Koeajossa Peugeot 3008 1.6 HDi 110 Sport

Taustaa

Peugeot on päättänyt laajentaa mallistoaan keskiluokan tila-autoihin peräti kahdella mallilla. Syksyllä tuleva 5008 on perinteisen tyyppinen tila-auto. 3008 sen sijaan on crossover-tyyppinen malli, jossa on tila-auton lisäksi katumaasturin piirteitä. Alkuvaiheessa auto on kuitenkin saatavilla vain etuvetoisena. Nelivetoinen hybridiversio on luvassa vuonna 2011.

Kori ja sisätilat

3008:n akseliväli on sama kuin 308:ssa. Pituuseroakin on vain 9 cm. 308 SW:hen verrattuna 3008 on 13 cm lyhyempi ja 9 cm korkeampi. 3008 näyttää kokoistaan massiivisemmalta. Osittain tämä johtuu auton paisutetun näköisistä linjoista. 3008:n sisätiloja on joissakin yhteyksissä kehuttu, mutta käytännössä ero 308:n perusversioon on pieni eikä tilankäyttö ole erityisen tehokasta. Monessa 308:nkin kilpailijassa on enemmän polvitilaa takapenkillä. Pääntilaa on takapenkillä hyvin, ellei autossa ole Sport-versiossa vakiona olevaa lasikattoa. Istuin takana on mukava. Etuistuimet on sijoitettu hyvin korkealle ja niiden muotoilu on erinomainen. Hyvässä ajoasennossa pieni puute on vasemman käden tuki: kyynärnoja on liian matalalla ja edessä, ikkunan reuna taas liian korkealla.

Tavaratila on melko suuri, joskin pienempi kuin 308 SW:ssä. Tavaratilassa on säädettävä välipohja, jonka avulla pohja nostetaan samalle korkeudelle kaadettujen takaselkänojien kanssa. Yleistyvään tyyliin takaistuimen istuinosat eivät käänny. Välipohjan alla on laaja, vajaan 10 cm korkuinen tila. Takaluukku aukeaa kahdessa osassa. Ratkaisu teoriassa helpottaa isompien esineiden kuormausta. 

3008:n sivuikkunat ovat pienehköt ja kuljettaja istuu etuoven takareunaa taaempana. Nämä seikat johtavat siihen, että erittäin leveät keskipilarit muodostavat suuren katveen suoraan sivulle katsottaessa. Myös takaviistoon näkymät ovat niukat. Sen sijaan eteen näköalat ovat hyvät eivätkä kapeahkot etupilarit peitä näkymiä niin paljon kuin monissa tila-autoissa. Ulkopeilit ovat hyvät. Kääntöympyrä on kohtalaisen pieni.

Moottori ja suorituskyky

3008:aan on Suomessa tarjolla kaksi bensa- ja kaksi dieselmoottoria. Bensakoneet ovat 1,6-litraisia ja tehokkaampi on turboahdettu. Dieseleistä on tarjolla 1,6-litrainen HDi 110 (80 kW) ja uusin versio 2,0-litraisesta (110 kW/150 hv). Pienemmän dieselin saa myös automatisoidulla robottivaihteistolla varustettuna. Dieseleissä on hiukkassuodatin. Koeajoautossa oli 1,6-litrainen diesel manuaalivaihteistolla varustettuna. Sen suorituskyky riittää hyvin 3008:aan. Moottori on puhdikas alakierroksilta lähtien ja ohituskiihtyvyys on suurillakin vaihteilla kohtalaisen hyvä.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Ajo-ominaisuudet ovat onnistuneet. Sähköhydraulisesti tehostettu ohjaus on tunnokas ja tarkka. Suuntavakavuus on hyvä ja mutkatielläkin 3008:lla ajaa mielellään. Sivutuuliherkkyyttä autossa sen sijaan tuntuu olevan melkoisesti. Jousitus on kohtalaisen jämäkkä, mutta mukavuus tuntuu 308:aa paremmalta.

Melutaso on kohtuullinen. Rengasmelua on hivenen keskimääräistä vähemmän. Dieselin ääni on eristetty erinomaisesti. Tuuli suhisee hieman.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

3008:sta ei ole tarjolla tingittyä perusmallia. Halvempi Premium sisältää mm. 6 turvatyynyä, ajotietokoneen, sumuvalot, manuaali-ilmastoinnin, keskikyynärnojat edessä ja takana, etuistuimien korkeussäädön ja kuljettajan ristiseläntuen säädön, nahkaratin ja radio/CD:n. Sport-version lisähinta on noin 3000 euroa. Varustelisäyksiä ovat mm. lasikatto, pysäköintitutka takana, kevytmetallivanteet, sadetunnistin, välimatkavaroitin edellä ajavaan ja 2-alueinen automaatti-ilmastointi.

3008:n kojetaulu ja etenkin keskikonsoli käsinojineen näyttävät muhkealta. Aivan tyylin tasolle ei nouse laatuvaikutelma, jota heikentävät osittain halvan näköiset muovilaadut esim. kojetaulun päällä. Tyylikäs ja ennen kaikkea hyödyllinen Sport-mallin varuste on mittariston yläpuolelle napista nouseva lasilevy, johon heijastuu mm. nopeuslukema digitaalisena. Näin nopeuden näkee siirtämättä katsetta tiestä. Valitettavasti näytön kehykset ja muu kojetaulun yläpinta heijastuvat tuulilasiin. Mittarit puolestaan ovat auringonvaloa häikäisevästi heijastavan kiiltävän lasilevyn takana. Säilytyslokeroita ei ole juurikaan tavanomaista enemmän, mutta etenkin keskikyynärnojan alla oleva lokero on suuri. 

Edellä lueteltujen lisäksi autoon on jäänyt muutenkin tavanomaista enemmän pieniä epäkohtia. Kytkinpoljinta poljetaan vaakatasossa ylhäältä alas, mikä ainakin aluksi vaikeuttaa kytkimen käyttöä. Kytkinpolkimessa tuntuu voimansiirron aiheuttamia värinöitä. Vaihteensiirto on hieman kulmikas ja lyhyen vivun liikkeet laajoja. Ratin sijasta toimintoja on sijoitettu viiksiin, mikä varsinkaan vakionopeussäätimen osalta ei ole oikea ratkaisu. Ohjauspyörä on otealueelta kulmikas ja liian paksu. Kuljettajan on vaikea yltää avaamaan hansikaslokeroa koristetarkoituksissa tehdyn tartuntakahvan ja etäälle sijoitetun kahvan takia.

Kilpailuasetelma

3008:n suorin kilpailija on Nissan Qashqai, joka on saavuttanut hyvän menestyksen korkeahkosta hinnastaan huolimatta. Halpa ei ole 3008:kaan, mutta silti sille voi veikata hyvää menestystä. Tärkeimmät ominaisuudet ovat hyvällä tasolla. Pienissä yksityiskohdissa olisi vielä vähän hiomista ja ulkonäkö olisi saanut olla harmonisempi.

8.6.2009 Timo Nurmela

takaisin