Koeajossa Peugeot 308 HDi 90 Premium

Taustaa

Peugeotilla 8-päätteisen sukupolven aloittaa 308. Mallistosta on perinteiseen tapaan luvassa runsas, mutta alkuvaiheessa tarjolla on vain 3- ja 5-oviset viistoperämallit. Muotoilu on peruslinjoiltaan samanlaista kuin edeltäjässä ja auto on edelleen melko korkea. Keula on saanut lisää pituutta ja konepellin kyömy on persoonallinen. Auton perusrakenne on sama kuin edeltävässä 307:ssä ja Citroën C4:ssä.

Kori ja sisätilat

Akseliväli on sama kuin edeltäjässä. Pituutta on tullut lisää 8 cm ja leveyttä 7 cm. Parantuneet turvarakenteet vaativat kuitenkin tilansa eivätkä sisätilat ole kasvaneet. Valmistaja ilmoittaa matkustamon pituuden millilleen entiseksi ja takaistuimella kyynärleveyttä on tullut 4 mm lisää. Suurta tarvetta kasvuun ei ollutkaan, sillä 307:nkin sisätilat olivat varsin kilpailukykyiset. Luokan väljimmissä on kuitenkin enemmän polvitilaa takapenkillä. 308:ssa pitkän matkustajan polvet ovat kiinni etuselkänojassa.

Etuistuimet ovat varsin mukavat. Istuimet ovat melko pehmeät niin edessä kuin takanakin. Kynnykset ovat leveät ja ovet hieman raskaskäyttöiset.

Tavaratilan tilavuus on luokassaan normaali. Pohjan alla on pieni säilytyslokero pienikokoisen varapyörän päällä. Tavaratilan nostokynnys on suurehko. Takapenkkien istuinosat kääntyvät etuistuinta vasten, jolloin laajennetun tilan pohja on tasainen.

Näkyvyydessä on puutteita. Keula kaartuu kuljettajan näkymättömiin. Etupilarit jättävät melkoisen katveen ja myös takapilarit ovat leveät. Takalasin pyyhin pyyhkii laajan alueen. Tuulilasin pyyhkimien liikerata on vastakkainen, mutta pyyhittävä alue asiallinen. Ulkopeilit ovat riittävän suuret. Ilahduttavasti 308 on varustettu kylkilistoilla.

Moottori ja suorituskyky

Bensamoottorit ovat uusia, yhdessä BMW:n kanssa kehitettyjä. 1,4-litraisessa on tehoa 70 kW/95 hv. 1,6-litrainen on vapaastihengittävänä teholtaan 88 kW/120 hv ja ahdettuna 110 kW/150 hv. Dieselit ovat vanhoja tuttuja: 1,6-litraisia on kaksi (66 kW/90 hv ja 80 kW/109 hv) ja tehokkaampana vaihtoehtona 2,0-litrainen (100 kW/136 hv). Dieselienkin kulutuslukemat ilmoitetaan hieman aikaisempaa pienemmiksi. Hiukkassuodatinta ei ole pienitehoisimmassa dieselissä. Automaattivaihteiston saa 1,6-litraisiin bensakoneisiin, joissa se on aikansaelänyt 4-vaihteinen, sekä 2,0-litraiseen dieseliin. Koeajetussa autossa oli pienitehoisin diesel. Se tuntui vaikkapa saman tehoiseen Hyundain dieseliin verrattuna hieman vaisulta. Kadunkulmissa sujuva eteneminen vaatii vaihtamista kakkoselle, sillä kolmosella vetoalueelle pääseminen vaatii aikaa. Maantieajossa suorituskyky on riittävä ja vastaa tuntumaltaan ilmoitettua 13 sekunnin kiihtyvyyslukemaa.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Ajo-ominaisuudet ovat asialliset. Ohjaustehostin on sähköinen, mutta tuntoa on kohtuullisen hyvin. Ohjaus on hitaassa nopeudessa hieman tavanomaista raskaampi. Maantiellä ohjaus taas on varsin kevyt. Auto ohjautuu vaivattomasti kaarteisiin. Suuntavakavuus on moitteeton.

Jousitus on kohtalaisen jämäkkä ja poikittaissaumat tuntuvat täräyksinä. Jousitus ei kuitenkaan kolahtele samaan tapaan kuin muutamissa sukulaismalleissa. Kokonaisuutena jousitusmukavuus jää selvästi luokan parhaimmistosta.

Melutaso on kokonaisuutena luokan tavanomaista tasoa. Äänimaailmassa erikoisuutena on tien pinnalla olevan veden aiheuttama tavanomaista voimakkaampi lotina sekä vastaantulevien autojen aiheuttama suhahdus ovitiivisteissä. Näiltä osin on ilmeisesti hieman säästetty. Dieselin käyntiääni on sivistynyt. 

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Perusvarustelu Trendy pitää sisällään mm. tavanomaiset turvavarusteet ja kuljettajan polviturvatyynyn, manuaali-ilmastoinnin ja radio/CD:n. Premiumissa on lisäksi mm. sadetunnistin, sumuvalot, etuistuimen keskikyynärnoja, nahkaratti ja sähkölasit myös takana. Sport-varustelussa on Premiumin lisäksi mm. vakionopeussäädin, kevytmetallivanteet (16"), automaatti-ilmastointi, takaistuimen keskikyynärnoja, ristiseläntuen säätö etuistuimissa, lasikatto ja sisävalopaketti. GT lisää Sportiin verrattuna vielä pysäköintitutkan taakse, 17" pyörät, urheilulliset etuistuimet ja nahkareunaiset istuimet. GT:n lisähinta Sportiin on vain 500 euroa.

Metalliväri maksaa 500 euroa. Perusmalleihin vakionopeussäätimen saa 450 euroa. Myös muita kalliimpien mallien varusteita on saatavissa yksitellen. Trendyssä ainoa sisustusväri on musta. Premiumissa vaihtoehtoja on kolme. Sisustuksen muotoilu on tyylikäs ja materiaalit korkeatasoisia. Helmenä sisustuksessa on alumiininen kojetaulun keskiosa. Kojetaulu on kallistettu voimakkaasti eteen päin, jolloin etenkin radion säätimet ovat kaukana kuljettajasta. Ratissa ei ole radion säätimiä kalliimmissakaan malleissa. Istuinlämmittimen katkaisimet ovat piilossa istuimen etunurkassa. Vaihteensiirto ja jarrutustunto jättävät myös hieman toivomisen varaa. Vilkun ääni on ärsyttävä. Ajotietokoneen näytössä näkyy paljon informaatiota kerralla, jolloin haluamaansa ei tarvitse erikseen etsiä esille. Mittarit ovat tyylikkään näköiset. Ulkonäössä voi erityismaininnan antaa myös vanteille. Peugeot osaa tehdä lähes alumiinivanteiden näköisiä pölykapseleita ja myös aluvanteissa on tyylikkäitä malleja.

Kilpailuasetelma

308 ei tuota pettymystä 307-asiakkaille, mutta uusia asiakkaita sen avulla tuskin laajasti tavoitetaan. Kehitys edeltäjään verrattuna on vähäistä. Laadullisesti 307 oli moniongelmainen auto, joka sijoittui vikatilastoissa viimeisille sijoille. Peugeot kertoo kiinnittäneensä huomiota laatuun ja toivottavasti tällä ei tarkoiteta pelkästään viimeistellympiä sisustusmateriaaleja. Laajaa dieselvalikoimaa tarjoavan Peugeotin asemaa markkinoilla kuitenkin parantaa dieselien kasvava suosio. Hinnaltaan 308:n perusmallit ovat luokan keskitason yläpuolella. Parempien varustetasojen ja suurempien moottorien lisähinnat ovat enimmäkseen ilahduttavan pieniä.

15.1.2008 Timo Nurmela

takaisin