Koeajossa Smart Cabrio pulse

 

Taustaa

Keski-Euroopassa hyvän suosion saanut Smart on tullut virallisesti Suomeen viisi vuotta tuotannon aloittamisen jälkeen. Samaan aikaan Smart on kokenut ensimmäisen, melko perusteellisen uudistumisensa. Moottorin tilavuutta kasvatettiin 600 kuutiosta 700:aan, ESP tuli vakiovarusteeksi ja auton merkki on nyt MCC:n sijaan pelkästään Smart. Auton valmistaa DaimlerChrysler Ranskassa.

Kori ja sisätilat

Smartin pituus on 250 cm ja istumapaikkoja on kaksi. Moottori on sijoitettu taakse. Rakenteessa on tiettyjä yhtäläisyyksiä MB:n A-sarjaan. Esim. korkea pohja johtaa siihen, että Smartissa istutaan tavanomaista korkeammalla lattiasta. Smartin korin runkorakenteen muodostaa musta tai hopeanvärinen kaari, johon kiinnitetään helposti vaihdettavat muovipaneelit. Niiden avulla auton värin vaihtaminen on helppoa. Pyörät ovat aivan auton kulmissa.

Tilat ovat hyvät kahdelle, vaikkakin leveyssuunnassa tunnelma on melko tiivis huolimatta siitä, että matkustaja istuu hieman kuljettajaa taaempana. Istuinten takana moottorin päällä on pieni tavaratila. Takaluukku aukeaa kahdessa osassa. Ovet ovat varsin leveät ajatellen auton parkkeeraamista pieniin rakosiin.

Umpimallia 4000-5000 euroa kalliimmassa Cabriossa on heikosti eristetyltä vaikuttava rättikatto. Katon ohuuden voi aistia jo liikennevaloissa muun liikenteen äänien voimakkaan kuuluvuuden takia. Takaikkuna on muovia ja varsin samea. Muuten näkyvyys on huippuluokkaa.

Moottori ja suorituskyky

Halvimassa pure-mallissa tehoa on 50 hv, koeajetussa pulsessa tehoa otetaan 61 hv. Ahdetun moottorin litrateho on korkea, mutta suurin teho saadaan jo 5250 kierroksella. Noin 800-kiloinen Smart liikkuu kolmisylinterisen moottorin avulla yllättävän ripeästi. Etenkin kaupunkiliikenteessä autoa voi sanoa jopa pirteäksi. Moottoritiellä vähäiset voimavarat alkavat tulla esille. Viitosella ja kuutosella kiihtyvyys on vaatimatonta.

Smartin vaihteisto on automaattikytkimellä varustettu manuaali. Vaihteita vaihdetaan liikuttamalla vipua eteen ja taakse. Pysähdyttäessä vaihteisto siirtyy automaattisesti ykköselle. Liikennevaloissa tasaisella pinnalla auto pysyy paikallaan jarrua painamatta ja lähtee liikkeelle kaasua painamalla. Suositeltavaa on kuitenkin painaa jarrua, sillä tällöin aktivoituu mäkilähtöassistentti, joka estää auton liukumisen taakse päin jarru vapautettaessa.

Vaihteisto vaihtaa kohtuullisen nopeasti ja nykäyksettä, mutta etenkin ykköseltä kakkoselle vaihdettaessa vauhti hyytyy turhan paljon. Lisävarusteena ja kalliimman passion-mallin vakiovarusteena on automaattinen vaihto-ohjelma, jossa on kick down -toiminto. Luvatut kulutuslukemat ovat erittäin pieniä.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Smartin ajettavuus oli positiivinen yllätys vertailtaessa A-Mersuun. Ajaminen on hauskaa, auto reagoi nopeasti ja kääntyy kaarteessa mukavasti. Ohjaus on tehostamaton, mutta riittävän kevyt kapeiden eturenkaiden ansiosta. Suuntavakavuus on yllättävän hyvä. Jopa moottoritieajo onnistuu ilman suurempia ongelmia. Lyhyt akseliväli ja nopea reagointi ohjausliikkeisiin vain vaativat hieman totuttelua. Myöskään urat eivät pahemmin heiluttele Smartia.

Sen sijaan kuoppaisella tiellä miniauton rajallisuus tulee esille ja auto pomppii ja muuttaa suuntaansa tunnottomasti. Tähän vaikuttavat myös lyhyet joustovarat. ESP auttaa tehokkaasti oikean ajosuunnan pitämisessä. Soralla en Smartia kokeillut, mutta odotettavissa lienee A-Mersun kaltaista hakemista. Kaikkiaan Smart on tarkoitettu kesäkeleille ja kaupunkiajoon ja siinä se on parhaimmillaan.

Melutasoa voidaan pitää auton käyttötarkoitus huomioiden kohtuullisena. Pieni moottori pitää mukavaa pörinää ja rengasmelut ovat siedettävät.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Smartin pure-perusmallissa on vakiovarusteena ESP, ABS-jarrut, hätäjarrutustehostin, 4 turvatyynyä, sähkölasit ja kauko-ohjattava keskuslukitus. Pulsessa on lisäksi sumuvalot, kevytmetallivanteet, nahkaratti, istuinlämmitys ja lukittava laatikko istuimen alla. Passionissa on vaihtoautomatiikka, ilmastointilaite, sähkötoimiset peilit ja tavaratilan peite. 

Pulsen lisävarusteista vaihtoautomatiikka maksaa 650 euroa, CD-radio 670 euroa, metalliväri 570 euroa, ilmastointi 1100 euroa ja vakionopeussäädin 330 euroa. Lisävarustevalikoima on runsas.

Smartin sisustus on muotoiltu hauskasti ja miniautoksi sisustus on laadukas. Virta-avain on vaihdekepin juuressa. Mittaristossa on suuri nopeusmittari, vaihteen näyttö ja digitaaliset 5-portaiset polttoainemittari ja moottorin lämpömittari.  Säilytystiloja on niukasti, kannellisia ei juuri lainkaan. Polkimet toimivat normaalista poikkeavasti, sillä ne on saranoitu takaosastaan lattiaan. Jarrujen käyttö menettelee, mutta kaasujalan asento ei ole luonteva. Turvavyö tuntui kiristävältä.

Kilpailuasetelma

Smartilla ei käytännössä ole kilpailijoita. Se on kakkosauto, joka soveltuu lyhyisiin kaupunkimatkoihin ehkä paremmin kuin mikään muu auto. Siihen sopii kaksi ihmistä ja pari kauppakassia. Hinta on kuitenkin selvästi markkinoiden halvimpia autoja kalliimpi. Hinta ei kuitenkaan ole este useimmille Smartin ostajille. 

Kaikkiaan Smart oli odotuksiin verrattuna positiivinen yllätys. Ajaminen on hauskaa ja suorituskyky yllättävän hyvä eivätkä maantieominaisuudet aivan toivottomat ole.

27.7.2003 Timo Nurmela 

takaisin