimpaan saa tässä vaiheessa DSG-automaatin, joka on kuiva 7-vaihteinen versio. Tämän takia 1,8-litraisen vääntö on rajattu samaan 250 Nm:iin kuin 1,4-litraisessa. Koeajetussa 2,0-litraisessa dieselissä on ainoana vahvempi 6-vaihteinen DSG. 2,0-litrainen diesel vääntää alakierroksilta lähtien vahvasti eikä suorituskyky jätä juuri toivomisen varaa. Myös DSG-vaihteisto toimii vuosi vuodelta sivistyneemmin. Lähinnä liikkeellelähdöissä se joskus toimii hieman kulmikkaasti. Stop/start-järjestelmä toimi sivistyneesti pikkupakkasessakin.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Octaviassa myös 150-hevosvoimainen diesel käyttää halvempaa yhdystukiakselistoa takana toisin kuin Golfissa. Normaalissa maantieajossa tästä aiheutuvaa eroa lienee mahdoton saada esille. Octavian ajokäytös on moitteetonta niin suoralla kuin kaarteissa. Ohjaus on melko kevyt ja joissakin tilanteissa jämäkämpi keskitys tekisi menon rauhallisemmaksi. Parhaimmillaan Octavian ajettavuus tuntuu olevan moottoritiellä.

Jousitusmukavuus ei yllä aivan Golfin tasolle. Jousituksen pehmeähköstä virityksestä, maltillisista 205/55R16-pyöristä ja laajoista joustovaroista huolimatta jousitus päästää läpi pientä tärinää. Laajemmat heitot jousitus ylittää kimmoisasti.

Melutaso Octaviassa on alempi kuin edeltäjässä. Takaa melua tuntuu tulevan etuosaa enemmän. Lopullista tuomiota Octavian melutasosta ei pysty lyhyehkön, kitkarenkailla suoritetun kokeilun perusteella antamaan, mutta luokkansa hiljaisimpia autoja se tuskin edelleenkään on. Maantienopeudessa rengasäänien rinnalle tulevat tuulen suhinat. 

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Octavian perusmalli on nyt Active. Sen varusteluun sisältyvät välttämättömyystarvikkeet, kuten manuaali-ilmastointi, kauko-ohjattava keskuslukitus, 7 turvatyynyä, aktiiviset pääntuet, ajotietokone ja radio/CD. Ambition-mallissa on jo hieman enemmän tavaraa: vakionopeussäädin, sadetunnistin, pysäköintitutka takana, bluetooth, ristiseläntuen säätö, sähkölasit myös takana, nahkaratti ja takaistuimen keskikyynärnoja suksiluukkuineen. Elegance-varusteluun sisältyy lisäksi mm. kevytmetallivanteet, ksenonvalot, etusumuvalot, LED-päivävalot, 2-alueinen automaatti-ilmastointi ja monitoimiohjauspyörä. Edellisen Octavian esittelyn aikaan silloinen Elegance ksenonvaloineen oli sävähdyttävämpi paketti. Nyt tarjolla on varsin tavanomaista tavaraa. Lisävarustevalikoima on kuitenkin laaja ja hinnat suurelta osin kohtuulliset.

Sisustuksen muotoilu on selkeälinjaista ja konstailematonta., mutta sinänsä tyylikästä. Vielä Ambition-tasolla Octavian sisustus on karu. Elegance tuo pientä piristystä ankeuteen. Kojetaulun materiaali on siistiä, mutta vaihdekepin ympärillä, hansikaslokeron kannessa ja muualla alempana on melko halvan tuntuista kovamuovia. Taakse päin katsottaessa ikkunoiden reunoissa näkyy pienet kaistat paljasta peltiä. Elegancen audiojärjestelmässä on pieni kosketusnäyttö. Vakionopeusäätimen käyttö on valitettavasti edelleen vilkkuviiksessä paitsi aktiivisen vakionopeussäätimen yhteydessä on erillinen viiksi. Seisontajarrua käytetään Octaviassakin vielä perinteisestä kahvasta. Säilytyslokerot ovat kohtalaisen suuria.

Kilpailuasetelma

Octavia täyttää varmasti ne odotukset, joita aikaisemman mallin omistajat sille asettavat. Silti hinnat on saatu pidettyä kurissa. Eri moottorivaihtoehtojen lisähinnat vaihtelevat VW-konsernissa epäloogisesti mallisarjojen välillä. Octaviassa etenkin 1.6 TDI on hinnoiteltu kalliiksi. Pienemmät bensamoottorit ovat Golfia halvempia ja 2.0 TDI on suunnilleen Golfin tasolla. Valitsemalla Golfin sijasta Octavian saa hieman lisää takaistuintilaa, huikean tavaratilan ja vastaavasti joutuu tinkimään jousitusmukavuudesta ja sisustuksen viimeistelystä. Todellinen kisa Golfin kanssa käydään sitten, kun farmarimallit saadaan myyntiin. Octavia vastaa pääosin niihin vaatimuksiin, joita Avensiksen, Mondeon ja muiden keskiluokan autojen ostajat asettavat autolleen. Myös tässä joukossa Octavia on ominaisuuksiltaan vahvoilla ja hintakilpailukyky alkaa näyttämään vahvalta.

17.3.2013 Timo Nurmela

takaisin