Koeajossa Nissan Qashqai 1.2 DIG-T Tekna

Taustaa

Vuonna 2007 esitelty Nissan Qashqai on Euroopan automarkkinoiden merkittävimpiä yllättäjiä viime aikoina. Testeissä haukuttu auto nousi ikääntyessään myyntisuosikiksi ja sai jäljittelijöitä monilta merkeiltä. Nissan oli aikaansa edellä ja haistoi autonostajien tulevat toiveet. Maasturimaisuudesta tuli muoti-ilmiö ja korkea istuma-asento miellytti asiakkaita. Pari vuotta sitten Nissan lupaili, että Qashqain seuraaja tulee muuttumaan merkittävästi, mutta lopulta edettiin varovaisesti. Hyvin menestyneen mallin konseptia ei lähdetty riskillä muuttamaan. Uusi malli on entistä pitempi ja hieman matalampi. Muotoihin on tullut uutta linjakkuutta. Keula muistuttaa edeltäjää, mutta muut linjat voisivat hyvin olla muunkin merkkisestä autosta.

Kori ja sisätilat

Tiloihin on saatu edeltäjästä kaivattua väljyyttä. Etutilat ovat avarat ja takaistuimella tilaa on Golf-luokan parhaimmiston verran. Polvitilaa riittää pitemmillekin matkustajille. Takaistuin on sijoitettu korkeisiin etuistuimiin verrattuna melko matalalle, mutta silti pääntilaa ei etenkään lasikatolla varustettuna ole ylenpalttisesti. Etuistuinten muotoilu on melko varovaista, mutta silti istuimet tuntuvat varsin onnistuneilta. Koeajetussa autossa oli istuimen sähkösäätö, mutta perusmalleissa selkänojan säätö on säästömallinen portaallinen. Jotkut saattavat pitää istuinta alimmassakin asennossaan liian korkealle sijoitettuna. Edessä pääntilaa on lasikaton alla edeltäjää enemmän ja tila riittää korkeussuunnassa pitkillekin.

Tavaratila on kasvanut 410 litrasta 439 litraan. Samoja lukemia tavoittelevat myös Golf-luokan tilavimmat. Silti tavaratilan kokoa, etenkin pituutta voi kehua. Perusasennossa tavaratilan pohja on selvästi nostokynnystä ja taitettuja takaselkänojia alempana. Haluttaessa tila saadaan tasaiseksi välipohjan avulla. Monikäyttöisyys on yksinkertaisinta mallia eli ainoastaan takaistuimen selkänojat taittuvat. Suksiluukkua ei ole.

Näkyvyys taakse on melko rajallista. Takaikkuna on kapea ja massiiviset takapilarit vievät paljon näkökenttää. Eteen näkyvyys on hyvä ja lyhyempikin kuljettaja näkee konepellin voidakseen arvioida keulan sijaintia. Ulkopeilit ovat erittäin suuret. Sisäpeiliä joutuu säätämään tarkasti, jotta sen saa kohdistettua takaikkunaan. Kääntöympyrä on hieman tavanomaista suurempi. Kylkien suojana uloimpana osana ovat helmamuovit.

Moottori ja suorituskyky

Niin bensa- kuin dieselmoottoreita on tarjolla kaksi. Laiskan 1,6-litraisen bensakoneen on korvannut turboahdettu 4-sylinterinen 1,2-litrainen (114 hv). Myöhemmin sen rinnalle tulee ahdettu 1,6-litrainen (150 hv). Dieseleinä on tarjolla tutut 1,5- ja 1,6-litraiset. Nelivetoisena saa vain tehokkaampaa dieseliä. 1,2-litraiseen sekä 1,6-litran dieseliin saa portaattoman automaattivaihteiston. Kaikki manuaalivaihteistot ovat 6-vaihteisia. Koeajettu 1,2-litrainen on pohjavedoltaan vaisu ja oikean vaihteen kanssa saa kadunkulmissa olla tarkkana. Myös ohituskiihtyvyys suurimmilla vaihteilla jää varsin verkkaiseksi. Matkavauhtiin kiihdyttäminen sujuu silti kohtalaisen ripeästi, kunhan on ensin päästy liikkeelle. Kulutuslukemat ovat bensakoneissa ja pienemmässä dieselissä huomattavasti entistä alhaisemmat. Isompi diesel oli taloudellinen jo entisestään.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Qashqain ajettavuus ei herätä suuria tunteita, vaan se on kaikilta osin keskinkertaista. Ohjaus ei välitä kovin hyvin tietoa tienpinnan tapahtumista, mutta auto kulkee silti ongelmitta suoraan ilman turhia ohjausliikkeitä. Kallistelu on edeltäjää vähäisempää.

Äänieristyksessä on myös onnistuttu edeltäjää paremmin. Rengasmelu on keskitasoista. Pieni moottori hoitaa tehtävänsä pitämättä turhaa melua itsestään. Tuulen suhinat eivät häiritse.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Varustevaihtoehdot ovat tutut Visia, Acenta ja Tekna. Lisäksi tarjolla on suunnilleen Teknaa vastaava Business 360. Visia-varusteluun sisältyy mm. manuaalinen ilmastointi, vakionopeussäädin ja nopeudenrajoitin, keskikyynärnoja edessä ja bluetooth. Acentassa on lisäksi mm. kevytmetallivanteet, 2-alueinen automaatti-ilmastointi, sadetunnistin, ajovalojen auto-asento, nahkaratti ja takaistuimen keskikyynärnoja. Acentaan saa myös Safety Packin, jossa noin 600 eurolla on parkkitutkat, himmentyvä sisäpeili, kaistavahti, automaattinen pitkien valojen vaihto ja liikennemerkkien havainnointi. Teknassa nämä ovat vakiona ja lisäksi mm. peruutuskamera, navigaattori, kattokaiteet, tummennetut takalasit, avaimeton kulku ja käynnistys, lasikatto, nahkareunaiset istuimet ja 19" vanteet. Teknan Driver Assist Packissa noin 600 eurolla saa mm. pysäköintiavustimen ja kuolleen kulman varoittimen. Suomalaisille paketoitu Business 360 on käytännössä Tekna 17" pyörillä, Driver Assist Packilla sekä grafiitinharmaalla nahkaverhoilulla tai vaalealla nahka/alcantara-verhoilulla. Kaikkin Qashqain kangasverhoilut ovat mustia.

Sisustuksen muotoilu on siisti ja nykyaikainen. Kojetaulun keskiosan painikkeissa on tiettyä vanhahtavuutta. Mittarit ovat tyylikkäät. Materiaalien laatu on hieman vaihtelevaa. Pahimmin silmään pistävät ratin muoviosat. Ratti on myös kovin ohut lukuun ottamatta paksunnettuja otekohtia puolien yläpuolella. Hallintalaitteet ovat hyvinkin selkeät. Vakionopeussäätimen painikkeet ovat ratin oikeassa puolassa - monen mielestä väärällä puolella. Keskikonsolissa on iso lokero, mutta ovikotelot ovat ahtaat.

Kilpailuasetelma

Qashqai on toisessa sukupolvessaan entistä kilpailukykyisempi. Sisätilat ovat tuntuvasti suuremmat eikä ominaisuuksissa ole menestystä estäviä heikkouksia eli puutteet eivät ole häiritsevällä tasolla. Pieni bensamoottori on hieman puhditon ja ajettavuus jää keskinkertaiseksi. Maltillinen hinnoittelu varusteluun nähden auttaa osaltaan mallin pysymistä mukana myyntitilaston kärkisijoilla.

6.2.2014 Timo Nurmela

takaisin