Koeajossa Skoda Superb 2.0 TDI Ambition DSG

Taustaa

Skoda Superbin ensimmäinen sukupolvi perustui läheisesti vanhaan Passattiin eikä se saavuttanut runsaista tiloistaan huolimatta kovin suurta suosiota Suomessa eikä muuallakaan. Toinen sukupolvi on enemmän omanlaisensa auto, vaikka tekniikka on luonnollisesti tuttua monista muista konsernin malleista. Tällä kerralla luvassa on myös farmarimalli.

Kori ja sisätilat

Superbin muotoilu ei voita kauneuspalkintoja, mutta tilaa on jälleen runsaasti. Katto on korkea taakse asti, joten pääntilaa takaistuimella on sedaniksi poikkeuksellisen paljon. Sitäkin hämmästyttävämpi on jalkatilan määrä takaistuimella - siitä riittäisi jaettavaa moneen muuhun autoon. Superbin akseliväli on selvästi lyhyempi kuin vaikkapa Mondeossa tai C5:ssä, mutta tilaa on saatu loihdittua selvästi enemmän. Takaistuin on myös istumamukavuudeltaan onnistunut. Edessä istuinmuotoilu ei ole aivan nappisuoritus. Nostettaessa istuimen korkeussäätö keskitasolle istuimen etureuna jää hieman liian alas. Myöskään selkänojan muotoilu ei tue ryhdikästä istuma-asentoa parhaiden veroisesti.

Superbin uusi kikka on kaksiosainen takaluukku. Sedan-muotoilusta huolimatta tavaratilan kansi aukeaa haluttaessa hatchback-tyylisesti, mikä parantaa tuntuvasti tavaratilan käytettävyyttä. Muuten avautuva luukku jäisikin melko pieneksi, koska nostokynnys on korkea. Tavaratila on perusasennossaan eräs maailman suurimmista eli 565 litraa.

Näkyvyys on hyvä lukuun ottamatta matalaksi jäävää takaikkunaa. Kyljissä on kromatut listat, jotka hieman auttavat myös kolhujen estossa. Kääntöympyrä on kohtalaisen pieni.

Moottori ja suorituskyky

Superbin moottorivalikoimassa on 1,4- ja 1,8-litraiset ahdetut bensakoneet, 3,6-litrainen V6 sekä kolme dieseliä. 1,9-litrainen ja pienitehoisempi 2,0-litrainen ovat edellisen sukupolven pumppusuutindieseleitä. Uusinta dieseltekniikkaan Skoda on taaskin saanut käyttöönsä vain 125-kilowattiseen versioon. Koeajetussa autossa oli 103-kilowattinen 2,0-litrainen diesel sekä DSG-vaihteisto. Suorituskykyä voi luonnehtia riittäväksi, muttei ylenpalttiseksi. Uudemmissa dieseleissä käyttökelpoinen vetoalue on laajempi. DSG-vaihteisto ei vaihtamismukavuudessa pärjää automaattien parhaimmistolle, mutta vaihtotapahtuma on ihailtavan nopea. Vaihteiston S-asennon vaikutus on vähäinen, moottori käyttää vain hieman suurempia kierroksia. Ilmoitettu suorituskyky onkin sama kuin manuaalivaihteisessa. Sen sijaan kulutusta DSG jostakin syystä lisää dieseleissä lähes yhtä paljon kuin perinteinen automaatti.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Ajo-ominaisuuksista ei ole paljon kerrottavaa. Ne ovat samanlaiset kuin konsernin muissa keskiluokan malleissa. Ohjaus ei edusta aivan markkinoiden parhaimmistoa, mutta se ei ole liiallisen kevyt niin kuin Passatissa. Kokonaisuutena Superb on saksalaistesteissä jäänyt hivenen Passattia jälkeen ajo-ominaisuuksissa. Jousituksen viritys on pehmeämpi kuin Passatissa tai Audissa. Niinpä se joissakin tilanteissa tuntuu mukavammalta, mutta terävissä koloissa konsernisisaret selviävät yhtä mallikkaasti.

Rengasmelu on melko voimakasta keskiluokan yleiseenkin tasoon verrattuna. Pumppusuutindieselin ääni sen sijaan on Superbissa eristetty kohtalaisen hyvin. 

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Superbiin on tarjolla kolme varustetasoa. Myöhemmin tuotantoon tuleva Comfort sisältää 7 turvatyynyä, aktiiviset pääntuet, sumuvalot, 2-alueisen automaatti-ilmastoinnin, vakionopeussäätimen, sadetunnistimen ja radio/CD:n. Madallettu säästöversio Green Line vastaa varusteiltaan Comfort-tasoa. Ambition-varustelussa 2 200 euron lisähinnalla on Comfortin lisäksi mm. mäkilähtöavustin, rengaspainevalvonta, kääntymisvalot, kaksoisksenonvalot, takasivuikkunoiden verhot, radion säätimet ohjauspyörässä, pysäköintitutka takana ja kevytmetallivanteet. Elegance sisältää lisäksi CD-vaihtajan, pysäköintitutkan myös edessä, sähköisesti säädettävän kuljettajan istuimen, Komfort-etuistuimet ja nahkaverhoilun. Ambition-varustelu tarjoaa varsin hyvän vastineen rahalle. Metalliväri maksaa 590 euroa.

Hallintalaitteista kritiikkiä voi antaa lähinnä vasemman viiksen liian suurelle toimintomäärälle. Vakionopeussäätimen käyttö olisi näppärämpää ratista. Sisustuksen ilme on vielä Ambitionissakin melko pelkistetty ja muutamat kovamuoviset osat häiritsevät. Viimeistelyn laatu sinänsä on moitteetonta. 

Kilpailuasetelma

Superb tarjoaa hintaansa nähden lyömättömät ominaisuudet. Jos hieman pienemmät tilat riittävät, saa samalla rahalla toki monia muitakin hyviä autoja. On varmaa, että Superb tulee menestymään markkinoilla paljon edeltäjäänsä paremmin ja todennäköisesti moni pääsee tutustumaan sen takatiloihin myös taksikäytössä.

7.9.2008 Timo Nurmela

takaisin