Koeajossa Audi Q5 2.0 TFSI

Taustaa

Kalliimpien keskiluokan katumaasturien luokkaa yksinään hallinnut BMW X3 sai lyhyessä ajassa kolme kilpailijaa Mercedekseltä, Volvolta ja Audilta. Katumaasturien markkinanäkymät ovat varsin heikot, mutta jotkut saattavat ostaa tällaisen auton isompien premium-maasturien sijasta. Audi Q5 on tekniikaltaan läheistä sukua A4:lle. Sen dynaamiseen muotoiluun verrattuna Q5 on varsin tavanomaisen näköinen. Mutta niin on Audi A3:kin ja silti se eri äänestyksissä on jatkuvasti valittu luokkansa kauneimmaksi autoksi.

Kori ja sisätilat

Q5 on pituudeltaan ja leveydeltään hieman GLK:ta ja X3:a suurempi ja mitat vastaavat hyvin tarkasti Volvo XC60:aa. Korkeus on kuitenkin muutaman sentin kilpailijoita pienempi. Sisätiloiltaan nämä autot ovat hyvin lähellä toisiaan, Mercedes on kuitenkin hieman ahtaampi. Audin takaistuin on kova, mutta mukavuudeltaan erinomainen ja tilaa on hyvin pitemmällekin matkustajalle. Etuistuinten taustat ovat kovaa muovia, mutta polvet mahtuvat mukaan ilman kosketusta etuistuimiin. Pääntilaa on Audissa hieman vähemmän laskevan katon takia, mutta tämäkään ei muodostu ongelmaksi. Etuistuimella tilaa on hyvinkin väljästi. Q5:n etuistuimet saa joistakin kilpailijoista poiketen laskettua henkilöautomaisen alas. Tällöin massiivinen kojetaulu ja keula tosin alkavat rajoittaa näkymiä ainakin lyhyemmillä kuljettajilla. Etuistuimet ovat muotoilultaan onnistuneet, mutta Audille tyypilliseen tapaan ristiseläntuki on puutteellinen.

Tavaratila on hieman kilpailijoita pitempi ja myös leveämpi, vaikka näihin ulkomittoihin pitäisi sopia leveämpikin tila. Tavaratilassa on lisävarusteena jykevät kuormakiskot tavaran kiinnittämistä varten. Takaistuimen istuinosa ei käänny ja laajennettuna pohjasta ei tule aivan tasaista. Laajentaminen sujuu kätevästi tavaratilan takasivuissa olevilla vivuilla. Takaistuimien pituussäätö ja selkänojien kallistussäätö sisältyvät edulliseen Comfort-pakettiin.

Näkyvyys on hieman rajoittunutta varsinkin taakse. Pysäköintitutka olisi tarpeen, mutta se on lisävaruste. Kääntöympyrä on kooltaan samaa luokkaa kuin X3:ssa ja GLK:ssa eli mitoiltaan samankokoisiin farmareihin verrattuna kääntyvyydessä ei ole ylimääräistä maasturilisää.

Moottori ja suorituskyky

Katumaasturia on tuskin järkevää ostaa bensamoottorilla varustettuna, vaikka koeajoauto olikin varustettu 2.0 TFSI:llä. Se on 2.0 TDI:tä kalliimpi hankkia, kulutus on tuntuvasti suurempi ja jälleenmyyntimahdollisuudet selkeästi heikommat. 2.0 TDI:ssä on tehoa 125 kW/170 hv ja se on ominaisuuksiltaan hyväksi todettu. 3.0 TDI (176 kW/240 hv) on siihen verrattuna melkoisen kallis. Bensamoottoriksi löytyy vielä 3.2 V6 (199 kW/270 hv). Koeajettu 2.0 TFSI ei jättänyt suorituskyvyllään paljon toivomisen varaa ja moottorin käyntiäänikään ei kuulunut yhtä raakana kuin halvemmissa samaa moottoria käyttävissä malleissa. Automaattivaihteistona kaikissa moottorivaihtoehdoissa on 7-vaihteinen märkä DSG eli Audin kielellä S tronic. Se vaihtaa nopeasti, mutta ei pärjää nykäyksettömyydessä parhaille perinteisille automaateille.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Q5:n ajo-ominaisuudet ovat luokkansa ehdotonta parhaimmistoa ja kallistukset on eliminoitu tehokkaasti. Auto myös vastaa nopeasti ohjausliikkeisiin. Moottoritiellä ajettavuus ei kuitenkaan ole yhtä vakaata kuin saman hintaluokan matalammissa henkilöautoissa. Myöskään ohjaus ei hydraulisesta tehostuksesta huolimatta ole aivan yhtä tunnokas kuin merkin muissa malleissa. Jousitus on sen sijaan korkeaprofiilisilla 17" pyörillä varustetussa autossa mukavampi kuin A4:ssä tai A6:ssa. Tällä autolla hidastetöyssytkään eivät paljon hillitse menoa.

Melutaso on voimakkaampi kuin GLK:ssa tai XC60:ssa. Lähestulkoon ainoa melunlähde on renkaat.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Q5:n perushintaan pitää lisätä 2 000 euron Comfort-paketti, joka sisältää mm. xenon-valot, vakionopeussäätimen, värinäytöllä varustetun informaatiojärjestelmän ja etuistuimen keskikyynärnojan. Perusvarustelu on A4:n kaltainen eli sisältää tavanomaiset turvavarusteet, automaatti-ilmastoinnin, kevytmetallivanteet ja radio/CD:n. Lisävarustelistalle jäävät mm. monitoimiohjauspyörä (340 euroa), pysäköintitutka (taakse 730 euroa) ja 2.0 TDI:ssä ajonopeuden mukaan säätyvä ohjaustehostin (400 euroa). Metalliväri on katsottu peräti 1 380 euron arvoiseksi ja alcantara/nahka-verhoilu 3 420 euron.

Hallintalaitteet ovat A4:n kaltaiset eli käyttöliittymän säätöpyörä on nostettu ilmastoinnin säätimien yhteyteen, jossa se on huonommin käsillä kuin keskikonsolissa (jossa se on navigaattorin yhteydessä). Valikkotoiminnot ovat selkeitä, mutta esim. istuinlämmittimien tehonsäätö ilmastoinnin säätöpyörällä on tarpeettoman konstikasta. Värinäyttö antaa kojetaululle arvokkaan ilmeen ja on myös selkeä. Sisustus on laadultaan totuttua Audi-tasoa eli viimeistelyltään ja materiaaleiltaan markkinoiden parhaimmistoa. Säilytyslokeroita on tavanomainen määrä. Hansikaslokero on melko epäkäytännöllinen ja lehtitaskut etuselkänojista puuttuvat.

Kilpailuasetelma

Q7 on hinnoiteltu tarkasti kilpailijoiden tasolle. Ominaisuudet ovat kilpailukykyiset ja auto on kaikilta osin laadukkaasti tehty, mutta enemmänkin autoa samalla rahalla saa, jos todellista tarvetta katumaasturille ei ole.

9.12.2008 Timo Nurmela

takaisin