Koeajossa Nissan Qashqai 2.0 Tekna 4x4

Taustaa

Nissanin suoraa seuraajaa poistuvalle Almeralle ei vielä ole Euroopassa näkynyt. Sen sijaan myyntiin on saatu nimeltään hieman huonosti suomalaiseen suuhun sopiva Qashqai, joka on tarjolla sekä etuvetoisena että nelivetoisena versiona. Qashqain 200 mm:n maavara on tavanomaisia henkilöautoja suurempi ja hieman Nissan Muranoa muistuttavassa ulkonäössä on katumaasturimaisia piirteitä. 

Kori ja sisätilat

Qashqai on pituudeltaan ja korkeudeltaan noin 10 cm Golf-luokan autoja suurempi. Pituudesta suurin hyöty nähdään tavaratilassa, joka on vetoisuudeltaan 410 litraa eli 60 litraa tilavimpia Golf-luokan autoja suurempi. Monikäyttöisyys on yksinkertaisinta mallia eli ainoastaan takaistuimen selkänojat taittuvat. Takaluukku aukeaa hieman niukasti pitkiä lastaajia ajatellen. Myös nostokynnys on suurehko.

Takaistuimella tilaa on Golf-luokan parhaimmistoa vähemmän. Auton korkeudesta huolimatta pääntila jää niukaksi etenkin lasikatolla varustetussa Tekna-mallissa. Myös polvitila on pienehkö. Takaistuimen istuinosan kallistus on vähäistä laajennetun tavaratilan tasaisuuden parantamiseksi, joten reisituki jää puutteelliseksi. Etuistuimet sen sijaan ovat onnistuneet. Sivutukea on runsaasti. Jotkut saattavat pitää istuinta alimmassakin asennossaan liian korkealle sijoitettuna. Ainakin pääntilaa on lasikatolla varustetussa autossa edessäkin rajoitetusti.

Näkyvyys taakse on erittäin heikko. Sisäpeilin suuntaaminen on tarkkaa, jotta peilistä saadaan näkymä taakse. Silti suuren osan peilin näkymistä varaavat takapilarit ja laskeva katto. Ulkopeilit ovat erittäin suuret - jopa niin, että ne peittävät tarpeettoman paljon näköalaa etuviistoon. Eteen näkyvyys on sinänsä hyvä, mutta keulan sijainti jää kuljettajalle arvoitukseksi. Kääntöympyrä on hieman tavanomaista suurempi.

Moottori ja suorituskyky

Niin bensa- kuin dieselmoottoreita on tarjolla kaksi. 1,6-litraisessa bensakoneessa on tehoa 84 kW/115 hv ja 2,0-litraisessa 104 kW/141 hv. Renaultin 1,5-litraisessa dieselissä on 78 kW/106 hv ja myöhemmin tulevassa 2,0-litraisessa 110 kW/150 hv. 2,0-litraisen bensakoneen yhteydessä saa CVT-automaattivaihteiston. Manuaalivaihteisissa on 6 vaihdetta 1,6-litraista lukuun ottamatta. 

Koeajettu 2,0-litrainen bensamoottori on pitkäiskuinen ja sellaiseksi tyypillinen puurtaja. Erityistä terävyyttä reagoinnista ei kuitenkaan löydy. Joka tapauksessa moottori ajaa asiansa ongelmitta arkisena käyttömoottorina. Kuutosvaihteella kiihtyvyys on moottoritienopeudessakin vaisua.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Qashqain joustovarat ovat pitkät, mikä tulee esille myös runsaana kallistelemisena. Suuntavakavuus on hyvä. Sähköisesti tehostettu ohjaus vaikuttaa tunnokkaalta aivan keskialuetta lukuun ottamatta, mutta tuntuma on hieman keinotekoista eikä todellinen yhteys pyörien asentoon välity kunnolla. Jousitusmukavuus on kaikilta osin tavanomaista parempi. Nelivetomallin voimansiirto on samankaltainen kuin X-Trail -maasturissa ja veto takapyöriin kytkeytyy monia muita järjestelmiä viiveettömämmin. 

Rengasmelu on varsinkin karkeilla pinnoilla voimakasta. Moottorin ääni on kiihdytyksissä karkea, mutta tasaisessa nopeudessa moottori on hiljainen. Tuulen suhinat eivät häiritse.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Varustevaihtoehtoja on kolme: muista Nissaneista tutut nimet ovat Visia, Acenta ja Tekna. Perusvarusteluun sisältyy ajonvakautus, 6 turvatyynyä, aktiiviset pääntuet, radio/CD-soitin, ajotietokone, sähköikkunat edessä ja takana ja manuaalinen ilmastointi. Acentan lisähinta on 1900 euroa ja sille saa varsin hyvin vastinetta: sadetunnistin, etu- ja takaistuimen keskikyynärnoja, säädettävä kuljettajan ristiseläntuki, vakionopeussäädin, 2-vyöhykkeinen automaatti-ilmastointi, nahkaratti, lukuvalot edessä ja takana ja kevytmetallivanteet.

Teknaan sisältyy xenon-valot, CD-vaihtaja, 17" pyörät, lasikatto ja peruutustutka. Lisäksi Teknassa on älyavainjärjestelmä, jossa avaimen voi pitää taskussa. Auto käynnistetään muoti-ilmiöksi nousseen napin sijasta normaalissa virta-avaimen paikassa sijaitsevalla kierrettävällä nupilla. Teknan verhoilu on reunoiltaan nahkaa ja istuinosiltaan kohokuvioitua aitoa keinonahkaa! Nahkaverhoilun lisähinta on suolaiset 2400 euroa. Metallivärin lisähinta on 550 euroa ja sen lisäksi muita lisävarusteita Visiaan ei olekaan saatavana. Acentaan saa peruutustutkan niin ikään korkealla 600 euron lisähinnalla ja lasikaton 650 eurolla. Teknaan saa navigaattorin 1900 eurolla.

Keskikonsolissa lämmityksen ja radion napit ovat pienehköjä ja osittain myös varsin kaukana kuljettajasta. Nelivedon toimintamuodon valintakytkin on sijoitettu hyvin vaihdekepin takapuolelle. Polkimet toimivat ainakin 2,0-litraisessa tunnokkaasti - tämä seikka kannattaa Nissanissa kokeilla moottorikohtaisesti. Kojetaulun muotoilu on pelkistetyn pyöreälinjainen. Erilaisia säilytyslokeroita on runsaasti ja ne ovat myös kohtalaisen kokoisia. Laatuvaikutelma on noussut melkoisen harppauksen Almeraan ja Primeraan verrattuna.

Kilpailuasetelma

Qashqai on kompromissi henkilöauton ja katumaasturin välillä ja sellaisena sillä ei ole hintaluokassaan suoria kilpailijoita. Nissan uskookin saavansa suurimman osan ostajista muiden merkkien käyttäjistä. Monille suomalaisille korkea maavara ja ehkä jopa nelivedon tuoma etenemiskyky ovat toivottuja ominaisuuksia. Muilta osin Qashqai tarjoaa suurelta osin sen, mitä Golf-luokan autotkin ilman katumaasturien haittoja. Ominaisuudet jäävät kuitenkin valitettavan monilta osin odotettua heikommiksi. Plussapuolelle nousevat oikeastaan vain jousitusmukavuus ja laatuvaikutelma. Hintaa perusmallille kertyy 23 830 euroa eli noin 2000 euroa Aurisia enemmän.

1.3.2007 Timo Nurmela

takaisin