Koeajossa Skoda Rapid 1.4 TSI DSG Elegance

Taustaa

Skoda koettaa monistaa suosikkimallinsa Octavian menestystä tuomalla suurentuvan Octavian alapuolelle halvemman Rapidin. Skoda-mallit ovat usein sijoittuneet kooltaan tavanomaisten kokoluokkien väliin. Rapid on selkeästi Golf-luokan auto, joskin kilpailijoihin verrattuna hieman kapea. Korimalli on Octavian tyyliin loivaperäinen. Myöhemmin tänä vuonna rinnalle tulee pystyperäisempi Spaceback. Perusmuodoltaan Rapid on Octavian kaltainen. Yksityiskohdat on kuitenkin toteutettu modernimmin. Esimerkiksi ikkunoiden reunoista on poistettu perinteiset pyöristykset ja keskipilari on maalattu mustaksi.

Rapidilla tavoitellaan Octaviaa edullisempaa autoa hakevia ja myös alhaisemman tulotason maiden markkinoita. Muutamat yksityiskohdat onkin toteutettu selvästi tavanomaista halvemmalla ja perustekniikka edustaa vanhempaa sukupolvea kuin uudessa Golfissa ja sen sisarmalleissa. Rapidin kustannustehokkuutta lisää myös se, että sama auto on myynnissä myös sisarmerkkinä nimellä Seat Toledo. Suomessa Toledo on hinnoiteltu selvästi Rapidia halvemmaksi, mutta myös Rapidin hinnoissa on tiettävästi tavanomaista uutuusmallia enemmän neuvotteluvaraa.

Kori ja sisätilat

Poistuvaan Octaviaan verrattuna Rapidin akseliväli on 2 cm pitempi. Pituutta on 9 cm vähemmän ja leveyttä 6 cm vähemmän. Takaistuintilat ovat käytännössä samat kuin Octaviassa. Myös uuteen Golfiin verrattuna takatilat ovat samaa tasoa, Rapid on lähinnä hivenen kapeampi. Takaistuin on sijoitettu korkealle ja istuma-asento on hyvä. Parin sentin madallus ei olisi tehnyt pahaa pääntilalle, josta on hieman niukkuutta etenkin sivusuunnassa. Takaistuimen keskikyynärnoja suksiluukkuineen on vakiovaruste halvinta mallia lukuun ottamatta. Kulku takaistuimelle on väljää.

Etuistuimet ovat pienikokoiset ja laimeasti muotoillut eikä mukavuus yllä Octavian tasolle. Selkänojaa säädetään portaallisesti. Reisituki jää lyhyen istuinosan takia vajaaksi. Ajoasento on sinänsä hyvä.

Tavaratila on todella suuri - samaan pystyy vain Octavia. Tila on myös selkeän suorakulmainen ja hattuhylly taittuu näppärästi alas, jos tarvitaan korkeaa tilaa takaistuinta taittamatta. Käytännöllisyyttä lisää suuri lastausaukko. Laajennettuna tavaratilan pohja ei ole läheskään suora eikä portaaton.

Näkyvyys on tavanomaista parempi. Keula painuu alas, joten sen sijaintia ei pysty kuljettajan paikalta näkemään. Kylkilistat saa lisävarusteena - ne olisivat hyvin sopineet Rapidin käytännöllisiin ratkaisuihin vakioksikin. Kääntöympyrä on keskitasoa, mutta suurempi kuin vanhassa Octaviassa.

Moottori ja suorituskyky

Rapidin moottorit ovat ainakin alkuvaiheessa vanhempaa sukupolvea kuin uudessa Golf-sarjassa ja varustettu jonkin verran ongelmia aiheuttaneella jakoketjukäytöllä. Ahdettuja bensamoottoreja on kolme: 1.2 TSI 63 kW/86 hv, 1.2 TSI 77 kW/105 hv sekä 1.4 TSI 90 kW/122 hv. Dieseliksi on tarjolla 1,6-litrainen (77 kW/105 hv). Koeajettu 1,4-litrainen on aina varustettu 7-portaisella DSG-kaksoiskytkinautomaatilla. Sen vaihtamismukavuus ei edelleenkään ole märkälevykytkimin varustetun 6-vaihteisen tasolla. 1,4-litrainen moottori antaa myös Rapidille hyvän suorituskyvyn. Muissa malleissa myös 105-hevosvoimainen 1,2-litrainen on osoittautunut pirteäksi. Siihen verrattuna dieselin 2 000 euron lisähintaa ei litran kulutuserolla helposti tienaa takaisin. 

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Ajo-ominaisuudet ovat yllätyksettömät. Rapid on vakaa ja jämäkkä ajaa ja kulkee suoraan. Aivan uuden Golfin tasolle vakaus ei kuitenkaan yllä, vaan tuntuma on hieman pikkuautomaisempi. Ohjaustunto on kohtalaisen hyvä. Jousituksessa eroa isompiin on selvemmin. Rapidin jämäkkä jousitus nypyttää hieman ja poikittaissaumat tuntuvat.

Melutaso oli positiivinen yllätys. Skodissa rengasmelua on yleensä melko paljon ja tässä suhteessa Rapid on jopa hivenen poistuvaa Octaviaa hiljaisempi. Koeajoautossa kuului lievä häiriöääni ikkunantiivistyksestä. Moottori on hiljainen.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Varustetasoja Rapidissa on kolme. Active on selkeä perusmalli, jota ei kuitenkaan ole kohtuuttomasti tingitty, vaan vakiona on tavanomaiset turvavarusteet, manuaali-ilmastointi, kauko-ohjattava keskuslukitus ja radio/CD. Ambition on lähes 2 000 euroa kalliimpi. Sen varustukseen sisältyy mm. vakionopeussäädin, bluetooth, nahkaratti, keskikyynärnojat edessä ja takana, ajotietokone sekä korin väriset ovenkahvat ja ulkopeilit. Elegance-varusteita ovat mm. automaatti-ilmastointi, kevytmetallivanteet, pysäköintitutka takana ja kulmavalotoiminto. Eleganceen saa myös alle 300 eurolla Dynamic-paketin, jossa on mm. urheilulliset etuistuimet. Sisarmalli Toledon varustetasot asettuvat Rapidin varustetasojen väleihin.

Lisävarustevalikoima on melko suppea. Metallivärin lisähinta on noin 500 euroa ja valikoimasta löytyy myös pirteitä vaihtoehtoja. Navigaattorin saa noin 600 eurolla. Ksenonvaloja ei ole saatavilla. Ajovalojen Auto-asennon puuttuminen aiheuttaa lisätyötä.

Rapidin kojetaulu on yksinkertaisen selkeälinjainen. Sisustuspaneelit ovat täysin kovamuovisia. Muovien laatu on kuitenkin kohtalaisen hyvä ja yhtenäinen. Mittariston keskinäytössä grafikka on karkeaa. Bensakorkki täytyy avata avaimella. Säilytystiloja on hyvin. Keskikyynärnoja on kapea ja sen sisällä oleva säilytyslokero pieni. Hallintalaitteet toimivat selkeästi ja miellyttävästi.

Kilpailuasetelma

Rapid on järkiauto edulliseen hintaan. Tilat ovat mainiot ja ominaisuudet kaikilta osin kilpailukykyiset. Rapid ja Toledo ovat markkinoiden parhaat autot alle 20 000 euron hintaluokassa. Nykyiset Octavia-asiakkaat vierastanevat sisustuksen halpaa tuntumaa ja auton kapeutta. Ominaisuuksissa merkittävin ero vanhaan Octaviaan on parantunut kolariturvallisuus. Huoltovälit ovat jostakin syystä entistä lyhyemmät.

7.1.2013 Timo Nurmela

takaisin