Koeajossa Volkswagen Passat 2.0 FSI Highline

Taustaa

Volkswagen pyrki edellisen mallisukupolven aikana nostamaan autojensa mielikuvaa ja hintaa kilpailijoita korkeammaksi. Nykyisen Polon esittelystä alkaen hintaero on kuitenkin pyritty pitämään kurissa. Passat on Saksassa samanhintainen kuin edeltävä malli, mutta Suomessa hinnat nousivat yllättävän paljon. Joka tapauksessa Passat on entistä suurempi ja tasokkaampi auto. Ulkomuodossa ei VW:n tyyliin ole liikaa kokeiluja, mutta kuitenkin riittävästi särmikkyyttä ja mielenkiintoisia yksityiskohtia.

Kori ja sisätilat

Passatin pituus on kasvanut 6 cm ja leveys 7 cm edeltäjään verrattuna. Lisäksi moottori on taas vaihteeksi käännetty poikittain, joten tilankäyttö on edellismallia tehokkaampaa ja takaistuimen polvitiloissa päästään samoihin erinomaisiin lukemiin kuin ennen edellisen sukupolven kutistumista. Myös leveyssuunnassa tilat kuuluvat luokkansa parhaimmistoon. Puutteet takaistuimen näkökulmasta kuulostavat tutuilta: pääntilaa on rajallisesti ja leveät ja korkeat kynnykset haittaavat jalan pujottelua sisälle. Kokonaisuutena takaistuintilat jäävät niukasti jälkeen Mondeosta.

Edessä tilaa on mainiosti pitkällekin kuljettajalle, vaikka katto onkin hieman edeltäjää lähempänä päätä. Highlinen urheiluistuimet tarjoavat erinomaisen sivutuen olematta ahdistavat. Pehmustus on melko kova, mutta mukavuus ei siitä vielä kärsi. Takaistuimen istuinosa on varsin lyhyt ja etuosastaan matala. 

Tavaratilan tilavuudeksi luvataan peräti 565 litraa. Tila onkin erittäin pitkä. Pohja on selvästi tavaratilan aukkoa alempana ja myös pituussuunnassa aukon koko on pienehkö, joten monen muun nykysedanin tavoin rajoittava tekijä tavaratilan hyödyntämisessä on pieni kuormausaukko. Näkyvyys Passatista eteen on hyvä, mutta perä jää aika tavalla arvailujen varaan.

Moottori ja suorituskyky

Passatin perusmoottori Suomessa on 1.6 FSI -suorasuihkutusmoottori. Samaa tekniikkaa käytetään myös koeajetussa 2.0 FSI:ssä, joka on suositeltava bensamoottorivalinta Passatin kokoiseen autoon. Hieman myöhemmin tulevat 2.0T FSI (200 hv) ja 3.2 V6 FSI. Dieseltarjonta on tuttua tavaraa: 1.9 TDI (105 hv) ja 2.0 TDI (140 hv). Myöhemmin tulee lisäksi 170-hevosvoimainen 2.0 TDI, jossa vääntöä löytyy 350 Nm.

150-hevosvoimainen 2.0 FSI jätti hieman vaatimattoman vaikutelman itsestään. Auto kulkee varmasti luvattuun 9,4 sekunnin tahtiin nollasta sataan, mutta isompia vaihteita käytettäessä kiihtyvyyttä ei voi kehua. Alakierroksilla voimaa on tarjolla riittävästi ongelmatonta liikkeellelähtöä ja ruuhkassa ryömimistä varten eikä vedossa ole myöskään samanlaista kuollutta aluetta kuin 1.6 FSI:ssä. Vaihteita on yleistyvään tapaan kuusi, mikä lisää vaihtamisen tarvetta. Kuutosen välityssuhde on jopa lyhyempi kuin viitosen monessa muussa 2,0-litraisessa.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Passatin ajo-ominaisuudet olivat lievä pettymys. Sähköisesti tehostettu ohjaus on herkkä ja keskiasennossa tuntuma on heikko, ja ajosta tulee ainakin tottumattomalle kiemurtelevaa. Tähän saattoi osaltaan vaikuttaa myös voimakas tuuli.

Alusta on viritykseltään tavanomainen VAG:n tuote: sopivan jämäkkä, mutta kuitenkin mukava. Kuoppaisella tiellä jousitus toimii mallikkaasti ja äänettömästi. Poikittaissaumat tuntuvat lievästi. Vectran tasolle jousitusmukavuus ei aivan yllä, mutta luokan kärkipäähän jousitusmukavuus sijoittuu.

Tasaisella pinnalla Passat kulkee äänettömästi, mutta karkeampi pinta tuo mukanaan hieman rengasmelua. Moottorin ääni kuuluu selvästi kaupunkinopeuksissa kiihdytettäessä, mutta maantiellä siitä ei ole häiriötä. Kokonaisuutena Passat on hieman edeltävää mallia hiljaisempi ja melun osalta luokan keskitasoa hiljaisempi.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Passatin perusmalli on nyt Trendline samoin kuin Golfissa. Sen varusteluun sisältyy ESP, 8 turvatyynyä, aktiiviset pääntuet ja Climatic eli puoliautomaattinen ilmastointi. 2.0 FSI:n ja hämmästyttävästi 1.9 TDI:n yhteydessä vakiona on automaatti-ilmastointi, nahkaratti ja ajotietokone. Comfortlinessä (+1340 euroa) tulee vakionopeussäädin, etuistuimen keskikyynärnoja, sähkösäätöinen kuljettajan istuin, sähkölasit taakse ja koristeita. Highlinen lisähinta Comfortlineen verrattuna on 4060 euroa. Siinä näkyvin ero on tyylikäs nahka/alcantara-verhoilu ja kojelaudan alumiini- (tai puu-) somisteet. Lisäksi vakiona on mm. kevytmetallivanteet ja sadetunnistin. Näiden lisäksi Passat-valikoimassa on Sportline, jossa on urheilualusta ja 17" aluvanteet.

Lisävarustevalikoimasta voi poimia metallivärin (530 euroa), nahkaverhoilun (3535 euroa, Highlineen 1135 euroa), CD-vaihtajan (580 euroa), pysäköintitutkan eteen ja taakse (840 euroa) ja murtohälyttimen (590 euroa).

Hallintalaitteissa kestomoite on pitkäliikkeinen kytkinpoljin. Myös jarrut ottivat ainakin uutena terävästi kiinni. Muilta osin hallintalaitteet ovat esimerkilliset ilman turhia kikkailuja. Käynnistys ja sammutus tapahtuu painamalla kojelautaan asetettavaa virta-avainta pohjaan. Seisontajarru toimii yleistyvään tapaan sähkönapilla ja sen vapauttaminen vaatii jarrupolkimen painamista. Vaihteensiirto on täsmällinen. Vakionopeussäätimessä on hieno ominaisuus, joka kuitenkin voi yllättää muihin toteutuksiin tottuneen: lyhyellä napautuksella nopeus muuttuu 10 km/h kerralla, joten nopeusrajoituksen vaihtuessa säätö on helppo.

Comfortline- ja Highline-sisustusten vaikutelma on tasokas, Trendline on hieman vaatimaton. Alumiinisena Highline miellyttää huomattavasti enemmän kuin puisena, sillä puuta on liikaa: jopa mittarien ympärillä. Sisustuksen muotoilu on kokonaisuutena kaunis.

Kilpailuasetelma

Passat on totuttuun tapaan useimpia kilpailijoita kalliimpi auto. Se on kuitenkin myös luokassaan suurikokoinen ja laadukas. Edellismallin kaltaista jonotusta Passatin saamiseksi on tuskin odotettavissa, mutta auto on sellainen mitä asiakkaat ovat odottaneetkin. Ominaisuudet riittävät kokonaisuutena luokan kärkitasolle.

2.4.2005 Timo Nurmela 

takaisin