Koeajossa Audi Q7 4.2 V8 FSI

Taustaa

VW:n ja Porschen yhdessä kehittämää maasturitekniikkaa hyödyntää myös myöhempi tulokas Audi Q7. Pohjalevyä on tosin Touaregiin ja Cayenneen verrattuna pidennetty ja auto on muutenkin puolta luokkaa massiivisempi. 5,1 metrin pituus ja runsaan 2,3 tonnin paino asettuvat suunnilleen samoihin lukemiin kuin Mercedes-Benz GL:ssä. MB:n kulmikkaan maasturimaisen olemuksen sijasta Audi on kuitenkin muodoltaan merkin henkilöautoja muistuttava tilafarmari.

Kori ja sisätilat

Q7:n mittoja voi perustella sillä, että pienempiin mittoihin rakennetuissa maastureissa ei ole kunnollisia tiloja kolmannella penkkirivillä. Tehokkaaksi ei tilankäyttöä voi silti mitenkään kehua ja parhaimmillaan Audikin on silloin, kun matkustajia on vain kahdella rivillä. Sisäleveyttä Q7:ssä on poikkeuksellisen paljon. Istuimet ovat hyvät niin edessä kuin takanakin.

Laajennetun tavaratilan pituus on yli 2 metriä. Suuri lukema, mutta jälleen vain 20 cm enemmän kuin parhaissa 50 cm lyhyemmissä perhefarkuissa. Tavaratilan saa laajennettua istuin kerrallaan ja laajennetun tilan pohja on täysin tasainen. Tavaratilan nostokorkeus on suuri. Lattian alla on nykytyyliin säilytyslokeroita.

Näkyvyys on melko heikko. Etupilarit ovat poikkeuksellisen paksut. Pitkiä koriylityksiä on vaikea arvioida. Kääntöympyrä on kohtuullisen suuruinen. Siitä huolimatta ahtaassa parkkihallissa kuljettaja tuntee tilanteensa melko toivottomaksi.

Moottori ja suorituskyky

Q7:n mallistossa on edelleenkin vain kaksi vaihtoehtoa: 3.0 V6 TDI ja siihen verrattuna vain pieneen myyntiosuuteen yltävä 4.2 V8 FSI. Tulossa on V12 TDI ja tiettävästi myös 3.6 V6 FSI. 3.0 V6 TDI on vanha tuttavuus, sen sijaan koeajettu 4.2 V8 FSI esiteltiin tässä muodossa ensimmäisen kerran Q7:ssä. Tehoa on nyt 350 hevosvoimaa eli 257 kW. Moottori vastaa kaasuun viivyttelemättä, joten ohitukset sujuvat pienellä kaasujalan keinautuksella. Kiihtyvyys sinänsä ei ole mitenkään häkellyttävä, ilmoitettu lukema on 7,4 sekuntia 0-100 km/h. Automaattivaihteisto on perinteinen 6-vaihteinen Tiptronic, joka hoitaa tehtävänsä mallikkaasti ja vähemmän kuminauhamaisesti kuin A6 3.0 TDI:ssä. Kulutuslukemat tällaisessa autossa nousevat yli 10 litran maantieajossakin. Nelivetojärjestelmä on halvempien mallien kaltainen jatkuva Torsen-järjestelmä. Erona on se, että Q7:ssä voimasta parhaimmillaan 60 % voi siirtyä taka-akselille.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Q7:n ajo-ominaisuudet ovat hyvin Touaregin kaltaiset. Ohjaus ja suuntavakavuus tuntuvat Audissa vieläkin täsmällisemmiltä ja moottoritiellä ajettavuus onkin huippuluokkaa. Kaarteisiin Q7 ohjautuu vaivattomasti ja kallistelu on kohtuullista ainakin ilmajousituksella varustetussa V8:ssa. 

Ilmajousitus sinänsä ei tuo Audinkaan tapauksessa mitään ratkaisevaa etua jousitusmukavuuteen. Alusta on jämäkkä ja jälleen moottoritieajossa erinomainen. Lieviä moitteita voi sen sijaan antaa hitaammassa vauhdissa tarpeettomasta jäykkyydestä ja pikkutöyssyjen puutteellisesta eristämisestä auton hintaluokka huomioiden. Se mikä on optimaalista Saksan moottoriteillä, ei tässäkään tapauksessa ole paras ratkaisu meikäläisiä olosuhteita ajatellen. Tässä kohdassa täytyy kuitenkin todeta, että kokeillut jousituksen asetukset edustivat vain säätömahdollisuuksien keskialuetta.

Äänieristys on rengasmelun osalta samaa luokkaa kuin parhaissa puolta halvemmissa autoissa. Leveät 18" pyörät tuovat lisähaastetta eristämiseen. Sen sijaan moottorin ääni ei kuulu lainkaan normaaliajossa. Kiihdytyksissä esiin tuleva ääni on pehmeää ja kaunista.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Q7 3.0 TDI on varusteltu varsin köyhästi, mutta 4.2 V8 FSI:ssä tavaraa on enemmän. Merkittävimmät erot mallien välillä ovat ilmajousitus, nahkaverhoilu, alumiinivanteet, xenon-valot, vakionopeussäädin, MMI-käyttö- ja informaatiojärjestelmä, navigointijärjestelmä, CD-vaihtaja, ajotietokone, lämmitettävät takaistuimet sekä sähkösäätöiset etuistuimet ja ohjauspyörä. 3.0 TDI:n varustaminen samalle tasolle maksaa yli 25 000 euroa. 

V8 FSI:n lisävarusteista metallivärin lisähinta on 1700 euroa, vakiovärinä löytyy musta ja valkoinen. Avaimettomasta kulusta joutuu maksamaan 2120 euroa, lämmitettävästä ohjauspyörästä 400 euroa, sähköisestä takaluukun avauksesta 960 euroa, kaarreajovaloista 850 euroa, takaistuimen sivuturvatyynyistä 750 euroa ja varashälyttimestä 890 euroa.

Q7:n kojelaudan näkymä on hyvin samankaltainen kuin A6:ssa. Käyttöjärjestelmänä on isolla värinäytöllä varustettu MMI, jonka suunnittelussa on käytetty harkintaa paljon enemmän kuin BMW:n iDrivessa. Audissa arkipäiväiset lämmityslaitteen ja radion säädöt tehdään perinteisillä kytkimillä. Seisontajarru on Amerikan tyyliin polkimella kytkettävä. Sisustuksen viimeistely on markkinoiden parasta tasoa. Kojelaudan puhdaslinjaisuutta korostaa se, että kojelaudan yläpuolen tasaista pintaa ei riko mikään tuuletussuutin tai edes tuulilasin pyyhkimet. Sen sijaan lämpötilansäätöjen punaiset digitaalinäytöt ottavat hieman silmään, vaikka ne eivät olekaan aivan yhtä alkeellisen näköiset kuin A4:ssä.

Kilpailuasetelma

Q7 3.0 TDI vaikuttaa olevan perushinnaltaan varsin lähellä pienempien kilpailijoiden tasoa. Tosiasia on kuitenkin se, että lisävarustelistaa joutuu ruksittamaan ehkä enemmän kuin missään kilpailijassa. 4.2 V8 FSI on dieseliä peräti 27 000 euroa kalliimpi, mutta varustelu alkaa olla riittävällä tasolla. Jo jälleenmyyntimahdollisuuksienkin takia ainoa järkevä valinta Suomessa on kuitenkin 3.0 TDI, vaikka Audin karkeakäyntinen diesel rikkookin loistoauton tunnelman. Hintaero VW Touaregiin jää varusteineen vajaaseen 10 000 euroon, mikä voidaan perustella auton suuremmalla koolla ja ylellisemmällä viimeistelyllä.

15.12.2006 Timo Nurmela

takaisin