Koeajossa Peugeot 308 THP 125 Active

Taustaa

308 on historian ensimmäinen Peugeot, jonka mallinumero on sama kuin edeltäjässä. Auto on myös edeltäjäänsä verrattuna hieman pienentynyt ja ennen kaikkea keventynyt. Ulkonäkö on selvästi edeltäjää tasapainoisempi, vaikka keulassa voisikin olla enemmän särmikkyyttä. Sisätiloissa on siirrytty 208:n linjoille eli mittaristo on sijoitettu pienen ohjauspyörän yläpuolelle. Teknisesti 308 on ensimmäinen Peugeot, joka käyttää konsernin uutta moduuliperusrakennetta.

Kori ja sisätilat

Peugeotin sisätilat saavuttivat tässä luokassa huippunsa 307:ssä. Ensimmäisessä 308:ssa parantuneet turvarakenteet veivät hieman tilaa ja nyt uudessa mallissa kaikkia ulkomittoja akseliväliä lukuun ottamatta on pienennetty. Takatilojen osalta 308 jää nyt kilpailijoidensa jalkoihin. Jo keskimittaisen polvet ottavat kiinni etuistuimen selkänojaan. Pääntilaa on istuimen madaltamisen ansiosta juuri riittävästi, jos auto ei ole varustettu lasikatolla. Kulku taakse on hieman ahdas. Edessä tiloista on niukkuutta etenkin leveyssuunnassa. Istuimen säädöt riittävät pitkällekin kuljettajalle ja istuinosa on varsin pitkä. Selkänojan säätö on onneksi nyt muutettu portaattomaksi. Etuistuimet tuntuvat kaikkiaan hyviltä. Selkänojat ovat ihmeellisen paksut ottaen huomioon takajalkatilan niukkuuden. Mittariston sijoitus tuntuu toimivan paremmin kuin 208:ssa eikä siltä osin nyt löydy juurikaan moittimista. Käytännössä se kuitenkin rajoittaa ajoasennon säätelymahdollisuuksia ja lisää tarvetta istuimen ja ratin säätöön kuljettajan vaihtuessa.

Tavaratilaan väljyyttä on riittänyt sisätiloja enemmän, ja 420-litraisena se on eräs luokkansa suurimmista. Nostokorkeus on varsin matala. Laajentaminen tapahtuu nykytyyliin pelkästään selkänoja kaatamalla ja taitetut selkänojat jäävät selvästi tavaratilan pohjaa korkeammalle.

Näkyvyys on keskiverto. Merkittävimmät rajoitteet ovat pienehkö takaikkuna ja kapeat ulkopeilit. Myös etupilarit varjostavat näkymää melko paljon. Kääntöympyrä on hieman tavanomaista pienempi.

Moottori ja suorituskyky

Moottorivalikoima on aloituksessa tuttua tavaraa, ja ahdettuja 3-sylinterisiä bensamoottoreja sekä puhtaampia dieselversioita saadaan odottaa ensi kesään. Bensamoottorit ovat alkuvaiheessa 1.2 VTi 82, 1.6 THP 125 ja 1.6 THP 156. 1,6-litrainen diesel on tarjolla 92- ja 115-hevosvoimaisina versioina. Jatkossa tulossa on 110- ja 130-hevosvoimaiset bensaturbot sekä 120- ja 150-hevosvoimaiset dieselit. Koeajoauton 125-hevosvoimainen bensamoottori poistuu siis valikoimasta jo kesällä. Tämä moottori peittoaa kirkkaasti vapaastihengittävät 1,6-litraiset, mutta esim. VW:n valikoimaan verrattuna se vastaa pikemminkin 1.2 TSI 105:ttä kuin 1.4 TSI 122:ta. Osittain voimattomuuden tunne johtuu pitkistä välityssuhteista. Kuutosvaihteella kierroksia 100 km/h nopeudessa on vain 1700. Moottorin paras ominaisuus on vahva veto pienillä kierroksilla.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Ajo-ominaisuudet ovat kokonaisuutena hyvät. Ohjaustehostin on sähköinen, mutta tuntoa on kohtuullisen hyvin ja ohjauksen palautus on tehokasta. Osittain pienestä ratista johtuen ohjaus tuntuu nopealta. Auto ohjautuu vaivattomasti kaarteisiin, mutta tuntuu maantieajossa hieman rauhattomalta. Kaarteissa 308 kallistelee keskimääräistä enemmän. Suuntavakavuus on moitteeton.

Jousitus on kohtalaisen jämäkkä, mutta edeltäjää mukavampi. Jousitusmukavuuden osalta ollaankin lähellä luokan kärkeä. Jousitus ei onneksi myöskään kolahtele samaan tapaan kuin muutamissa aikaisemmissa malleissa. 

Äänieristykseen on panostettu ja 308 onkin eräs luokkansa hiljaisimmista autoista. Kohtuullisen rengasmelun johdosta ja ehkäpä kevyesti toteutetun ikkunatiivistyksen takia vastaantulevat autot suhahtelevat tavanomaista enemmän. Moottorin ääni on miellyttävä. Voimansiirto ulvoo tietyillä nopeuksilla ja hidastettaessa.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Halvin varustetaso Access sisältää mm. vakionopeussäätimen, rengaspainevalvonnan ja manuaali-ilmastoinnin. Keskimmäinen Active tuo mukanaan mm. pysäköintitutkan taakse, sadetunnistimen, ajovalojen auto-asennon, 2-alueisen automaatti-ilmastoinnin ja kevytmetallivanteet. Paras Allure-tasokin on vielä harkinnanarvoinen hinnaltaan. Sen varusteita ovat mm. hätäjarrutusjärjestelmä, LED-ajovalot, aktiivinen vakionopeussäädin, LED-ajovalot, avaimeton kulku ja käynnistys sekä urheilulliset etuistuimet.

308:n sisustukseen on panostettu tavanomaista enemmän. Tuloksena on moderni ja tyylikäs näkymä sekä laatuvaikutelman tuntuva pareneminen. Kosketusnäyttöön perustuvan käyttöliittymän takia keskikonsoli on hieman pelkistetyn näköinen. Kosketusnäyttö toimii hieman jähmeästi ja painalluksia tarvitaan paljon tavanomaisten toimintojen saamiseksi aikaan. Etenkin lämmityslaitteen säädöt toimisivat perinteisellä tavalla paljon helpommin. Radion äänenvoimakkuudelle sentään on erillinen säädin. Mittarit ovat pienikokoiset ja hieman epäselvät. Kierroslukumittarin viisari nousee vastapäivään. Henkilökohtaisesti suurena puutteena näen myös jääkylmän vaihdekepin nupin. Vakionopeussäädin on viiksessä, joka on täysin piilossa ratin takana. Myös ajovalojen kierrettävä kytkin on vaikeasti nähtävissä viiksessä. Vaihteen saaminen pykälään on tavanomaista kankeampaa. Jarrut ottivat ainakin uudessa autossa varsin terävästi kiinni. Ovikotelot ovat suurikokoiset.

Kilpailuasetelma

308 on monilta osin kehittynyt reilun askeleen eteenpäin. Se on hiljainen ja ajettavuudeltaan miellyttävä auto, ja sisustus on laadukas. Takaistuintilaa on niukasti. Hallintalaitteiden hiomattomuus on Peugeotille tyypillistä ja nyt pakkaa on vielä sekoitettu siirtämällä jokapäiväisiä toimintoja kosketusnäytön valikoiden syövereihin.

3.2.2014 Timo Nurmela

takaisin