Koeajossa Kia Optima 1.7 CRDi TX

 

Kialla on vahva mallistonuusimisvauhti päällä: puolen vuoden sisällä on myyntiin tullut uusi Rio, Cee'd ja nyt Optima. Se on tosin jo ollut pari vuotta markkinoilla Koreassa ja USA:ssa, joissa myynti on sujunut niin hyvin ettei autoja ole riittänyt Eurooppaan. Suomessa myös vuoden 2012 kiintiö on rajattu, ja toistaiseksi myynnissä on vain dieselmalli.

Optima on saanut paljon kehuja ulkonäöstään. Se on kuin toiselta planeetalta verrattuna tylsiin edeltäjiinsä. Toisin kuin saattaisi kuvitella, Kia Optima ei ole Hyundai i40:n sisarmalli, vaan enemmänkin sukua USA:ssa myytävälle uudelle Hyundai Sonatalle. Optiman akseliväli on muutaman sentin i40:aa pitempi ja kokonaispituutta on 10 cm enemmän.

Ensimmäiset maahan saapuneet autot ovat huippuvarusteltuja TX-malleja. Tässä varustetasossa vakiona on myös lasikatto, joka vie autosta pääntilat. Kuljettajan istuinta ei saa kovin alas, ja nyt 185-senttisen kuljettajan hiukset hipovat kattoluukun reunaa istuimen alimmassakin asennossa. Takaistuimella polvitilaa on mainiosti, mutta myös siellä pääntila on riittämätön. Ainakin USA-versiossa tämä koski myös lasikatotonta versiota. Leveyttä takaistuimella on keskimääräistä enemmän. Keskitunneli on hyvin pieni, joten se ei haittaa keskipaikan hyödyntämistä.

Kuljettajan istuin on sähkösäätöinen ja jäähdytettävä niin EX- kuin TX-malleissa. TX:ssä on lisäksi nahkaverhoilu. Näillä varusteilla istuin on kova, joustamaton ja lisäksi reisituki jää vajaaksi. Nahkaistuimet tosin yleensä sopeutuvat hieman kuljettajan muotoihin kilometrien kertyessä. Ristiseläntuessa ei ole korkeussäätöä ja se sijoittuu varsin matalalle.

Optiman perä on hyvin lyhyt ja näin ollen tavaratilan lastausaukko on pieni. Myös takaselkänoja kaadettaessa syntyvä aukko on hyvin pieni. Lisäksi selkänojat jäävät hyvin vinoon asentoon, joten pitkien esineiden on oltava hyvin litteitä. Tavaratilassa on runsaasti litratilavuutta, vaikka maton alla pullistelee täysikokoinen varapyörä alkuperäisellä aluvanteella. Saranat ovat murskaajamallia.

Takaikkuna on matala, ja näkyvyys taakse heikko. Molemmissa varustetasoissa on vakiona selkeä peruutuskamera sekä parkkitutkat molemmissa päissä. Ulkopeilit ovat suurikokoiset. Kääntöympyrän halkaisija on kohtuullisen kokoinen.

Optiman ainoa moottorivaihtoehto alkuvaiheessa on siis i40:sta tuttu 1,7-litrainen diesel (136 hv). Vuonna 2013 on luvassa 2,0-litrainen bensamoottori, jossa on tehoa 170 hv. Koeajettu diesel oli varustettu 6-vaihteisella automaattivaihteistolla. Vaihteisto vaihtaa erittäin siististi. Ongelmana on kulutuksen merkittävä kasvu. Automaattivaihteisen ilmoitettu keskikulutus on 1,1 litraa manuaalia suurempi. Automaattivaihteinen Optima lähtee liikkeelle tuntuvalla viiveellä. Ilmeisesti tämä johtuu turboviiveestä. Liikkeelle päästyään moottori on joustava, mikä osittain johtuu myös helposti pienemmälle vaihtavasta automaatista. Tyhjäkäynnillä moottori väristää melkoisesti. Automaattivaihteisesta mallista puuttuu sammutusautomatiikka.

Optiman ohjaus ei ole aivan onnistunut. Siihen on rakennettu keskitys, mutta todellinen tunto on hukassa. Kun ohjausta kääntää, imaisee tehostin helposti rattia enemmänkin kuin kuljettaja oli ajatellut. Keskiasentoon palattaessa tehostin tuntuu taas ikään kuin sammuvan. Suuremmissa nopeuksissa ohjaus tuntuu luontevammalta kuin kaupunkinopeudessa. Myös jyrkemmissä kaarteissa ohjaus tuntuu tarkalta.

Jousitus toimii tietystä kovuudesta ja 45-sarjan renkaista huolimatta kohtalaisen hyvin. Teräväreunaiset epätasaisuudet tuntuvat hieman liian voimakkaasti, mutta laajemmat heitot ylittyvät joustavasti.

Melutaso jää tavanomaiselle tasolle. TX:n 18-tuumaiset pyörät jyrisevät etenkin karkealla asfaltilla. Moottorin ääni on terävä, mutta eristetty kohtalaisen hyvin.

Optiman kilpailuvaltteja on runsas varustelu. Jo EX-mallissa on vakiona mm. automaattinen 2-alueilmastointi, sähkötoiminen kuljettajan istuin muistilla, vakionopeussäädin nopeudenrajoittimella, varashälytin, taskupysäköintijärjestelmä, aktiiviset pääntuet ja bluetooth. TX-varustetasossa on vielä mm. ksenonvalot, kaarrevalot, kaistavahti, rengaspainevalvonta, avaimeton käynnistys ja lukitus, Infinity-audiojärjestelmä, navigaattori ja lasikatto. Lisävarusteita ei ole tarjolla metalliväriä lukuun ottamatta.

Optiman sisustus on korkeatasoisin korealaisautossa nähty eikä jää paljonkaan laadukkaimmista saksalaisista jälkeen. Myös kojetaulun kuljettajakeskeisessä muotoilussa on viitteitä laatumerkkeihin. Kojetaulun päällys on verhoiltu laadukkaan tuntuisella materiaalilla eikä sisustuksen laadusta löydy muutenkaan moitittavaa ratin alapuolien viimeistelemättömän teräviä muovin reunuksia lukuun ottamatta. Tavaratilaan asti korkealaatuisuus ei ulotu.

Hallintalaitteet ovat selkeitä ja näyttöruudut tyylikkäitä. Radion ja navigaattorin käyttö perustuu kosketusnäyttään, joka tuntuu kohtalaisen selkeältä. Kyynärnojat ovat kerrankin riittävän korkealla. Vaihdevivun liikkeet ovat pitkiä ja mm. istuimen lämmityksen/jäähdytyksen käyttökytkin jää vaihteenvalitsimen taakse. Vakionopeussäätimen käyttö ratista on selkeää. Säilytyslokerot ovat varsin tilavia.

Optima ei varsinaisesti kilpaile hinnalla. Varustelu huomioiden sen hinnat ovat kuitenkin kilpailukykyiset. Automaattivaihteiston 4 000 euron lisähinta on kova ja kulutuksen suhteen automaattiversio on pudonnut kehityksen kelkasta. Etenkin TX-varusteltuna Optima tarjoaa tunnelmaa, jota löytää yleensä vain kalliimpien laatumerkkien ohjaamosta. Takuuta Kialla on ainutlaatuiset 7 vuotta.

8.6.2012
Timo Nurmela

takaisin