Koeajossa Chevrolet Orlando 1.8 LTZ

Taustaa

Chevrolet Orlandon konseptimallia kierrätettiin autonäyttelyissä parin vuoden ajan ja tuotantomalliin tehtiin vain vähän muutoksia. Orlandon keula on massiivinen, perän muotoilu hyvin yksinkertainen ja olemus kokonaisuutena maasturimainen. 4,65-metrisenä se ei pelkästään näytä suurelta, vaan se sijoittuu myös mitoiltaan luokkansa suurimpaan päähän ja on kehitetty nimenomaan 7-paikkaiseksi. Teknisesti Orlando on Cruzen ja Opel Astran lähisukulainen, mutta alustan mittoja on kasvatettu.

Kori ja sisätilat

Orlandon oivalluksena on istuinkorkeuden selkeä kasvattaminen edestä taakse, mikä parantaa näkyvyyttä takaa. Keskirivin istuin on perinteinen sohva. Se on laajennettaessa ja kolmosriville kuljettaessa varsin raskaskäyttöinen. Kolmannella rivillä on siedettävät tilat myös aikuisille eli tilaa on enemmän kuin useimmissa tämän luokan kilpailijoissa. Tavaratila jää Orlandossakin täydellä matkustajamäärällä minimaaliseksi, sillä takarivillä matkustajien päät ovat lähes kiinni takalasissa. Laskevasta kattolinjasta huolimatta kattoon on reippaasti etäisyyttä kaikilla riveillä. Keskirivillä on kohtalaisesti polvitilaa. Leveyssuunnassa tilat ovat hieman kapeat. Keskipenkki on istuinosaltaan lyhyt ja kova. Etuistuimet ovat reilusti mitoitetut ja antavat myös hyvin tukea. Istuimeen kiinnitetty kyynärnoja toimii hyvin.

Takimmaiset istuimet taittuvat lattian alle piiloon kuten etevimmissä kilpailijoissa. Tavaratilan pohja tosin on tämän seurauksena melko korkealla. Keskirivin selkänoja taitettuna tarjolla on reilusti tasaista tilaa.

Korkea keula on helppo paikallistaa kuljettajan paikalta. Etupilarien katve on niiden leveydestä huolimatta pienempi kuin monessa muussa tila-autossa. Takanäkyvyys on heikko ja pienen takaikkunan takia myös korkealle sijoitetusta sisäpeilistä avautuu suppea näkymä. Ulkopeilit ovat hyvät. Kääntöympyrän koko on linjassa ulkomittojen kanssa.

Moottori ja suorituskyky

Moottoriksi on tarjolla 1,8-litrainen bensakäyttöinen ja 2,0-litrainen diesel, jonka teho on nostettu 120 kW/163 hv:aan. Bensakone (104 kW/141 hv) ei ole luonteeltaan kaltaistensa parhaimmistoa ja sen voimavarat ovat Orlandon kokoiseen autoon niukat. Ohitustilanteeseen vauhtia saa kerätä tarpeettoman pitkään. Diesel on epäilemättä parempi valinta 3000 euron lisähinnasta huolimatta. Dieselin saa myös 6-vaihteisella automaattivaihteistolla varustettuna.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Orlandon jousitus on jäykähkö eikä mahdollista aivan parasta mukavuutta ainakaan kevyesti kuormattuna. Ajo-ominaisuudet sen sijaan toimivat paremmin. Ohjaus on varsin tunnokas ja myös palauttaa hyvin. Suuntavakavuudessa on ison auton tuntua.

Melutaso on rengasmelun osalta luokan normaalia tasoa. Bensiinimoottoria sen sijaan joutuu kierrättämään niin, että sen ääni muodostuu häiritseväksi.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Orlandon bensaversioon saa peräti neljä varustetasoa. Hinnat alkaen -malli LS sisältää mm. manuaali-ilmastoinnin, 6 turvatyynyä ja murtohälyttimen. LT:ssä on mm. kuljettajan keskikyynärnoja, sähkölasit myös takana, ohjauspyörän pituussäätö, automaatti-ilmastointi, sumuvalot, peruutustutka takana, korin väriset puskurit, ajotietokone ja nahkaratti. Suosituimmaksi arvioitava LTZ on varustettu 18" pyörillä, vakionopeussäätimellä, sadetunnistimella ja navigaattorilla. LTZ Plus tarkoittaa vielä lisäksi nahkaverhoilua.

Orlandon kojetaulu on näyttävä ja napakat hallintalaitteet tuovat laadukasta tuntumaa. Vilkkuviiksi on hieman liiankin jäykkä. Materiaalien laatu edustaa keskitasoa. Säilytyslokerot ovat pienehköjä, mutta radion takana on näppärä lokero, joka jää oudolta löytämättä. Polkimien liikerata on muutamien muiden tila-autojen tapaan tavallista enemmän ylhäältä alas suuntautuva. Vakionopeussäätimen katkaisimet ovat hyvin käsillä ratissa. Navigaattorin käyttölogiikka vaatii hieman totuttelua.

Kilpailuasetelma

Chevrolet Orlando erottuu kilpailijoista muotoilulla, josta joko pitää tai ei. Tilaa on hyvin ja vakavia puutteita ominaisuuksissa ei ole. LTZ-mallin varustelu on runsas, mutta hinta ei ole erityisen edullinen. Esimerkiksi Ford Grand C-Max on tuhansia euroja halvempi.

15.3.2011 Timo Nurmela

takaisin