Koeajossa Skoda Roomster 1.9 TDI Style
![]()
Taustaa
Skodan mallisto on tähän asti ollut varsin suppea. Täydennystä on kuitenkin tulossa ja ensimmäisenä esittelyssä on merkin mallistoon hyvin sopiva pieni tila-auto Roomster. Sen tekniikka on sekoitus Fabiaa ja Octaviaa. Muotoilu on etupäästä henkilöautomainen, takapäästä pakettiautomainen. Auton ulkonäkö tuntuu jakavan mielipiteitä. Joka tapauksessa auto on ensimmäinen, jossa esitellään Skodan uusi keulailme.
Kori ja sisätilat
4,2-metrin pituisena Roomster on pituudeltaan hieman esimerkiksi Opel Merivaa tai Citroën Berlingoa pitempi. Toisaalta se on melko kapea. Sisätilat ovat ulkomittoihin nähden suuret. Takaistuimet (3 erillistä) on sijoitettu erittäin korkealle, mikä osaltaan lisää polvitilaa. Pääntilaa riittää pitkällekin matkustajalle. Erityisen mukaviksi takaistuimia ei voi kehua. Keskipenkin selkänoja toimii alaslaskettuna kyynärnojana. Keski-istuimen voi myös poistaa ja parin kilpailijan tapaan siirtää reunapaikkojen istuimia keskelle päin.
Etuistuimet ovat varsin onnistuneet ja ajoasennon säätömahdollisuudet hyvät. Jo istuimen alin asento on melko korkealla. Istuinta edelleen nostettaessa etureuna jää epämiellyttävän matalalle takaosaan nähden. Auton kapeus tuntuu etuistuimen tiloissa. Osaltaan ahdasta tunnelmaa aikaansaavat pienet etusivuikkunat ja matala tuulilasi. Etupilarien muodostama katve ei haittaa niin paljon kuin monessa muussa tila-autossa, mutta takaviistoon näkyvyys on puutteellinen.
Takaistuimet voi taittaa etuistuimia vasten yksitellen. Vaihtoehtoisesti voi kallistaa pelkät selkänojat, jolloin ne jäävät tavaratilan pohjaa korkeammalle. Istuimet voi myös poistaa. Muuntelumahdollisuudet ovat siis monipuoliset, mutta kilpailijoilla on näppärämminkin toimivia ratkaisuja. Jo perusasennossaan tavaratilaa on perheautoluokan farmarin verran.
Moottori ja suorituskyky
Roomsterin Suomeen tuotavat moottorivaihtoehdot ovat 86-hevosvoimaiseksi (63 kW) tehostettu 1.4 16V, 105-hevosvoimainen (77 kW) 1.6 16V sekä tutut dieselit 1.4 TDI (59 kW/80 hv) ja 1.9 TDI (77 kW/105 hv). Koeajoauton tehokkaampi diesel kuljettaa 1335-kiloista Roomsteria vaivattomasti. Liikkeelle lähdettäessä voimaa on niukasti, mutta kierroslukualueen kapealla keskiosalla Roomster liikkuu iloisesti. Kilpailijoiden sivistyneisiin dieseleihin verrattuna 1.9 TDI alkaa kyllä olla jo auttamattoman vanhanaikainen. Dieselin lisähinta on Roomsterissa kohtuullinen, joten se on harkinnan arvoinen vaihtoehto.
Ajettavuus, alusta ja melutaso
Roomsterin ajettavuus ei tuota suuria yllätyksiä muihin VAG-tuotteisiin tutustuneille. Maantiellä Roomster kulkee kohtuullisen hyvin suoraan ja auto ohjautuu ketterästi myös mutkatiellä. Sähkötehostettu ohjaus on hyvä, mutta keskialueella hivenen tunnottomampi kuin esimerkiksi Octaviassa. Siirtyminen syyssateiden pehmentämälle soratielle tuotti pienen yllätyksen. Auto alkoi kiemurrella itsekseen ja ohjaaminen tuntui vaivalloiselta. Tämä ei tiedä hyvää lumikelejä ajatellen. Lievää kiemurtelua esiintyi myös uraisella kestopäällystetiellä.
Jousitus on melko jämäkkä eikä tarjoa aivan parasta mukavuutta pienissä epätasaisuuksissa. Kääntöympyrä on normaalia perheautotasoa.
Melutaso paljastaa auton edullisen hintaluokan. Rengasmelu on melko voimakasta, mutta sävyltään pehmeää. Berlingo-tyyppisiin autoihin verrattuna Roomsterin melutaso on kuitenkin henkilöautomainen. Oma lukunsa on karkeakäyntinen pumppusuutindiesel, joka ei jätä moottorityyppiä arvoitukseksi. Moottori pärisee ja myös väristää jo liikkeelle lähdettäessä ja kiihdytyksissä ääni on voimakasta.
Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus
Roomsterin varustetasot Style, Sport ja Comfort eroavat toisistaan vain sisustusmateriaalien osalta. Lisää varusteita saa yksittäin tai paketteina. Perusvarusteluun sisältyy kaikki olennainen eli ESP, 6 turvatyynyä, puoliautomaattinen ilmastointi, kauko-ohjattava keskuslukitus ja ajotietokone. Esitteen mukaan myös radio ilman CD-soitinta kuuluu hintaan. Koeajoautossa radiota ei ollut ja asia jäi tarkistamatta. Matkustajan turvatyyny on poiskytkettävä.
Elegance-varustepaketti maksaa 1200 euroa ja siihen sisältyy mm. keskikyynärnoja edessä, automaatti-ilmastointi, nahkaratti ja kevytmetallivanteet. Vision-pakettiin (1460 euroa) sisältyy lasikatto, kääntyvät kaarreajovalot, sumuvalot ja peruutustutka. Function-paketti (500 euroa) sisältää vakionopeussäätimen, kattokaiteet, tummennetut takalasit, sumuvalot ja verkkojärjestelmän tavaratilassa. Function-pakettiin sisältyvät tavarat maksavat erikseen ostaen 3 kertaa enemmän, mutta muissa paketeissa säästö on melko pieni, joten niistä voi poimia tarvitsemansa erikseenkin.
Hallintalaitteissa Skodalla ei kikkailla, vaan kaikki kytkimet ovat siellä missä muissakin konsernin tuotteissa. Kytkin on pitkäliikkeinen ja kaasu- ja jarrupolkimien korkeusero suuri. Mittarien asteikot ovat Skodan tyyliin halvan näköiset. Kaksivärinen sisustus on tyylikkään ja ilmavan näköinen, mutta kojetaulu on kovamuovinen. Varustetasoista Comfortin vaalea kangasverhoilu on hienostunut. Stylen ja Sportin kankaat jättävät halvemman vaikutelman. Veikkaan kuitenkin Stylen nousevan suosikiksi. Sisustuksen muotoilu on moderni ja säilytyslokeroita on runsaasti. Viimeistely on moitteetonta.
Kilpailuasetelma
Roomster on lähes Octavian kokoinen auto 3000 euroa viistoperäistä Octaviaa halvemmalla. Tätä taustaa vasten halvempi sisustus ja korkeampi melutaso on helppo ymmärtää. Muihin pieniin tila-autoihin verrattuna Roomster on vakuuttava kokonaisuus ja varmaa testivoittaja-ainesta. Opel Merivaan verrattuna Roomster on bensakoneella noin 1700 euroa ja dieselinä noin 2300 euroa halvempi. VW Caddy Lifeen verrattuna hintaero nousee jo lähes 4000 euroon. Roomsterin hintatasolla vaihtoehdoksi jäävät lähinnä Nissan Note ja Citroën Berlingo kumppaneineen. Toki myös Golf-luokan autot voivat joillekin olla Roomsterin vaihtoehtoja. Tarpeettoman pakettiautomainen ja eriparinen ulkonäkö tuntuu kuitenkin karkottavan näitä ostajia Roomsterin parista.
7.10.2006 Timo Nurmela