Hybridillä Hämeen hangissa - koeajossa Toyota Prius 1.5 HSD

2  3

Teksti Heikki Saarela - Kuvat Heikki Saarela ja TMC

Priuksen mallit

Koeajossa ja tutustuttavana ollut bensiini- ja sähkömoottoria käyttävä hybridiauto Toyota Prius HSD tuli EU-markkinoille vuoden 2004 tammikuun alussa. Suomessa auto tuli kaupallisesti saataville maaliskuussa 2004. Toyota Priuksen valmistus aloitettiin vuonna 1997, jonka jälkeen hybridijärjestelmää on kehitetty polttomoottorin tehoa kasvattamalla ja ajoakun ominaisuuksia parantamalla.

Priuksen eri malliversiot ovat Prius Original, jota valmistettiin vuosina 1997-2000, sekä vielä vuonna 2001 vain Japanin markkinoita varten. Vuonna 2000 alkoi Classic-mallin valmistus. Classic-mallin erona edeltäjäänsä oli kehittyneempi hybridijärjestelmä, ulkoisesti malleissa ei ollut eroja. Classic-mallin Priuksia on tuotu Suomeen kaksi kappaletta esittely- ja tutkimuskäyttöön ja ne ovat edelleen maassa maahantuojan käytössä. Vuoden 2003 toukokuussa Toyota Motor Corporation (TMC) esitteli kokonaan uuden mallin, jota kutsutaan nimellä Prius HSD. Priuksen kysyntä kotimarkkinoillaan Japanissa ja erityisesti Yhdysvalloissa on vaikeuttanut auton saantia muille markkina-alueille. Lisääntyneestä tuotannosta huolimatta auton toimitusaika on edelleen useita kuukausia. 

Koeajoartikkelissa tutustutaan Priuksen talviominaisuuksiin ja syvennytään auton käytettävyyteen Etelä-Suomen talvessa. Tutustuminen autoon on tehty noin puolen vuoden aikana alkaen syyskuusta 2004.

Akut ja käynnistyminen

Priuksessa on kaksi akkua, joita molempia tarvitaan auton käynnistämiseen. Ajo-, eli HV-akku on nikkelimetallihydridiakku ja se koostuu 168 kennosta, jotka ovat napajännitteeltään 1,2 voltin arvoisia. Kennot on jaettu 28:aan moduuliin. Akun nimellisjännite on 201,6 volttia. Akkupaketti on eräs harvoista osakokonaisuuksista jotka on valmistettu TMC:n ulkopuolella. Akun valmistaja on Panasonic EV Energy ja se on Toyota Motor Corporationin ja Matsushita Electric Industrial Co:n yhteistyöyritys. Toinen akku on normaali 12 voltin lyijyakku ja se on suuruudeltaan 36 Ah.

Prius käynnistetään painonapista, jolloin 12 voltin jännitettä tarvitaan tietokoneen buuttaamiseen. Tämän jälkeen auto menee READY-tilaan ja on valmis ajettavaksi. Noin kymmenen  sekunnin kuluttua READY-tilan saavuttamisesta polttomoottori ICE eli internal combustion engine käynnistyy. ICE:n käynnistysmoottorina toimii 38 kW generaattori jonka tehtävänä on myös ladata akkuja auton liikkuessa. Perinteistä käynnistysmoottoria Priuksessa ei ole.

Tietokone valvoo HV-akun varaustilaa pitäen sen jatkuvasti 40 prosentin ja 80 prosentin välillä. Akku ei voi käytännössä koskaan mennä tyhjäksi, sillä hybridijärjestelmän sammuttamisen jälkeen se suljetaan releillä pois auton muusta sähköjärjestelmästä.

Auton monitoiminäytössä on HV-akun varaustilan näyttö ja vaikka yhtään varauspalkkia ei näytössä olisi näkyvillä, on varaus silti noin 40 prosenttia. Käynnistyminen kovillakaan talvipakkasilla ei ole ongelma, vaan Priuksella liikkeelle lähtö sujuu yhtä vaivattomasti 20 asteen pakkasessa kuin 20 asteen lämmössäkin.

Kylmä ilma ei ole nikkelimetallihydridiakuille ongelma, vaan akut sekä ottavat varausta vastaan, että luovuttavat sitä paremmin kylmässä ilmassa. Kuuma ilmasto ja ajo kuumassa rasittaa akkuja huomattavasti enemmän. Priuksen akuille on tehty laskennallinen ennuste kestoiästä. Sen mukaan akkujen kapasiteetti on vielä noin 200 000 kilometrin ajon jälkeen 80%. Tätä kapasiteetin alenemaa ei käyttäjä vielä huomaa mitenkään. Akkupaketilla ja kaikilla hybridijärjestelmään kuuluvilla osilla on kahdeksan vuoden tai 160 000 kilometrin takuu.

Pitkäaikainen säilytys

Prius on avaimeton auto ja niin ovien avaus, kuin käynnistäminenkin tapahtuu ilman avaimeen koskemista oven kahvaan tarttumalla sekä käynnistysnappia painamalla, avaimen ollessa kuljettajan taskussa. Priuksen avain, key fob, on jatkuvassa tiedonsiirrossa auton kanssa. Yhteyttä pidetään, vaikka auto olisi lukittuna paikalleen. 12 voltin akku on varsin pieni ja jatkuva tiedonsiirto kuluttaa sen varsin nopeasti tyhjäksi. Tämän vuoksi yli kolmen viikon säilytyksen aikana akun varauksesta on huolehdittava, joko käynnistämällä auto, tai laittamalla autoon virrat päälle eli laittamalla auto IG-ON tilaan. Tällöin 12 voltin akun tarvitsema virta otetaan jännite-ja taajuusmuuntimen kautta HV-akusta. Latausta olisi hyvä tehdä vähintään 20 minuutin ajan. 12 voltin akkua voidaan ladata myös akkulaturilla akun napoihin. Lataukseen on käytettävä laturia, jonka virta ei ylitä 3,5 ampeeria. 

Päivittäisessä- tai viikottain tapahtuvassa käytössä 12 voltin akun tyhjeneminen ei kuitenkaan ole ongelma. Ainoastaan yli kolmen viikon säilytys käyttämättömänä, esim. lentokentällä loman aikana voi tyhjentää akun. Myös key fobin jättäminen autoon, tai alle viiden metrin päähän autosta voi tyhjentää 12-voltin akun. Tämän vuoksi auton ovet on aina pysäköitäessä muistettava sulkea ja viedä avain pois auton läheisyydestä. Jos tiedetään, että autoa ei käytetä pitkään aikaan, voidaan avaimeton toiminta kytkeä pois kojelaudan kytkimestä. 12 voltin akun tyhjeneminen on mahdollista myös tässä tapauksessa, mutta se on kuitenkin tiedonsiirron puutteen vuoksi erittäin epätodennäköistä. Käyttötestin aikana talvella 2004-2005 ongelmia ei esiintynyt, eikä akkua tarvinnut erikseen ladata.

201,6 voltin HV-akkua ei ole mahdollista ladata, vaan auton tietokone huolehtii sen varaustasosta ajon aikana automaattisesti. Suomessa Priuksesta joutuisi maksamaan käyttövoimaveron, mikäli ajoakun lataus olisi mahdollista ulkopuolista latauspistoketta käyttäen.

Seuraava >

takaisin