Koeajossa Saab 9-3 SportCombi 1.8t Aut. Linear

Taustaa

Saabin 9-3 Sport Sedan esiteltiin vuonna 2002 korvaamaan vanha 9-3 –sarja, joka perustui vanhaan 900:seen. 9-3 oli laakista moderni auto ja siinä oli mm. GM-konsernin täysin uudet moottorit.

Viime vuonna Saab esitteli suuremman 9-5:n jalanjäljissä farmarimallin myös 9-3:sta.

Moottori ja suorituskyky

Mallimerkinnästä poiketen moottori on 2-litrainen. Tehoa siinä on 110 kW (150 hv)/5 500 r/min ja vääntöä 240 Nm/2000 r/min. Luonteeltaan moottori on tasaisesti vääntävä eikä kovinkaan terävä. Valmistaja lupaa kiihtyvyydeksi 0- 100 km/h 10,7 sek ja huippunopeudeksi 210 km/h .

Kaiken kaikkiaan Saab tuntuu suhteellisen elastiselta, mihin vaikuttaa automaatin suurehko luisto liikkeellelähdöissä. Myös muutoin vaihteisto tuntuu miettivän toisinaan turhan pitkään pienemmälle vaihtamista ja vaihdot ovat erittäin pehmeitä. Vaikka kiihtyvyyttä varsinkaan vaihteilla käytännön tilanteissa ei voi moittia, aiheuttaa vaihteiston hitaus tietyissä tilanteissa tunteen, ettei auto lähde mihinkään. Kun oikea vaihde löytyy, kulkee Saab itse asiassa aika nopeasti.

Muilta osin automaatti toimii moitteitta: vaihdetangon sijainti on ergonominen ja vaihteiston asennolle on merkkisymboli kojelaudassa. Käytännössä vaihteiston toimintaan ei kiinnitä huomiota, joten se on oikeasti hyvä. Jarrua nostettaessa auto ryömii voimakkaasti, mikä tekee ruuhka-ajosta jouhevaa. Tip-vaihtaminen on hitaahkoa, mutta ei sitä taaskaan jäänyt kaipaamaan.

Kori ja sisätilat

Etutilat ovat Saabissa asialliset ja varsin avaran tuntuiset. Monissa nykyautoissa ikkunalaudat ovat korkealla ja kojelauta tulee lähelle polvia, mutta Saabissa rakenne on avarampi ja myös keskikonsoli on kohtuullisen matala ja kapea. Istuimessa on riittävästi säätövaraa ja istuma-asento on OK, joskin aktiivinen pääntuki tulee aina lähelle päätä pakottaen asennon pystyhköksi.

Takatilat ovat luokassa hyvät, polvitilaa on jopa oikein hyvin. Myös pääntilaa on riittoisasti kiitos farmarikorin. Istuinmukavuuskin on hyvä.

Saabin perä on aika lyhyt, joten kyseessä on taas enemmän elämäntapa-auto kuin varsinainen kuormakaravaanari. Tavaratila vaikuttaa suurelta ja on selkeämuotoinen. Peräovi toimii asiallisesti ja se on riittävän suuri avautuen varsin alas, joten nostokynnys on matala. Sattumoisin Saab oli koeajon aikana testissä myös Autocarissa, jossa tavaratila todettiin kilpailijoita hieman pienemmäksi, joskin erot olivat pienehköjä.

Pikkutavaroille löytyy lokeroita ja hansikaslokero on kookas. Säilytystilojen pohjalla on kumimatto, eikä tuhkakuppia ole vaan sekin on korvattu säilytystilalla, joten kännykälle ja aurinkolaseille sekä parkkikolikoille löytyy kivasti tilaa.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Linear on perusvarustetaso, mutta en silti löydä listalta suuria puutteita. Autossa oli lisäksi Driving-paketti: ajotietokone ja vakionopeudensäädin. Muuten jo perusvarustelu on riittävä: automaattinen ilmastointi, vieläpä nykytapaan erikseen molemmille puolille säädettävä, on ylimääräinen virtapistoke ym. Sen sijaan edessä ei ole yhtään mukinpidikettä. Tämä puute tuskin pudottaa Saabin potentiaalisten ostokohteiden listalta, mutta harmitti, kun olin ostanut limskapullon eikä sille löytynyt järkevää paikkaa.

Saabin hallintalaitteet ovat erinomaiset: ne toimivat loogisesti ja ovat oikeilla paikoillaan. Katkaisijat ovat tukevia, mutta kevyitä käyttää ja laatutuntuma on hyvä. Ennen kaikkea varusteiden toimivuus on hyvä ja ajovalotkin ovat esimerkilliset. Ohjauspyörässä olevat radion katkaisijat ovat parhaat sitten Xantian. Pieni miinus vakionopeudensäätimestä: markkinoilla on helpompikäyttöisiä ja monipuolisempia laitteita, jotka lisäksi pitävät nopeuden Saabia tarkemmin.

Erityinen piirre on Night Panel –toiminto, jolla saa kojelaudan valot sammutettua pimeällä. Pääkatkaisijoihin kuten ohjauspyörän radion säätimiin jää himmeä valo, joka ei häikäise. Lisäksi nopeusmittarin ”kakkospuolisko” pimenee: mittariston alkuosa 150:een saakka on harvemmin porrastettu kuin loppuosa ja tämä siis himmenee Night Panelilla. Samoin muut mittarit nukahtavat eli valo sammuu ja viisari putoaa nollaan. Ja kyllä, kokeilin: nopeusmittarin kaikki valot syttyvät jos ajaa yli sataaviittäkymppiä, joten nyt ei teidän tarvitse sitäkään miettiä. Harva porrastus johti sellaiseen harvinaiseen ilmiöön, että ajelin Saabilla usein selvästi alle nopeusrajoituksen, vaikka mittarin luettavuus on erinomainen.

Laatuvaikutelma Saabissa on parantunut sitten esisarjan autojen. Saumat ovat siistit ja materiaalit OK. Minua sisustuksen tasainen harmaus ei häirinnyt ollenkaan ja panin toisaalta merkille kojelaudan sekä useiden paneelien kauniin kaarevan, mutta silti rauhallisen muotoilun.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Saadessani Saabin ajoon tiesin sen ajettavuutta paljon kehutun. Suhtauduin väitteisiin terveen epäluuloisesti, mutta Saab lunasti lupaukset. Se on ennen kaikkea erittäin tasapainoinen ajettava olosuhteista riippumatta.

Erikoista Saabin alustassa on mukavuuden ja ajettavuuden harvinaisen hyvä tasapaino: auto ei ollut missään olosuhteissa epämukava tai kova. Se nielee niin pienet kuin suuret heitot moitteetta matkustajien huomaamatta. Silti se on erittäin hyvä ja urheilullinen ajettava ohjautuen tarkasti kaarteisiin ja ottaen tiukatkin kaarteet täysin neutraalisti. Tämä siitä huolimatta, että ohjaus ei varsinaisesti ole informoiva eli se ei kerro siitä, mitä renkaiden alla tapahtuu. Saab 9-3 on ajettavuudeltaan ehkä paras etuvetoinen auto, mitä olen kokenut. Moni muu ”urheilullinen” eli suomeksi alustaltaan kova auto on ajettavuudeltaan huonompi; mutta Saabin mukavuudesta huolimatta se istuu kaarteissa vakuuttavasti ja kallistelematta. Myöskään tienpinnan muutoksiin se ei reagoi negatiivisesti.

Sen sijaan kiihdytettäessä Saab vetelee etuvetoisten tavoin erityisesti jos tie on urainen tai kallistettu. Vastapainoksi Saabin jarrut ovat miellyttävimmät koskaan kokemani: sitä on helppo jarruttaa pehmeästi tai nopeasti tilanteen mukaan. Itse asiassa yhdistettynä alussa mainitsemaani vaihteiston ja moottorin elastisuuteen Saabilla on helppo ajaa teiden ritari –tyylisesti matkan taittuessa sujuvasti.

Melutasoltaan Saab ei valitettavasti ole tämän päivän tasolla. Saattoi toki johtua renkaista itsestään, mutta rengasmelua tuli sisälle turhan paljon erityisesti karkealla pinnalla. Muuten melutaso oli alhainen eikä moottorin ääni häiritse edes kovassa kiihdytyksessä.

Erityisesti minun on mainittava Saabin erinomainen äänentoisto: stereot ovat paremmat kuin moneen muuhun autoon lisävarusteenakaan saa, ja yhdistettynä mukavaan menoon sekä yleishelppoon ajettavuuteen on Saab aivan erityisen miellyttävä kumppani ruuhkassa ja muutenkin tien päällä.

Kilpailuasetelma

Saab 9-3 1.8t Linear A maksaa 38 450 € ja varustepaketti 400 €. Alfa Romeo Sportwagon 2.0 JTS maksaa 32 900 €, Audi A4 Avant 1,8T 39 750 €, BMW 320i Touring 41 150 € ja Volvo V50 Kinetic 2.4 A 36 650 €; tehokkaampi V50 Kinetic 2.4i A maksaa 39 050 €. Audi on muita köyhempi varustelultaan ja siihen on ”pakko” ottaa Ambiente-varustepaketti 2 000 eurolla. Tosin siitä löytyy myös Business-malli Multitronic-automaattivaihteistolla ja Ambiente-paketilla hintaan 38 980 €, koska 1,8T-moottori on poistumassa mallistosta.

Kilpailu tässä(kin) luokassa on erittäin kovaa ja Saabilla on vanhaa mainetta niin painolastina kuin etunaan. Täytyy kuitenkin sanoa, että Saab teki minuun erittäin suuren ja nimenomaan positiivisen vaikutuksen: se on minun mielestäni paras ajamani ylemmän (?) keskiluokan auto; haluamatta merkkiä erityisesti mainostaa ja saamatta siitä itselleni mitään etua.

20.4.2006 Lasse Schauman

takaisin