Koeajossa Lexus RX 450h Premier

Taustaa

Lexus RX-katumaasturista on nyt markkinoilla kolmas sukupolvi. Auton päämarkkina-alue on edelleen USA, mutta Euroopan vaatimuksia on otettu aikaisempaa enemmän huomioon. Euroopassa RX on myynnissä ainoastaan hybridiversiona. Neljä vuotta markkinoilla olleeseen RX 400h -malliin verrattuna tehoa on lisätty, mutta kulutuksen luvataan laskeneen 23 %.

Kori ja sisätilat

RX 450h on edeltäviä malleja puhdaslinjaisempi ja sellaisena tyylikäs kokonaisuus. Pituus ja leveys vastaavat Mercedeksen ML:ää, mutta korkeutta ja etenkin akseliväliä on vähemmän. Ovet ovat suuret ja kynnykset maltilliset, joten autoon kulku onnistuu vaatteita kuraamatta. Takaistuimella on tilaa kilpailijoita niukemmin, mutta varsinaisesti ahtaudesta ei täysikasvuistenkaan tarvitse kärsiä. Takaistuimen etureuna saisi olla ylempänä. Etuistuimet ovat miellyttävät nojatuolit, mutta sivutukea saisi olla enemmän. Autoon käyntiä helpottaa ohjauspyörän siirtyminen automaattisesti pois tieltä katkaistaessa virta.

Tavaratilaa on hybriditekniikasta huolimatta lähes kilpailijoiden veroisesti. Takaistuimen selkänoja kääntyy helposti kolmessa osassa ja tarjoaa lähes tasaista lastaustilaa. Ilmajousitus voidaan kuormauksen ajaksi laskea ala-asentoonsa.

Näkyvyys on kohtuullisen hyvä ja sivupeilit suuret. Kylkilistoja ei ole. Kääntöympyrä on suurehko.

Moottori ja suorituskyky

RX 450h:ssa on 3,5-litrainen 183-kilowattinen bensamoottori ja 123 kW sähkömoottori etuakselilla sekä taka-akselilla 50 kW sähkömoottori, joka vastaa nelivedosta. Nelivedon saa kytkettyä jatkuvaksi Snow-napilla. Noin neljänkympin nopeuteen asti auto kulkee puhtaasti sähkön voimalla. Vaihteisto toimii normaalin portaattoman automaatin tapaan. Yhdistettynä sähkökäyttöön tarjolla on eleetöntä, mutta tarvittaessa ripeää etenemistä. Bensamoottori kytkeytyy huomaamatta. Reippaammin kiihdytettäessä sen ääni nousee voimakkaasti kuuluviin, koska vaihteisto haluaa käyttää korkeita kierroksia. Yhdistetyksi EU-kulutukseksi luvataan 6,3 litraa, mikä vaatii taloudellista otetta. Koeajoauton kulutusmittari näytti keskikulutuslukemaa 9,5 litraa eikä siitä koeajon aikana muuttunut. Polttomoottorin lämpiämistä nopeutetaan pakokaasulämmön talteenotolla.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Ajettavuus on selvästi edeltäjää täsmällisempää, mutta kilpailijoista jäädään edelleen jälkeen. Jousitus laskee suuremmissa nopeuksissa, mutta silti RX:ssä tuntuu maasturimaista, korkeudesta johtuvaa huojahtelua enemmän kuin saksalaiskilpailijoissa. Ohjaus palauttaa keinotekoisen voimakkaasti, mutta keskialueella tuntoa on puutteellisesti. Moottoritiellä ajaminen sujuu mallikkaammin kuin pienemmissä nopeuksissa. Koeajoauton ilmajousituksesta huolimatta mitään ainutlaatuista jousitusmukavuutta RX ei tarjoa. 

Meluntorjunnassa RX sen sijaan on mittapuu luokassaan. Ajoääntä pienentävät mm. ovien kolminkertaiset tiivisteet. Rengasmelu vaihtelee pinnanlaadun mukaan äänettömästä kohtuulliseen. Moottorin ääntä ei kuulu ripeitä kiihdytyksiä lukuun ottamatta. Tuuli suhisee hieman moottoritienopeudessa muuten hiljaisessa autossa.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

RX 450h:n turvavarusteluun sisältyy mm. aktiiviset pääntuet, 10 turvatyynyä ja ksenonlähivalot. Mukavuusvarusteita perusversiossa on mm. avaimeton sisäänkulku ja käynnistys, bluetooth, nahkaverhoilu, peruutuskamera, sadetunnistin ja CD-vaihtaja. Executive-versio sisältää lisäksi mm. navigaattorin, 19" pyörät, parkkitutkat ja LED-ajovalot. Technology-mallissa on vielä Mark Levison DVD-multimediajärjestelmä, nopeusnäyttö tuulilasissa, Pre Crash -turvajärjestelmä ja aktiivinen vakionopeussäädin. Koeajetussa Premier-mallissa varustelua täydentävät vielä ilmajousitus, sähkötoiminen kattoluukku, etuistuimien ilmastointi ja sivukamera helpottamaan kadunvarsipaikoitusta.

Sisustuksen ilme on moderni ja laadukas. Edeltävään malliin verrattuna sisustuksen tasoa on selvästi nostettu. Aivan täysiä pisteitä en silti materiaaleista antaisi. Auton toimintojen säätö ja navigaattori on toteutettu värinäytön ja hiiren tyyppisen hallintalaitteen avulla. Näytön kontrasti ja luettavuus on poikkeuksellisen hyvä. "Hiiren" kohdistaminen painikkeisiin sen sijaan on turhan paljon keskittymistä vaativaa. Hallintalaitteet ovat selkeät ja nopeusnäyttö tuulilasissa erinomainen. Vaihdekepissä on turhaan vanhanaikainen kulissi. 15 kaiuttimen Mark Levinson Premium Surround System ei ainakaan radion kuunteluun tarjoa tavanomaista parempaa kuunteluelämystä. Säilytyslokerot ovat suurehkoja.

Kilpailuasetelma

RX 450h on hienostunut auto, jonka hintataso vastaa BMW:n ja MB:n dieselmalleja. Koeajetun Premier-mallin hinta nousee yli 100 000 euron. Lexuksen suurin anti automaailmalle on hybriditekniikan kehittäminen, vaikka se ei edelleenkään tarjoa taloudellisesti dieseliä kannattavampaa ratkaisua. Ominaisuuksiltaan RX:llä ei ole olennaisia etuja kilpailijoihinsa verrattuna. Myyntipisteitä on Suomessa vain yksi. Tämän tarkoituksena sanotaan olevan tasokkaan palvelun varmistaminen ja käyttäjätyytyväisyys onkin korkealla tasolla.

30.6.2009 Timo Nurmela

takaisin