Koeajossa Toyota Prius 1.8 Premium

 

Taustaa

Toyota Prius -hybridiauto esiteltiin ensimmäisen kerran vuonna 1997. Euroopassa ensimmäiset Priukset nähtiin paria vuotta myöhemmin, mutta Suomeen tuotiin vain pari koekappaletta. Vuonna 2004 esiteltyä mallia myytiin meillä jo merkittävästi varsinkin autoveromuutoksen jälkeen. Nyt Suomeen on saapunut kolmas sukupolvi. Sekä sähkö- että polttomoottori ovat aikaisempaa tehokkaampia, mutta akusto vastaa entistä.

Prius on varustettu polttomoottorilla ja sähkömoottorilla. Liikkeelle lähdetään sähkömoottorin voimin ja kevyellä kuormituksella liikutaan myös pelkän sähkömoottorin voimin. Polttomoottori kytkeytyy mukaan huomaamattomasti. Sähköä tuotetaan polttomoottorin käyttämällä generaattorilla ja varastoimalla jarrutuksissa liike-energiaa. Akku sinänsä on pieni ja riittää vain parin kilometrin matkaan ja alle 50 km/h nopeuksiin. Pelkkää sähkömoottoria voidaan käyttää valitsemalla sähkökäyttö kojelaudan valitsimesta. Kilpailevista järjestelmistä poiketen samaan aikaan voidaan sekä kuluttaa että tuottaa sähköä.

Kori ja sisätilat

Prius sijoittuu kooltaan Corollan ja Avensiksen välin. Korin virtaviivainen perusmuoto on ennallaan, mutta kokonaisuus on selvästi entistä tyylikkäämpi. Ilmanvastuskerroin on vain 0,25. Sisätiloiltaan Prius on lähempänä Avensista kuin Corollaa. Etenkin takajalkatilaa on runsaasti. Laskeva katto sen sijaan rajoittaa hieman pääntilaa takaistuimella. Takaistuin on sijoitettu yllättävän korkealle, matalammalla istuimella olisi saatu pääntilaa parannettua. Tärkeimpään kilpailijaan eli Insightiin verrattuna tilat ovat selvästi suuremmat etenkin leveydeltään.

Etuistuimet ovat muotoilultaan laimeahkot, mutta mukavuudeltaan kelvolliset. Istuma-asento on pysty. Ohjauspyörässä on nyt pituussäätö, mutta normaaliasennosta taaemmaksi säätövaraa ei ole. Tavaratila on laaja, mutta matala. Edeltäjään verrattuna tilaa on tullut lisää. Pohjan alla on tilava säilytyslokero. Laajennettuna tavaratilan pohja on tasainen. Pientä hiomista muunneltavuuden toteutuksissa tarranauhoineen vielä olisi. Taksikäyttöön tila on edelleen niukka. 

Näkyvyys taakse on heikko perän muotoilun ja 2-osaisen takaikkunan takia. Keula ei näy kuljettajan paikalle ja loivat etupilarit muodostavat katveen etuviistoon. Kääntöympyrän halkaisija on melko suuri. Kylkilistoja ei ole. Kaupunkiominaisuuksia ei siis ole mietitty aivan loppuun asti.

Moottori ja suorituskyky

Priuksen bensamoottori on nyt 1,8-litrainen teholtaan 73 kW/99 hv. Yhdessä sähkömoottorin kanssa tehoa on parhaimmillaan 100 kW. Suorituskyky on tavanomaista 1,8-2,0 -litraisen perheauton tasoa. Parhaan suorituskyvyn etsimistä hillitsee äänekäs bensamoottori. Taloudelliseksi viritetty bensamoottori ei ole myöskään kovin kierrosherkkä. Ajaminen on ennen kaikkea vaivatonta: voimaa on riittävästi ja portaaton automaatti toimii hienosti.

Priuksen olemassaolon perusta on pieni kulutus. Yhdistetty EU-kulutus on perusmallissa 3,9 litraa eli se vastaa saman kokoluokan taloudellisimpia dieseleitä. Edellisen Priuksen testit osoittavat, että luvatun kulutuksen saavuttaminen on dieseleitä vaikeampaa ja se vaatii ennakoivaa, taloudellista ajotyyliä. Säästöpotentiaalia on, jos sitä osaa ja haluaa hyödyntää. Taloudellisuus ei kuitenkaan yllä dieselien tasolle, kun polttoaine on kalliimpaa bensiiniä. Lähtökohtana onkin ollut pienen kulutuksen ohella päästöjen minimoiminen.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Uusi Prius on selvästi edeltävää mallia paremmin sovitettu eurooppalaisia ajettavuusvaatimuksia vastaavaksi. Suuntavakavuus on nyt hyvä ja kaarrekäytös ongelmatonta. Puutteeksi jää lähinnä ohjaustuntuma, joka on edelleen keinotekoisen oloinen ja palautus heikkoa.

Jousitus on keskimääräistä pehmeämpi ja jousitusmukavuus on hyvä. Koeajoauton 17-tuumaisten pyörien matala ilmatila tuntuu terävissä töyssyissä.

Kaupunkiajossa Prius on erittäin hiljainen. Myös bensamoottori toimii pienillä kierroksilla hiljaisesti ja sen voimakas ääni tulee kuuluviin vasta kiihdytyksissä. Rengasmelu on vähintäänkin luokan tavanomaista tasoa.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Prius-mallistossa on kolme varustetasoa. Perusmallin varustukseen sisältyy mm. automaatti-ilmastointi, sähkölasit edessä ja takana, sumuvalot, 7 turvatyynyä ja aktiiviset pääntuet. Sol-mallissa on 17" kevytmetallivanteet, nahkaratti, vakionopeussäädin, avaimeton lukitus ja käynnistys, sadetunnistin ja bluetooth. Premiumissa on vielä LED-ajovalot, tummentuva sisäpeili, peruutuskamera ja pysäköintiavustin, navigaattori ja 40 Gt kovalevy. Lisävarusteena saa mm. aurinkopaneelilla toimivan tuuletuksen, liukkaan nahkaverhoilun, adaptiivisen vakionopeussäätimen ja pre-crash -turvajärjestelmän.

Sol- ja Premium-mallien kangasverhoilu on säämiskämäinen. Sisustuksen muotoilu on moderni, jopa futuristinen. Keskikonsoli on nostettu Auris-tyyliin "sillaksi". Vaihdevipu on lyhyt joystick. Keskikonsoli ja keskelle sijoitettu mittaristo antavat Avensista korkeatasoisemman vaikutelman, mutta muuten muovit ovat halvan tuntuisia. Ovikotelot ovat minimaaliset, mutta kahteen hansikaslokeroon mahtuu mukavasti tavaraa.

Ikkunaan heijastetaan nopeusnäyttö, josta tosin ei ole paljon hyötyä, kun varsinainen nopeusmittarikin on hyvin näkökentässä. Keskusnäytössä on edellisen mallin tapaan energiamonitori, joka opastaa taloudelliseen ajamiseen. Vakionopeussäätimen käyttökytkin on kovin alhaalle sijoitetussa viiksessä. Istuinlämmittimien katkaisimet on piilotettu keskikonsolin alle. Seisontajarru on vasemmalla jalalla poljettavaa mallia.

Kilpailuasetelma

Edellinen Prius maksoi aluksi noin 40 000 euroa. Nyt lähdetään liki 10 000 euroa alemmasta lukemasta, mutta Priuksen järkevyys on silti kyseenalainen. Vastaavan kokoisen dieselin saa halvemmalla ja polttoainekustannukset ovat bensan ja dieselöljyn hinnaneron verran pienemmät. Autona Prius on kehittynyt selvästi. Se on tyylikkäämpi, suorituskykyisempi ja ajo-ominaisuudet ovat nyt kunnossa. Hinnassa ei lähdetty kilpailemaan Honda Insightin kanssa. Honda tosin ei tarjoa Priuksenkaan veroista säästöpotentiaalia ja se on tiloiltaan pienempi.

6.9.2009 Timo Nurmela

 

takaisin