Koeajossa VW Polo 1.4 Trendline


 

Taustaa

Volkswagenin pikkuauto Polo tuli markkinoille 1975. Nyt, vuonna 2009, 10,6 miljoonan valmistetun Polon jälkeen siitä esitellään uusi viides sukupolvi. Polo on jo siis ehtinyt kasvaa aikuiseen ikään.

Ulkopuoli

Polo ei ole koskaan ollut kovinkaan räväkkä ulkomuodoiltaan, mutta nyt italialainen autosuunnittelija Walter de’Silva on korjannut Polon kurveja sporttisemmiksi. Ensimmäisenä huomiota kiinnittää auton etupuskuri ja sen alareunan sporttinen ”splitteri”. Viirusilmäiset etulamput ja räväkkä etupuskuri luovat varsin menevän vaikutelman.

Keulan särmikkäät muodot jatkuvat ympäri auton ja Poloa voisi kuvailla varsin onnistuneen näköiseksi pikku kiituriksi. Ainoastaan Trendline-varustuksen 14-tuumaiset pölykapselit himmentävät sporttista vaikutelmaa. Tähän autoon kuuluisivat särmikkäät kevytmetallivanteet, joita toki saa lisävarusteena.

Sisäpuoli

Poloon istahtaessa tulee välittömästi selväksi, että nyt istutaan uudessa Volkkarissa. Kaikki ympärillä oleva tuntuu laadukkaalta ja toimivalta. Kojelauta on perinteiseen tapaan muovia, mutta se näyttää ja tuntuu hyvältä.

Vaikka kuljettajan istuin ei näytä miltään erikoiselta, löytää siitä mieleisen ajoasennon helposti. Säätöjä löytyy moneen suuntaan riittävästi ja sivuttaistukikin on auton käyttötarkoituksen mukainen. Ainoan miinuksen saa keskikonsolin alaosa, joka kapeassa autossa työntyy aavistuksen liikaa kuljettajan jalkatiloihin ja on tällöin rennon kaasujalan tiellä.

Aikuisille pikkuauton takatilat ovat yksinkertaisesti liian pienet vähän joka suuntaan. Sen sijaan lapset sinne mahtuvat nätisti. 280-litran tavaratila ei ole suuri, mutta se on selkeän muotoinen ja sen alta löytyy vielä tilaa autossa aina mukana kuljetettaville tavaroille. Tarvittaessa tavaratila laajenee takapenkkien käännöllä jopa 952-litraiseksi.

Pitää muistaa, ettei Poloa ole tarkoitettu viiden aikuisen tila-autoksi, vaan kahden ihmisen meneväksi kulkuvälineeksi. Tällöin Polon tilat ovat hyvät ja normaalit tavarat mahtuvat mukaan.

Moottori ja voimansiirto

Koeajetussa Polossa oli 1,4-litrainen vapaastihengittävä bensamoottori. Huipputeho on 85 hevosvoimaa ja vääntöhuippu 132 newtonmetriä. Terveentuntuinen moottori kiihdyttää Poloa kaupungissa kohtuullisen ripeästi. Maantievauhdeissa pienehkö bensamoottori ei ole parhaimmillaan, mutta kierroksia käyttämällä myös ohitukset sujuvat.

Kytkin on hyväntuntuinen ja samaa voi sanoa vaihteistosta. Vaihteet loksahtavat paikalleen kuin ajatus. Polo on tarkoitettu pääasiassa kaupunkien kaduille ja siellä se on kuin kotonaan. Eteneminen on todella helppoa.

Myöhemmin Poloon on tulossa myös 1,2-litrainen ahdettu TSI moottori. 1,4-litraisista TSI-koneista saatujen kokemusten perusteella voisi myös uuden, hieman pienempi iskutilavuuksisen koneen, odottaa olevan melkoinen menijä. Pikku TSI:n huipputeho (105 hv) ei vielä anna aihetta juhlaan, mutta tanakka keskialueen vääntö tuo ajamisen helppoutta varsinkin kaupungin sykkeeseen.

Myöskin kahta uuden tekniikan diesel-moottoria on saatavissa Poloon. Molemmat moottorit ovat 1,6-litraisia ahdettuja nelisylinterisiä ja niiden molempien yhdistetty kulutuslukema on täsmälleen sama 4,2 litraa. Pienempitehoinen tuottaa 75 hevosvoimaa ja 195 newtonmetriä ja huippuvääntöä löytyy laajalta 1500–2500 kierroksen alueelta. Tehokkaampi versio tuottaa huipputehoa 90 hevosvoimaa ja huippuvääntö, 230 newtonmetriä, on käytössä pienempitehoisen version tapaan pieni iskutilavuuksiselle dieselille poikkeuksellisen laajalla 1500–2500 kierroksen alueella. Epäilemättä nämä moottorit tarjoavat joustavaa etenemistä juurikin laajavääntöisyytensä ansiosta.

Myös 70 hevosvoimainen 1,2-litrainen vapaastihengittävä bensamoottori on saatavissa ja se täyttää varmasti kaupunkiliikkumisen perustarpeet.

Ajettavuus ja alusta

Uusi Polo ei petä odotuksia. sillä perusajettavuus on kunnossa.

Kaupungissa Poloa on kevyt käsitellä ja ohjaus keskittää hyvin. Jämäkkä alusta selvittää terävät möykyt ja kaivonkannet laadukkaan oloisesti, mutta epätasainen tienpinta saa kevyen auton pompottamaan hieman ikävästi juurikin jämäkän alustavirityksen takia. Kokonaisuutena Polo on kuitenkin kaupungissa kuin kotonaan.

Maantielläkin mennään kohtalaisen mukavasti, mutta pikkuautomainen tunnelma alkaa välittyä kuljettajan käsiin. Lyhyessä ja kevyessä autossa ei ole isomman auton vakaata luonnetta. Polo kulkee kuitenkin ongelmitta suoraan ja mutkaista pikkutietä sillä on kiva kurvailla. Ohjaus toimii hyvin, vaikka tehostus syökin terävimmän tunnon ohjauksesta.

Hinta ja varustelu

Polon hinnat alkavat vajaasta 14 000 eurosta. Tällöin auto on kaksiovinen, 1,2 –litraisella 70 hevosvoimaisella moottorilla varustettu Trendline. Koeajettu 1,4-litrainen neliovinen Trendline maksaa 17 000 euroa. Mainion DSG-vaihteiston saa 1,4-litraisen bensamoottori yhteyteen 1 900 eurolla. Dieseleiden hinnat alkavat reilusta 17 000 eurosta.

Varustetasoja on kaksi, Trendline ja Comfortline. Vakiovarustukseen kuuluu oleellinen ja myös ajonvakautusjärjestelmä kuuluu pienimpienkin moottorien yhteyteen. Ilmastointilaitteesta tosin joutuu maksamaan 70-hevosvoimaisen bensamoottorin kanssa lisähintaa 944 euroa. Nykyautoissa tutuksi tullut kaukosäätöinen keskuslukitus kuuluu vasta Comfortline-varustukseen. Reilun 200 euron sijoituksella sen saa myös Trendlineen.

Kuuden kaiuttimen mp3-levyt soittava radio on vakiona muissa paitsi 70-hevosvoimaisessa perusmallissa. Soitin sisältyy ilmastointilaitteen kanssa samaan 944 euron hintaiseen Cool & Sound-varustepakettiin, joten pakettia voi suositella perusmallia haaveileville.

Tuomio

Uusi Polo ei pettänyt odotuksia. Se on juuri sitä, mitä siltä odottaakin. Polo tarjoaa laadukkaan, hyvän pikkuauton, joka edustaa nykyaikaista auto-osaamista parhaimmillaan. Se on peukunnoston arvoinen juttu.

17.8.2009  Lassi Varis

takaisin