Koeajossa Ford Ranger Pick-up 4x4 Super Cab 2.5 TD

Taustaa

Tässäpä onkin haastetta: mieleeni ei äkkiseltään tule muita Ford pick-upeja kuin vanhan Sierran pohjalle tehty P100; jenkit erikseen.

Ranger on itse asiassa käytännössä identtinen sisarmallinsa Mazdan kanssa, ja Rangeria on tarjottu muualla Euroopassa jo kauan ennen kuin se tuli Suomeen, jonne se tuli vuonna 1999. Kaappariovinen Super Cab tuli markkinoille 2003. 

Moottori ja suorituskyky

Fordissa on mallimerkinnän mukaisesti 2,5-litrainen suorasuihkutusdiesel, jossa on tehoa 80 kW (109 hv)/3500 rpm. Vääntöä on 266 Nm/2000 rpm.

Moottori on autolle hyvinkin sopiva ja kuljettaa Rangeria liikenteen mukana mukavasti myös maantiellä. Käyntiääneltään se on yllättävän hiljainen ja käynti on tasaista, vaikka moottori on nelisylinterinen.

En päässyt ajamaan autoa kuormalla, mutta muuten vaihtelevissa oloissa. Omistajan kertoman mukaan auto kulkee sekä kuormalla että veturina moitteetta.

Vaihteisto on 5-lovinen ja siinä on myös alennusvaihteisto. Yhdistettynä automaattisiin napalukkoihin ja lukkoperään tämä tekee Rangerista poikkeuksellisen maastokelpoisen. Normaaliajossa Ranger on siis takavetoinen.

Vaihteisto on täsmällinen liikkeiltään ja liikkuu kevyesti. Kun myös kytkin on sangen kevyt, on Rangerilla mukava liikkua. Alennusvaihteisto kytkeytyy erillisestä vivusta ja auto on pysäytettävä, jotta neliveto kytkeytyisi. Takaisin takavedolle auton saa pysäyttämättä.

Kori ja sisätilat

Ranger on siis pitkäohjaamoinen pick-up. Siinä on erilliset takaovet, mutta ei keskipilaria, mikä on auton erikoisuus. Avautuva aukko on todella reilun kokoinen ja siitä on helppo laittaa tavaraa takatilaan, jonne – lain salliessa – voisi asentaa lisäistuimet. Nyt siellä on vain säilytystilaa eikä valitettavasti edes avattavia laatikoita, joten esim. parin työkalupakin hankinta kannattaa, etteivät tavarat lentele.

Kuljettajalle ja matkustajalle on hyvin tilaa, ja vaikkei istuimissa ole kuin perussäädöt, on matkustusasento mukava pitkälläkin matkalla. Asiaa auttaa ohjauspyörän korkeussäätö. Istuimet ovat aika perustyyliset, mutta yllättävän hyvin niillä viihtyy.

Lava on hyvin toteutettu: peräovessa on reilu kahva ja lavan reunoilla on kunnon kuormansidontalenkit. Lavan sisällä lenkkejä ei kuitenkaan ole, mistä miinusta. Sellaiset voi toki asentaa. Lisävarusteena saa kuomun.

Pikkutavaroille on asiallisesti säilytystilaa, mm. kyynärnojan lokero ja ovikotelot.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Varustelu on työkaluksi aika siviilimäinen: sähköikkunat ja -peilit, lämmitettävät istuimet ja radio. Vain ilmastointia jää kaipaamaan, se maksaa 1 000 €. Ja talvella tietty Webastoa. Lämpöä kylmässä talvessa sinällään riitti hyvin ja Ford lämpeni mukavasti.

Hallintalaitteet ovat jopa pikkuautomaisen kevyet ja helpot käyttää. Silti ne ovat tukevat ja laadukkaan oloiset. Lämmityslaitteen kiertokatkaisimia voi käyttää hanskatkin kädessä ja pintamateriaalit ovat oikein miellyttävät. Ohjaamoergonomia on todella erinomainen.

Erityisesti ajovalojen teho miellytti pimeällä talvitiellä: kuvio on harvinaisen leveä ja yltää aika kauas. Kun lisäksi tuulilasin pesu/pyyhinjärjestelmä on parhaita kokemiani, sujuu pimeäajo mukavasti.

Laatuvaikutelma on yllättävän hyvä: materiaalit ovat laadukkaita ja viimeistely asiallista; työkaluksi todella siistiä.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Maantiellä Ford Ranger kulkee kuin henkilöauto, se ei mm. huoju korkeudestaan huolimatta. Urissa se kulkee moitteetta erityisesti nelivedolla, jolloin uraisella ja jäisellä tiellä tulee usein ajettua jopa liian kovaa, koska auto on niin vakaa.

Vaikka Rangerin kantavuus on yli tonnin, ei Ranger silti ole kova maantiellä. Alusta perustuu jäykkään taka-akseliin, mutta se käyttäytyy silti hyvin nöyrästi ja ketterästi esimerkiksi mökkitiellä.

Kaupunkiajo sujuu mallikkaasti, koska moottori vääntää hyvin alhaalta ja hallintalaitteet ja ohjaus ovat kevyet. Sivupeilien näyttämä on kuitenkin suppeahko ja lava peittää taustapeilin näkymää ikävästi. Tämä haittaa erityisesti pysäköintiä, mitä myöskään suurehko kääntöympyrä ei edesauta.

Auto on varsin hiljainen: moottoritiellä ei kuulu moottorin tai renkaiden ääntä eikä tuulen suhinaa. Edes paljaalla asfaltilla karkeat, nastoitetut renkaat eivät pitäneet häiritsevää melua: keskustelu ja musiikin kuuntelu onnistui hyvin maantielläkin.

Kilpailuasetelma

Ford Ranger maksaa 29 990 €. Nissan Pick-up 2.5 Di King Cab 4x4 maksaa 29 050 €; Mazda B2500 2.5TD 4x4 Freestyle Cab LX 28 900 €; Mitsubishi L200 Club Cab 2,5 TD 4WD Invite ABS 29 500 €; ja Toyota Hilux D4D 100 4WD Xtra Cab 29 380 €.

Ford on siis porukan kallein niukalla marginaalilla. Fordissa on kilpailijoihin nähden hyvä varustelu, kuten ABS:t vakiona. Lisäksi kaikissa ei ole pitkässä ohjaamossa erikseen takaovia, joten niihin nähden Fordin käyttökelpoisuus on omaa luokkaansa. Nissanissa on ylivoimaisesti tehokkain moottori. Kaikissa on jämäkkä rakenne ja kolmen vuoden takuu, joten ostopäätöksen ratkaissee kulloinkin paras tarjottu hinta.

23.6.2005  Lasse Schauman

takaisin