Koeajossa Kia Rio 1.4 EX

Taustaa

Ensimmäisen sukupolven Kia Rio oli vielä vahvasti perinteinen korealaisauto, vaikka malli ei iältään ollutkaan kovin vanha. Toisen sukupolven Riolla ei ole edeltäjänsä kanssa juuri muuta yhteistä kuin nimi. Uusi Rio on Hyundai Getzin sisarmalli ja sijoittuu mitoiltaan pikkuautoluokan yläpäähän. Viistoperän lisäksi tarjolla on porrasperäinen korimalli.

Kori ja sisätilat

Rion korin muotoilu on hyvin yksinkertainen ja vaatimaton, mutta sopeutuu sujuvasti nykyaikaiseen joukkoon. 5-ovisen Rion pituus 399 cm jää muutaman sentin uudesta Puntosta, mutta on 20-30 cm perinteisiä pikkuautoja suurempi. Korkeutta on 147 cm eli luokassaan varsin tavanomaisesti.

Etuistuimella Riossa on hyvin väljät tilat. Takatilojen osalta Rio on lähellä luokan kärkitasoa, mutta muissa uutuuksissa eli Puntossa, Cliossa ja Yariksessa on hieman väljempää. Toisaalta Kian omassa mallistossa Rion tilat ovat hyvin lähellä isompaa Ceratoa. Rion takaistuimella pääntila ja polvitila riittävät 180-senttisille, mikä tässä luokassa onkin hyvin riittävää. Takaistuimen pääntilaa on lisätty laskemalla istuintyynyn takaosaa. Etuistuinten alla on väljästi tilaa jalkaterille.

Etuistuimien muotoilu ei ole kovin voimakasta, mutta istuin osoittautuu ensivaikutelmaa paremmaksi. Osaltaan hyvän ajoasennon löytymistä helpottaa se, että istuimen korkeutta voi säätää erikseen etu- ja takaosasta. Ohjauspyörän pituussäätöä ei ole ja istuimen selkänojan säätö on typerä portaallinen pikasäätö.

Tavaratilan tilavuudeksi ilmoitetaan luokassaan normaali 270 litraa. Tila on muodoltaan selkeä ja monikäyttöratkaisut toimivat. Laajennetun tilan pohja on lähes tasainen kääntyvän istuinosan ansiosta. Tavaratilan sivuilla on lokerot pikkutavaroille.

Selkeän muotoilun ansiosta näkyvyys Riosta on hyvä. Myös ulkopeilit ovat keskimääräistä paremmat ja takalasin pyyhin pyyhkii suuremman alan kuin monissa pikkuautoissa. Ajovalonpesimiä ei ole. Monesta muusta uutuudesta poiketen kylkilistat ja puskurien suojalistat sen sijaan löytyvät.

Moottori ja suorituskyky

Rion moottori on sama uusi 1,4-litrainen kuin Hyundai Getzissä. Tehoa löytyy 70 kW/97 hv. Kaupunkiajossa moottori tuntuu hyvin pirteältä. Moottori on pienilläkin kierroksilla sitkeävetoinen ja voimaa tulee suurilla kierroksilla jatkuvasti lisää. Suurin vääntö onkin vasta 4700 kierroksen kohdalla. Kiihtyvyys paikaltaan lähtiessä tuntuu jopa paremmalta kuin ilmoitettu 12,3 sekuntia antaisi olettaa. Lyhyistä välityksistä huolimatta ohituskiihtyvyys suurilla vaihteilla jää kuitenkin melko hitaaksi. Ilmoitetut kulutuslukemat ovat suurehkoja. 1,5-litrainen Diesel saataneen Suomeen myöhemmin.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Rion ajettavuus niin maantiellä kuin kaupungissa tuntuu hyvin ongelmattomalta. Auto tuntuu heti käteen sopivalta. Kääntöympyrä on luokan keskitasoa pienempi. Ohjaus on kohtalaisen hyvä, mutta aivan sentintarkka ohjailu suoraan ajettaessa ei tunnu luontevalta. Ajo-ominaisuuksissa on selvää edistystä aikaisempiin Kia-malleihin ja myös sisarmalli Getziin verrattuna.

Jousitus on maantiellä mukava, mutta kaupungin töyssyt tulevat läpi odotettua voimakkaampina. Tässä suhteessa monet uudet pikkuautot ovat etevämpiä.

Äänieristys on normaalia pikkuautotasoa. Moottorin ääni on kiihdytyksissä melko voimakas ja nousee 100 km/h nopeudella suurimmaksi äänilähteeksi.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Muiden Kiojen tavoin Rion varustetasot on nimetty hieman vanhanaikaisesti LX:ksi ja EX:ksi. LX:n varustelu on perustasoa: vakiona on mm. ABS-jarrut, 2 turvatyynyä. ohjaustehostin, keskuslukitus ilman kauko-ohjausta ja 2-osainen
takaselkänoja. Ilmastointi maksaa lisävarusteena 900 euroa.

Perusmallia 2000 euroa kalliimman EX:n varustetarjonta on selvästi runsaampaa. Vakiona on mm. ilmastointi, 6 turvatyynyä, lämmitettävät sähköpeilit, sumuvalot, ajotietokone, keskuslukituksen kauko-ohjaus, kuljettajan istuimen kyynärnoja, kartanlukuvalot ja etuturvavöiden korkeussäätö. Rion automaattiseksi kutsuttu ilmastointi on puoliautomaattinen eli lämpötila säätyy termostaattiohjatusti, mutta puhallinnopeus ja ilman suuntaus täytyy säätää käsin.

Varsin alkeelliselta ratkaisulta tuntuu nykyään tehdasasennetun radion puute. Koeajoautossa ollut Blaupunkt oli kylläkin ulkoasultaan kohtuullisen hillitty. Rion kojelauta on muotoiltu nykyaikaisesti ja EX:n sisustuksen ilmettä kohentaa kojelaudan keskiosan alumiinisomistus. Ohjauspyörän materiaali on liukasta ja vaihdekepin nuppi antaa halvan leiman.

Hallintalaitteet ovat perinteiset ja selkeät. Kytkimen ja kaasun käyttö on ilahduttavan vaivatonta, mitä ei voi sanoa monestakaan korealaisautosta. Vaihdekeppi on melko pitkä, mutta loveensa vaihteet eivät asetu kovin selkeästi. Varsinkin peruutusvaihteen kytkeminen on tahmeaa. Istuinlämmittimien ja lisävarusteiden ESP:n katkaisijat ovat kaukana. Työn laatu on moitteetonta, mutta materiaalit eivät ole kovin korkeatasoisia. Mittarien luettavuus ei ole kaikkein selkeintä.

Kilpailuasetelma

Rion hinta (LX 15 490 euroa) nousi odotettua korkeammaksi ja on varsin lähellä isompaa Ceratoa. On aika erikoista, että halpamerkistä pitäisi maksaa yhtä paljon kuin Polosta. Ominaisuuksissa Rio tarjoaa varsin tasapainoisesti sen, mitä ihminen autoltaan tarvitsee. Aivan luokan kärkitasolla ei kuitenkaan suurelta osin olla.

17.2.2005 Timo Nurmela 

takaisin