Koeajossa Saab 9-5 Turbo4 (220) Vector

Taustaa

Saab 9-5:n tie markkinoille oli kivinen, mutta nyt ensimmäiset autot on luovutettu asiakkaille eikä ole liioiteltua sanoa sen olevan valmistajalleen elintärkeä malli. 9-5 perustuu vielä vahvasti GM:n tekniikkaan, lähimpänä sukulaismallina Opel Insignia. Ensimmäiset 9-5:t ovat sedankorisia, farmarimalli seuraa ensi vuonna. Uuden 9-5:n muotoilu on saanut varauksettoman hyväksynnän. Se vaikuttaa tuoreelta ja linjakkaalta. 

Kori ja sisätilat

9-5 on luokkansa mittavimpia autoja: yli viiden metrin pituus on tässä luokassa uutta. Takaistuimella polvitilaa on niin paljon kuin ulkomitoista voi arvata. Pääntila on kuitenkin voimakkaasti rajoittunut ja 180-senttiset joutuvat tinkimään istuma-asennostaan. Istuin on hyvin muotoiltu ja tukeva. Sitä olisi jopa ollut viisasta madaltaa pari senttiä pääntilan parantamiseksi. Takaistuimelle kuljettaessa päätä joutuu kallistamaan melkoisesti.

Etutilat ovat kaikissa suhteissa väljät. Etuistuimien suunnittelussa Saab vastaa sille asetettuja odotuksia.

Tavaratila on matala, mutta laaja. Tilavuudeksi ilmoitetaan 515 litraa, mikä jää hieman parhaista kilpailijoista. Tavaratilaan saa pohjakiskoihin kiinnittyvän tilanjakajan, joka estää tavaroiden liukumista. Tavaratilan saranat on koteloitu, mutta vievät melko paljon tilaa.

Kulmien arviointi kuljettajan paikalta on hieman hankalaa. Etupilarit ovat melko pystyt, mutta paksut. Takapilarit vievät paljon näkyvyyttä. Suojalistoja kyljissä tai puskureissa ei ole ja myös vararengas on muodinmukaisesti jätetty pois.

Moottori ja suorituskyky

Ensimmäiset moottorivaihtoehdot ovat 2,0-litrainen bensaturbo (162 kW/220 hv), 2,8-litrainen bensaturbo (221 kW/300 hv) ja 2,0-litrainen diesel (118 kW/160 hv). Myöhemmin seuraavat 1,6-litrainen bensaturbo ja kahdella turbolla varustettu diesel (140 kW/190 hv). 2.8 V6 Aero on aina nelivetoinen ja automaattivaihteinen. Muihin malleihin nämä ominaisuudet saa lisävarusteena. Automaattivaihteisten versioiden ilmoitetut kulutuslukemat ovat huomattavan suuria. Koeajetun 2.0 Turbo4:n mallimerkinnässä 4 tarkoittaa sylinterilukua eikä suinkaan vetotapaa. Bensaturbo tarjoaa vaivatonta suorituskykyä. Ripeintä etenemistä haettaessa moottorin ääni on kuitenkin tämän luokan mittapuulla karkea. 6-vaihteinen automaattivaihteisto toimii varsin miellyttävästi, mutta joissakin tilanteissa vaihdon nykäyksettömyys ja nopeus eivät yllä luokan parhaimmiston tasolle.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Ajo-ominaisuuksien suunnittelussa ruotsalaiset ovat onnistuneet. Ohjaus on hiljaisissa nopeuksissa melko raskas, mutta toimii maantiellä hienosti. Nelivetomalleissa ohjaustehostus on säätyvä. Mutkaisella pikkutiellä Saabillä päästelee mielellään eikä sora-alustakaan heikennä käsitystä ajettavuuden osalta. Jousitusmukavuus ei yllä lähellekään Audi A6:tta, jonka Saab ilmoittaa pääkilpailijakseen. Pienet epätasaisuudet suodattuvat kohtuudella, mutta suuret kuopat ja heitot tulevat esiin tavalla, joka ei täytä tämän luokan vaatimuksia. Ainakin koeajoautossa suuria heittoja säesti myös melkoinen rusahdus, joka saattoi olla peräisin maahan osuvista roiskeläpistä.

Äänieristys on luokassaan enintään keskitasolla. Rengasmelu on karkealla pinnalla kohtalaisen suuri ja moottori kiihdytyksissä äänekäs.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Varustetasot on nimetty tutuilla nimillä. Varustelussa ei ole mainittavia erikoisuuksia muista Saabeista tuttua mittariston night panel -toimintoa lukuun ottamatta. Linear-mallissa on vakiona mm. aktiiviset pääntuet, kevytmetallivanteet, ajotietokone, 2-alueinen automaatti-ilmastointi ja vakionopeussäädin. Vectorissa on lisäksi mm. osittainen nahkaverhoilu, etusumuvalot, varashälytin ja parkkitutka takana. Aero-malliin sisältyy koristeiden lisäksi urheilullinen alusta, nahkaverhoilu ja sähkösäätöiset istuimet. Vectorin Active-pakettiin sisältyy mm. bi-xenon-ajovalot, sadetunnistin, himmentyvät sisä- ulkopeilit ja tavaratilan tilanjakaja. Pilot-paketissa on avaimeton sisäänkulku, heijastusnäyttö sekä kaistavahti ja liikennemerkkitunnistin.

Myös sisustuksessa Saab jatkaa valitulla linjalla. Kojetaulu on kuljettajakeskeinen ja ergonomia huippuluokkaa. Keskikonsolin muotoilu on alaosastaan näyttävä. Ylempänä sileä muovipinta on liian pelkistettyä. Tuuletussuuttimien muoviritilä on yksinkertaisesti ruma ja ritilää on vieläpä jatkettu mittarien väleinkin. Myös hansikaslokeron yläpuolelle rajattu koristelistan paikka näyttää ilman listaa köyhältä. Vector-tason verhoilussa on nahkaa istuinten reunoissa ja kangasta keskellä. Ratkaisu on onnistunut kompromissi näyttävyyttä ja kustannussäästöä. Nopeusmittarin keskelle tuleva näyttö on tyylikäs. Vakionopeussäätimen ja radion säätimet ovat hyvin käsillä ohjauspyörässä.

Kilpailuasetelma

Saab ilmoittaa siis pääkilpailijakseen Audin ja siihen autoa on näin ollen verrattava. Pitkän matkan maantieajossa Saab on hyvin varteenotettava kilpailija. Jousituksen toiminta jää kuitenkin merkittävästi jälkeen Audista. Pientä tasoitusta Saab antaa myös sisustuksen laadussa ja tyylissä, äänieristyksessä sekä takaistuimen pääntilassa. Etuistuimet ovat hieman Audin vakioistuimia paremmat. Parhaiten vertailukelpoiset moottorivaihtoehdot ovat Saabin 160- ja Audin 170-hevosvoimaiset dieselit. Xenon-valoilla varustettuna Saab on Audia noin 3 000 euroa kalliimpi. Suuremmilla moottoreilla hintasuhde kääntyy kuitenkin päinvastaiseksi ja monet lisävarusteet ovat Saabiin halvempia. Monet Saabiin päätyvät arvostanevat autoonsa liittyvää tiettyä yksilöllisyyttä. Tässä suhteessa kilpailijat ovat Saabin hinta- ja kokoluokassa harvassa. 

5.9.2010 Timo Nurmela

takaisin