Koeajossa Volkswagen Passat 2.0 TDI 103 kW Comfortline DSG

Taustaa

Volkswagen Passatin kuudes sukupolvi on ollut markkinoilla kuusi vuotta. Nyt valmistaja puhuu seitsemännen sukupolven autosta, mutta uutuudella on niin paljon yhteistä edeltävän mallin kanssa, että pikemminkin voitaisiin puhua perusteellisesta faceliftistä. Muotoilu on äärimmäisen varovaista ja niin keulan ilme kuin takavalotkin ovat jopa aikaisempaa konservatiivisemmat. Hieman samankaltainen uudistus Passatissa koettiin 90-luvun alussa, kun rohkea umpikeula korvattiin perinteisellä maskilla.

Kori ja sisätilat

Passatin mitat ovat luonnollisesti lähes ennallaan. Edelleen se on kuitenkin eräs luokkansa tilavimmista malleista. Takaistuimella on runsaasti polvitilaa ja leveyssuunnassa Passat on luokkansa kärkeä. Pääntilaa sedanissa on rajallisesti ja kynnykset ovat korkeahkot, kuten monessa muussakin nykyautossa.

Etuistuimissa on runsaasti säätövaraa eikä edessä tule puutetta tilasta pisimmilläkään matkustajilla. Istuimet ovat hyvät, joskaan ei kovin voimakkaasti muotoillut. Ristiseläntuen ja selkänojan säädöt toimivat sähköllä. 

565-litrainen tavaratila on sedanien suurimpia, vaikka huomioitaisiin suuremmatkin autot. Tilan etureunasta on vaikea ulottua ottamaan sinne vierineitä tavaroita. Monikäyttöisyys on toteutettu hyvin. Ongelmaksi jää lähinnä tavaratilan pienehkö lastausaukko.

Näkyvyys on tavanomaista parempi, mutta taakse Passatissakaan ei ole kovin avarat näkymät. Kääntöympyrä on kooltaan kohtuullinen.

Moottori ja suorituskyky

Moottorivalikoimaa VW on uusinut vuosien varrella ja nyt kulutusta on onnistuttu pudottamaan etenkin 1.8 TSI:ssä, joka lienee suosituin bensamoottori. Perusmallien 1.4 TSI:n ja 1.6 TDI:n tehot ovat Passatin kokoiseen autoon pienehköjä, mutta todistettavasti niilläkin pysyy ongelmitta muun liikenteen mukana. Koeajetussa autossa oli keskimmäinen diesel eli 2.0 TDI 103 kW/140 hv. Tämä moottori uudistui pari vuotta sitten, kun siinä siirryttiin yhteispaineruiskutukseen. Moottorin ääni on aikaisempaa hiljaisempi, mutta edelleen tyhjäkäynnillä keskimääräistä äänekkäämpi nykydieselien joukossa. Yhdistettynä 6-vaihteiseen DSG-automaattiin diesel tarjoaa vaivatonta suorituskykyä. Niin suorituskyvyltään kuin kulutukseltaan moottori onkin ajanmukainen. DSG reagoi nopeasti ja vaihtamistapahtuman mukavuutta on saatu vuosien mittaan selvästi kehitettyä. Nyt aletaan olla kilpailukykyisellä tasolla perinteisiin automaatteihin verrattuna.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Passatin ohjaus on edelleen herkkä ja tuntuma keskiasennossa vaatii totuttelua. Kun ohjaukseen tottuu, se toimii ongelmitta, mutta VAG-perheessä on monia paremminkin toimivia ohjauksen toteutuksia. Alusta on tuttuun tapaan yhdistelmä jämäkkyyttä ja mukavuutta. Jousitus on kehittynyt edeltävään malliin verrattuna, mutta edelleenkään iskunvaimennus ei ole aivan huippua. Passat toimii niin ajotuntuman kuin mukavuuden osalta paremmin kesäisillä moottoriteillä kuin talvikelin röykytyksessä.

Passatin ehkä suurin puute on ollut rengasmelu. Sen torjuntaan sanotaan nyt panostetun erityisesti ja tulokset ovat huomattavissa, vaikka lumiset tiet vaikeuttivatkin arviointia.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Varustevaihtoehdot ja niiden sisällöt ovat lähes entisellään. Trendline-varustuksessa maininnanarvoista on lähinnä automaatti-ilmastointi ja sähkölasit myös takana. Comfortlinessa on lisäksi mm. vakionopeussäädin, kevytmetallivanteet, sadetunnistin ja kuljettajan väsymyksen tunnistus. Highlinessa tulee mm. alcantaraverhous ja sumu/kulmavalot. Muutamia lisävarusteita (mm. polttoainelämmitin ja navigaattori) on saatavana totuttua halvemmalla.

Passatin kojetaulun muotoilu on poikennut edukseen muista Volkswageneista. Vähitellen se alkaa kuitenkin näyttää vanhahtavalta. Olennaisimpana muutoksena aikaisempaan on säilytyslokeron korvaaminen analogisella kellolla. Sisustuksen vaikutelma kokonaisuutena ei ole vielä Comfortline-tasolla kovin ylellinen. Virta-avain on aikaisempaan tapaan puikula, joka työnnetään aukkoon ja käynnistys tapahtuu avainta työntämällä. Mittarit ovat tyylikkäät. Keskikonsolin sinisävyinen näyttö aktivoituu esim. lämmitystä säädettäessä ja sammuu pian näkymättömiin. Hansikaslokero on pienehkö, mutta kyynärnojan kotelossa on hyvin tilaa.

Kilpailuasetelma

Passat on konservatiivinen auto, joka puhuttelee todennäköisesti varttuneempaa ostajakuntaa. Hinnaltaan se on useimpia kilpailijoita kalliimpi ja samalla tasolla vaikkapa Volvo S60:n kanssa. Ominaisuudet ovat luokkansa kärkeä ja edeltäjään verrattuna kehitys on helppo havaita.

8.1.2011 Timo Nurmela 

takaisin