Koeajossa Toyota RAV4 2.0 VVT-i

Taustaa

Euroopan eniten myyty maasturi Toyota RAV4 on ehtinyt jo kolmanteen sukupolveensa. RAV4 on ollut kooltaan hieman tärkeimpiä kilpailijoitaan pienempi eikä maltillisesti kasvanut uutuuskaan yllä esimerkiksi Suomen markkinoita hallitsevan Honda CR-V:n mittoihin. Ulkomuoto on hieman entistä särmikkäämpi ja persoonallisempi, mutta ainakin minua puhdaslinjainen edeltäjä miellytti ulkonäöltään enemmän.

Kori ja sisätilat

Sisätiloiltaan RAV4 on selvästi aikaisempaa suurempi. Takaistuimella on polvi- ja pääntilaa riittävästi isommallekin matkustajalle. Valitettavasti istuimen mitoitus on niukka. Istuinosa on lyhyt ja liian vaakasuorassa ja selkänoja on matala. Tämä ratkaisu johtunee monikäyttöisyyden vaatimuksista. Tavaratilan laajentaminen onkin erinomaisen helppoa ja selkänojat saadaan vaakasuoraan, vaikka istuinosat eivät käänny. Takaistuimet jäävät tosin hieman tavaratilan pohjaa korkeammalle. Tavaratila on edellistä mallia suurempi, mutta jää selvästi jälkeen CR-V:stä. Tavaratilan pohjan alla on tilaa pikkutavaralle.

Takaistuimessa on pituussäätö ja selkänojan kallistus, joiden avulla tilaa voidaan hieman lisätä takaistuintilojen kustannuksella. Etuistuimet ovat myös pienehköt. Selkänojan kaltevuussäätö on valitettavan karkeajakoinen portaallinen. Istuimen korkeussäätö vaikuttaa vain takaosaan eikä sitä voi nostaa paljonkaan ala-asennosta, joka kylläkin on riittävän korkealla. Ohjauspyörässä on vihdoinkin pituussäätö, mutta säätövaraa voisi olla kauemmaksikin taakse. Etuistuimen pääntuki on lähellä päätä, mutta valitettavan kova. Näillä eväillä ainakaan minä en tuntenut oloani kotoisaksi etuistuimella.

Näkyvyys ulos on maasturimaisen hyvä ja ulkopeilit ovat suuret. Takaikkunasta näkymät ovat rajoitetut ja tilannetta pahentaa kovin pienen alueen pyyhkivä takalasinpyyhin. Tavaratilan ovi avautuu RAV4:ssäkin väärälle sivulle ja varapyörä tekee oven painavaksi käsitellä.

Moottori ja suorituskyky

Bensamoottorina RAV:ssa on tuttu 2,0-litrainen, jonka teho on nyt 112 kW/152 hv. Tässä versiossa ei ole suorasuihkutusta Avensiksen tapaan. Moottori vääntää vahvasti ja kierroksia käyttämällä auto liikkuu pirteästi. Valitettavasti moottorin ääni on tässäkin mallissa voimakas ja karkea.

Dieseliksi on tarjolla uusi 2,2-litrainen 100 kW/136 hv tai 130 kW/177 hv versiona. Tehokkaammassa on vääntöä 400 Nm.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Ajo-ominaisuuksia on saatu kehitettyä edeltävään malliin verrattuna, vaikka akseliväli on edelleenkin lyhyt. Ohjaus on sähköisesti tehostettu, mutta tunnoltaan melko hyvä. Liukkaalla pikkutielläkin RAV4:ää on hyvä ajaa. Ajamisen iloa asfaltilla on tästäkin Toyotasta turha etsiä. Kaupungissa RAV4 on yllättävän näppärä ja myös kääntöympyrä on varsin pieni.

Jousitus on pitkäliikkeinen ja toistuvissa töyssyissä jopa hieman vellova. Pienet epätasaisuudet on saatu suodatettua varsin hyvin pois. Tässä auttavat osaltaan korkeaprofiiliset renkaat. Äänieristyksessä parannusta olisi kaivattu moottorin äänen eristämiseen. Tiemelut ovat ainakin kitkarenkailla kohtuullisen hyvin hallinnassa. Lämmityslaitteessa ilma vinkuu jo kakkosnopeudella, vaikka kaikki suulakkeet ovat auki.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

RAV4:n perusvarusteluun sisältyy mm. ajonvakautus, 9 turvatyynyä (etu, sivu, ikkuna edessä ja takana sekä polvi), aktiiviset pääntuet, manuaalinen ilmastointi ja radio/CD/MP3. Luxury-paketin hinta on 3130 euroa ja siihen sisältyy mm. 2-alueinen automaatti-ilmastointi, sumuvalot, 17" aluvanteet, nahkaratti audion kaukosäädöllä ja CD-vaihtaja. Tehokkaamman dieselin varustetaso on X. Siinä on mm. nahkaverhoilu, sähköllä säädettävä kuljettajan istuin, vakionopeussäädin ja sadetunnistin.

Perusvarustelusta jää kaipaamaan lähinnä vakionopeussäädintä ja ratissa olevia säätimiä. Ainoa lisävaruste perusmalliin on metalliväri hintaan 550 euroa. Perushintaan auton saa valkoisena tai mustana. Metallivärejäkin on perusmalliin valittavana vain neljä (hopea, harmaa ja 2 sinistä). Sisäväri on perusmallissa aina tumman harmaa. 

Hallintalaitteet ovat keskikonsolin osalta joutuneet muotoilijan käsittelyyn. Lämmityslaitteen säätimet ovat hieman vaikeasti hahmotettavat. Perusmallissa käynnistys tapahtuu perinteiseen tapaan avaimella, avaimettoman käytön mahdollistavalla Smart Key -järjestelmällä varustetuissa versioissa napilla. Radionkin muotoilu on vauhdikasta, mutta pienen tarkastelun jälkeen sen voi todeta helppokäyttöiseksi. Digitaalikellossa on tuttuun tapaan 12 tunnin näyttö. Ajotietokone on hyvin esillä mittariston alareunassa. Sähköikkunoista nosto/laskuautomatiikalla on varustettu vain kuljettajan lasi. Peilien säätimet on sijoitettu jostakin syystä istuinten väliin.

Polkimien käytön voisi suunnitella pikaisesti uusiksi ja samalla voisi raivata hieman väljyyttä polville. Kytkin on pitkäliikkeinen, mutta äkkinäinen. Kaasun annostelu on poikkeuksellisen vaikeaa. Kytkinpolkimen varsi nousee ylös kengänkärjen tielle. Säilytyslokeroita on melko runsaasti. Erityisen käytännöllinen on hansikaslokeron yläpuolella oleva matala kannellinen lokero.

Kilpailuasetelma

RAV4 on kehittynyt joiltakin osin merkittävästi. Enää ei tarvitse moittia ahtaita takaistuintiloja tai tempoilevaa ajettavuutta. Puutteet ovat pieniä, mutta selvästikin eurooppalaiset eivät ole päässeet sanomaan mielipidettään yksityiskohtien suunnitteluun. RAV4:n hinta on aikaisempaa kilpailukykyisempi ja hyvin lähellä tärkeimpiä kilpailijoita. Tehokas diesel on kilpailuvaltti, jota muilla ei ole tarjolla, mutta sen yhteydessä joutuu ostamaan kalliita varusteita.

30.1.2006 Timo Nurmela 

takaisin