Koeajossa Fiat Stilo Multi Wagon 100 Actual

 

Taustaa

Fiat Stilon myynti ei ole sujunut odotetulla tavalla. Tilannetta yritetään korjata tilavan Multi Wagonin avulla sekä Suomessa lisäksi tuntuvalla hinnanalennuksella. Stilo on nyt hinnaltaan todella kilpailukykyinen.

Kori ja sisätilat

Stilo Multi Wagon rinnastuu helpoimmin Peugeot 307 SW:n kanssa, sillä molemmat ovat normaalia farmaria hieman tila-automaisempia. Stilo Multi Wagon (4516 mm) on jopa 10 cm Peugeotia pidempi, mutta Stiloon ei kuitenkaan ole tarjolla kolmatta penkkiriviä. Pituusero tulee lähinnä takaylityksestä.

Sisätiloiltaan Stilo on jo 5-ovisena perusmallina varsin tilava. Farmarikorin etuna on tietysti hyvä pääntila takana. 307 SW:hen verrattuna Stilo Multi Wagonissa on paremmat polvitilat takapenkillä, mutta sisätilat vaikuttavat hieman kapeammilta. Suurempia sisätiloja ei ole tarjolla missään autossa, joka luetaan pieniin perheautoihin.

Tavaratila on auton pituuteen ja takaylitykseen nähden yllättävän lyhyt, mutta korkea. Joka tapauksessa se on myös luokan parhaimmistoa, vaikka hieman Peugeotia pienemmäksi jääkin. Pyöränkoteloita ei ole haittaamassa lastausta ja nostokorkeus on poikkeuksellisen alhainen. Tässä perusmallissa takaistuin ei ole säädettävä.

Istuma-asento Stilo Multi Wagonissa on korkea ja näkyvyys autosta ulos on hyvä joka suuntaan. Ajoasento on kunnossa ja säädöt riittävät. Ongelmana on vain se, että etuistuinten selkänojan muotoilu on poikkeuksellisen pahoin epäonnistunut. Actual-mallista on jätetty pois ristiseläntuen säätö, jota kaivattaisiin kipeästi. Se ei tosin poistaisi selkänojan epämääräistä muhkuraisuutta kuin pahimmasta paikasta. Istuimet eivät myöskään tarjoa riittävästi tukea. Parannustoimenpiteet voisi ulottaa myös takaistuimen pehmustukseen.

Moottori ja suorituskyky

Stilo Multi Wagonin moottorivaihtoehdot ovat 1.6, 1.8 ja 1.9 JTD. Koeajetussa autossa oli pienin vaihtoehto, joka Fiatin tapauksessa nousee varmasti suosituimmaksi. 1,8-litraisen lisähinta on myös varsin korkea. 1400-kiloisessa autossa 1,6-litrainen ei tarjoa kovin ripeää suorituskykyä eikä Fiatin 1,6-litrainen ole myöskään luokkansa kehittyneimpiä. Vääntö pienillä kierroksilla on vaatimatonta ja viitosella kiihtyvyys on heikkoa. 

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Peugeotista poiketen Stilo Multi Wagon on tehty samalle alustalle muiden versioiden kanssa eli akseliväli on vakio 260 cm. Ohjausta sanotaan parannetun ensimmäisiin Stiloihin verrattuna. Muistikuvani Stilo 3D:n ohjauksesta on kylläkin hyvin samanlainen kuin tästä Multi Wagonistakin. Stilon ohjauksessa on samoja oireita kuin Puntossa. Ohjaus on ylitehostettu ja tunnoton varsinkin pienissä nopeuksissa. Pysäköintitilanteita varten voidaan kytkeä höyhenenkevyt City-asento.

Muuten ajettavuus on kunnossa. Alusta on tukeva, mutta kaivonkannet tulevat hieman tarpeettoman voimakkaasti esiin jousituksen läpi. Suuntavakavuus on ongelmaton. Eli minkäänlaista ajonautintoa on turha odottaa, mutta toimeen tullaan näilläkin ominaisuuksilla. Ehdottaisin kuitenkin Fiatillekin palaamista perinteiseen hydrauliseen ohjaustehostukseen niin kauan kuin sähköisestä ei onnistuta tekemään kunnollista.

Melutason osalta muistikuva Stilosta oli huonompi kuin nyt jäänyt vaikutelma. Ei Stilo MW:kään hiljainen auto ole. Tienpinnan karkeus aiheuttaa rengasmelua niin kuin muissakin autoissa. Moottorin ääni kiihdytyksissä on voimakas.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Suomeen tuotavat Stilo Multi Wagonit ovat halvinta Actual-tasoa, josta on aikaisempaan perusmalliin Activeen verrattuna jätetty pois mm. luistonesto, hätäjarrutustehostin ja pikkuyksityiskohtia, kuten virtapistoke tavaratilassa tai säilytyslokero istuimen alla. Edelleenkin varustelu on kuitenkin vähintäänkin luokan normaalia tasoa. Mukana on mm. 6 turvatyynyä, manuaalinen ilmastointi, kauko-ohjattava keskuslukitus, sumuvalot ja radio/CD-soitin.

Mittaristo on selkeä ja siihen on sijoitettu ajotietokone, jonka lisäksi ei ole tavallista trippimittaria. Hallintalaitteet ovat enimmäkseen onnistuneet. Radion käyttö on selkeää eikä radion laadusta voi esittää ainakaan niin voimakasta kritiikkiä kuin edeltävissä malleissa. Säilytyslokeroita on mukavasti ja ylempi hansikaslokero on suuri.

Sisustuksen Fiat tekee omaan tyyliinsä. Saksalaistyyliseen laatuvaikutelmaan ihastuneita Fiatin toteutukset eivät aina miellytä. Kojelauta on pinnaltaan hyvin karkeapintaista muovia, joka ei ole kaunista. Myös verhoilukangas on karkeakuvioista. Sisustuksen sovituksetkaan eivät ole onnistuneet aivan viimeisen päälle. Ulkovärivalikoima on suppea: perusväreinä valkoinen ja kirkkaan punainen, metalliväreinä 5 erilaista sinistä ja harmaata.

Kilpailuasetelma

Stilo on keskinkertainen kokonaisuus, josta erottuu muutamia hyviä ja muutamia epäonnistuneita ominaisuuksia. Hyvää on tilat ja runsas varustelu, epäonnistuneiksi voidaan sanoa ohjaus, istuimet ja moottorin voimattomuus pienillä kierroksilla ja sitkeyden puute maantiellä. Henkilökohtaisesti lasken epäonnistuneeksi myös perän muotoilun muuten kohtuullisen tyylikkäässä kokonaisuudessa.

Koska markkinoilla on keskinkertaisten lisäksi monia hyviäkin autoja, Stilon kilpailuaseeksi on otettu hinta. Multi Wagonin saa halvimmillaan 17 990 eurolla. Seuraavaksi halvimmat vaihtoehdot ovat 20 000 euron tuntumassa. Peugeot 307 Wagon 1.6 XR maksaa jo 21 800 euroa. Fiatin jälleenmyyntiarvo ei kuitenkaan ole korkea ja omalla rahalla autoa ostavia kehotankin sijoittamaan 2000-3000 euroa enemmän Focukseen, Golfiin tai Corollaan. Tästä erotuksesta suuren osan saa takaisin autoa vaihdettaessa ja siihen asti voi nauttia Stiloa paremmasta autosta.

4.10.2003 Timo Nurmela 

takaisin