Hybridillä Hämeen hangissa - koeajossa Toyota Prius 1.5 HSD

1  2  3

Lämmitys ja ilmastointi

Priuksessa on sähköinen ilmastointilaite, joka toimii myös polttomoottorin ollessa sammuksissa. Ilmastointi ottaa tällöin käyttövoimansa HV-akusta. Lämmityslaitteen kennoon on rakennettu kaksi PTC-lämmitinvastusta. PTC-vastukset ovat myös jalkatilan ilmakanavissa ja ne lämmittävät suoraan kanavassa virtaavaa ilmaa. Vastukset saavat aikaan nopean lämmön nousun ja normaalilla talvisäällä pelkkä vastusten lämpö saa matkustamon lämmön nousemaan miellyttävälle tasolle. Prius käyttää polttomoottoria niin kauan kuin lisää lämmintä tarvitaan ja säädetty sisälämpötila saavutetaan. Markkinoilta löytyy varmasti joitain lämpimämpiä autoja kuin Prius, mutta tyypilliseen talvisäähän Priuksen lämpö riittää hyvin.

Matkustamon lämpötilantunnistimeen on lisätty kosteustunnistin. Ilmastoinnin ohjausjärjestelmässä on käytössä sumea logiikka, joka määrää yhdenmukaisuustasot lämpötilanvaihteluille, ulkolämpötilalle ja auringonsäteilylle. Lämpötilanvaihteluiden yhdenmukaisuustasoiksi on määrätty yhdeksän tasoa todellisen sisälämpötilan ja asetuslämpötilan mukaisesti, sekä auringon säteilylle neljä tasoa ja ulkolämpötilalle kuusi tasoa. Prius siis tunnistaa onko keskitalvi, talvi, kevät-syksy, kevät-kesä vai keskikesä ja säätää ilmastoinnin sopivaksi kyseisten arvojen perusteella. 

Talven aikana Priuksen ilmastointia käytettiin automaatti-asennossa vain harvoin ja silloinkin lyhytaikaisesti vain noin viiden minuutin jaksoissa. Tämä riitti kirkastamaan ikkunat huurteesta. Ilmastointi käsisäädöllä suuntaus tuulilasiin ja jalkatilaan, sekä puhallinnopeus lähes pienimmällä asetuksella pärjättiin lähes koko talven, pahimpia pyrykelejä lukuun ottamatta. Lumituiskussa ilmastointia on paras pitää automaattiasennossa, jolloin ikkunat pysyvät parhaiten kirkkaina.

Suomessa myytävään Priukseen on lisätty istuinlämmittimet, jotka ovat päällä tai pois päältä tyyppiset. Priuksen hintaisessa autossa pitäisi olla lämmittimet, joissa on valittavana useita eri lämmitystehoja. Nykyisessä muodossaan lämmittimet ovat tehokkaat, mutta vanhanaikaisen tuntuiset. Lämmittimien käyttökytkinten sijaintikaan ei ole paras mahdollinen.

Hybridijärjestelmän käynnistyminen

Toyota Priuksen THS II-järjestelmän käynnistyminen tapahtuu neljässä vaiheessa. Vaikka auto on heti starttinapin painalluksen jälkeen valmis ajoon, niin hybridijärjestelmä nousee täyteen käyttövalmiuteen vähitellen. Pääasiallisesti järjestelmän käyttötasoon vaikuttaa jäähdytysnesteen lämpötila, mutta myös ajonopeus ja pysähdyksien pituus. Kuljettajan ei ole tarvetta edes yrittää vaikuttaa järjestelmän toimintaan, mutta hänen on hyvä tietää, että auto ei ole taloudellisimmillaan ennen kuin järjestelmä on täysin käynnistynyt. Noin kymmenen asteen pakkasessa Prius on täysin lämmennyt vasta noin 25 minuutin kaupunkiajon jälkeen. Tällöin on mahdollista päästä kovassakin pakkaskelissä lähes kesäkulutukseen.

Kulutus

Priuksen suunnittelun lähtökohtana on ollut pienet pakokaasupäätöt. Vaikka Priuksen kulutusta usein verrataankin diesel autoon, niin dieselin tarkoitus on vain pieni kulutus. Lähtökohdat ovat siis erilaiset.

Pitääkseen päästöt pieninä Prius lämmittää toisinaan moottoria jopa liikennevaloissa seistessään. Mikäli tavoitteena olisi vain pieni kulutus, se ei tätä tekisi.

Priusta ajetaan kuin mitä tahansa automaattivaihteista autoa, eikä hybridijärjestelmä vaikuta normaaliin ajoon mitenkään. Satunnaiset koeajajat eivät ole päässeet tehtaan lupaamiin normikulutuksiin, mutta pidempiaikainen käyttö ja tottuminen autoon alentaa kulutusta lähemmäksi tehtaan lupaamia arvoja. Kaupunkiajossa hybridi on taloudellisimmillaan ja tällöin on mahdollista päästä jopa alle neljän litran keskikulutukseen. Tasaisella tiestöllä ja varovaisella kaasunkäytöllä ovat jopa noin kolmen litran kaupunkikulutukset mahdollisia. Priuksen helppo ajettavuus kuitenkin houkuttelee kaupungissa normaalia kovempiin kiihdytyksiin.

Avain pieneen kulutukseen on hybridijärjestelmän hyödyntäminen ja sen ominaisuuksien tunteminen. Ripeä kiihdytys noin 50 kilometrin nopeuteen ja sen jälkeen kaasupoljinta kevennetään hieman. Hybridijärjestelmä ottaa ohjat ja auto menee Stelth-tilaan, jossa ajetaan vain akkukäytöllä. Nopeus putoaa vain muutaman kilometrin, mutta kulutus putoaa noin 2,5 litraan/100 km.  Ripeä kaasunpainallus käynnistää polttomoottorin. EV- eli akkukäyttö on myös mahdolista valita kojetaulun kytkimellä, mutta toiminto ei mene päälle jos auto ei ole täysin lämmennyt tai esim. ilmastointi tai takalasin lämmitys on päällä.

Välittömästi käynnistyksen jälkeen on mahdollista valita EV-tila, jolloin polttomoottori ei rauhallisesti ajaen käynnisty lainkaan. Tällä tavoin voi ajaa suotuisissa olosuhteissa enintään 2 km matkan. EV-toiminnolla voi ajaa kotoa esim. lähellä sijaitsevalle valtatielle ja suorittaa moottorin lämmittämisen vasta siellä. Tällä tavoin säästyy polttoainetta , kun moottori lämpenee taloudellisella kierrosnopeudella. Talvisen koeajon keskikulutus oli 5,5 litraa/100 km. Erikoista on, että Suomessa ajettujen kilometrien kulutus on täysin vertailukelpoinen samaan aikaan Priuksella Keski-Euroopassa ja Minnesotassa Yhdysvalloissa ajettujen kulutuksien kanssa.

Seuraava >

Seuraava >

 

takaisin