Koeajossa Volkswagen Passat CC 2.0 TDI (103 kW)

Taustaa

Passat CC on Passatin tekniikkaan perustuva neliovinen urheilullisemmin muotoilu versio, jota kutsutaan coupeksi. Auton nimi olisi voinut olla toinenkin, sen verran vähän CC:llä on ulkoisesti yhteyttä Passattiin. Tekniikka sen sijaan on hyvin pitkälle sama kuin Passatissa. Neliovisia coupe-malleja on tulossa muiltakin valmistajilta, markkinoilla on jo vuosia ollut Mercedeksen CLS ja myös Jaguar XF voidaan nähdä tämän kaltaisena mallina.

Kori ja sisätilat

Passat CC on Passat sedania pari senttiä pitempi ja leveämpi, mutta 5,5 cm matalampi. Akseliväli on auton pituuteen nähden lyhyt. Edessä tilat vastaavat Passattia, mutta istuimet on sijoitettu hieman matalammalle. Takatilojen osalta CC on lähempänä Jettaa. Polvitilaa on juuri riittävästi pitkälle matkustajalle, mutta pääntila käy ahtaaksi. Oven/ikkunan yläreuna laskee voimakkaasti taaksepäin, joten näkyvyys sivulle on rajoittunut ja päätä joutuu kallistamaan reippaasti autoon noustessa. Passat CC on neljän hengen auto: keskipaikan tilalla on säilytyslokero ja kyynärnoja. Istuimet ovat varsin hyvät niin edessä kuin takanakin ellei matala istuma-asento haittaa. Ovet ovat kehyksettömät.

Tavaratilan litratilavuus on lähellä Passattia. Tila on pitkä, mutta matala ja melko kapea. Lastausaukko on kovin pieni. Monikäyttömahdollisuus on onneksi Suomessa vakiovaruste. Näkyvyys kuljettajan paikalta taakse on erittäin heikko. Kylkilistoja ei ole. Kääntöympyrä vastaa Passattia eli on auton kokoon nähden kohtuullisen pieni.

Moottori ja suorituskyky

Passat CC:n moottorit ovat aluksi 1.8 TSI, 3.6 V6 ja 2.0 TDI 140-hevosvoimaisena versiona. 170-hevosvoimainen diesel sekä 2.0 TSI saadaan Suomeen myöhemmin. TDI on uutta yhteispaineruiskutuksella varustettua sukupolvea ja hoitaa hommansa hyvin myös CC:ssä. Voimaa riittää alakierroksia lukuun ottamatta. Vaihdekepin kanssa riittää hommia kuuden vaihteen kanssa, jotta moottorin ominaisuudet tulevat hyödynnettyä. Jään kaipaamaan 170-hevosvoimaista versiota, joka puolestaan tulee aluksi valitettavasti vain käsivaihteisena.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Passat CC:n ajo-ominaisuudet vastaavat Passattia. Ongelmana on siis ohjauksen tunnottomuus ja herkkyys keskiasennossa. Ohjaus on sinänsä tarkka, mutta liiankin kevyt. Suuntavakavuus on maantiellä hyvä. Myös jousituksen viritys on lähellä Passattia. Jousitus on sopivan jämäkkä, mutta silti mukava.

Äänieristys on hyvä ja selvästi vakio-Passattia parempi. Rengasmelua on jonkin verran varsinkin karkealla pinnalla. Moottori on käyntiääneltään miellyttävä.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Passat CC:n varustelu on hieman Passattia korkeatasoisempi, mutta moni varuste jää silti lisävarustelistalle. Vakiona on Suomessa mm. kevytmetallivanteet, automaattinen ilmastointi, ajotietokone, parkkitutka, vakionopeussäädin ja tavanomaiset turvavarusteet. Metallivärin saa 420 eurolla.

Sisustus on kokonaisuutena näyttävä. Kojetaulu on otettu lähes sellaisenaan Passatista eikä se edusta kaikkein tuoreinta muotoilua. Myös lukuiset eriväriset materiaalit häiritsevät hieman silmää. Toteutus on kuitenkin kokonaisuutena onnistuneen persoonallinen selkeyden kärsimättä. Kangasverhoilu on varsin tavanomainen. Alcantara/nahka-verhoilu on kaksivärisenä erittäin näyttävä. Vaalean alcantaran puhtaanapidettävyys vain hieman arveluttaa ja myös lisähinta on melkoinen.

Hallintalaitteissa kestomoite on pitkäliikkeinen kytkinpoljin. Muilta osin hallintalaitteet ovat esimerkilliset ilman turhia kikkailuja. Käynnistys ja sammutus tapahtuu painamalla kojelautaan asetettavaa virta-avainta pohjaan. Seisontajarru toimii yleistyvään tapaan sähkönapilla ja sen vapauttaminen vaatii jarrupolkimen painamista. Vaihteensiirto on täsmällinen. 

Kilpailuasetelma

Passat CC on monen mielestä tyylikäs auto ja se on herättänyt paljon mielenkiintoa. Tilat ovat riittävät neljälle aikuiselle. Jää nähtäväksi, kuinka moni Suomessa on valmis maksamaan 5 000 euroa tavallista Passattia enemmän ulkonäön takia.

20.7.2008 Timo Nurmela

takaisin