Koeajossa Audi TT Coupe 2.0 TFSI

Taustaa

Yleensä ajovalo.net koeajaa tavallisempia autoja, mutta välillä käsiin osuu myös erikoisempaa kalustoa, tällä kertaa uusi Audi TT.

Vanha Audi TT esiteltiin 1999 ja se oli muotoilultaan aivan ennen näkemätön. Malli myi koko ajan hyvin, mutta kilpailijoiden uudemmat mallit pakottivat Audin viimein uusimaan TT:nsä tänä vuonna.

Moottori ja suorituskyky

TT:n moottori on muista VAG:n malleista tuttu 2-litrainen FSI-moottori, jossa on turboahdin. FSI-tekniikka on VAG:n uusinta bensiinimoottoreiden suorasuihkutusteknologiaa, jolla on tarkoitus saavuttaa alhaisempi polttoaineen kulutus, parempi suorituskyky läpi kierrosrekisterin ja alhaisemmat päästöt.

Tässä turbomoottorissa on tehoa 147 kW (200 hv)/5 100 r/min ja vääntöä 280 Nm/1 800–5 000 r/min. Tämän todella huomaa: maantiellä on aivan yhdentekevää, millä kierrosalueella moottori on, auto lähtee heti. Myös sen kaasuun vastaaminen on poikkeuksellisen terävää.

Valmistajan arvo 0–100 km/h on 6,6 sekuntia ja ilmoitettu huippunopeus on 238 km/h .

Mainittakoon, että kuusivaihteinen vaihteisto yhdessä vääntävän turbo-FSI –moottorin kanssa antoi ajotietokoneen mukaan hyvin alhaisia kulutuslukemia.

Kori ja sisätilat

Audin coupessa on nelipaikkainen kori, mutta takatilat ovat vain nimelliset: sinne ei aikuinen ihminen mahdu ja sain takajalkatilaan juuri ja juuri atk-salkun. Lisäksi kulku taakse on hankalaa, sillä etuistuin ei siirry vaan pelkkä selkänoja kallistuu. Näin ollen taakse ei mielellään heitä edes kassia tai pikkutakkia.

Edessä tilaa on OK ja istuimissa on todella paljon säätövaraa. Keskikonsoli on erittäin korkea, joten edessä istutaan omissa ”looseissa”.

Pelkillä perussäädöillä varustettu istuin ei mahdollistanut täydellistä ajoasentoa, mistä tällaisessa urheilullisessa autossa on annettava pitkä miinus. Istuin oli kyllä mukava.

Tavaratilaa on tuskin nimeksi ja tila on erittäin matala. Se on silti laajennettavissa matkustamon puolelle, sillä takaselkänojat kaatuvat. Pohjan alla ei ole juurikaan lisätilaa.

Audin ohjaamo on nykyisin benchmark muille merkeille, mitä tulee laatuun ja tyyliin, eikä TT jää heikommaksi.

Omituisesta muotoilusta huolimatta TT:stä näkee ulos kiitettävän hyvin, ja vihdoin Audissa on kunnolliset ulkopeilit kummallakin puolella.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Katsottaessa varustelistaa huomataan lisävarusteiden painottuvan enemmän tyylipuolelle sekä olemassa olevien varusteiden tason parantamiseen. Audi TT:ssä on siis vakiona mm. ilmastointi, sähköikkunat jne. Hyödyllisiä varusteita olisivat esimerkiksi Xenon-valot ja pysäköintitutka. Panin merkille takalasin ja peilien lämmityksen hitaan toiminnan. Sen sijaan istuinlämmitys oli kiitettävä.

Hallintalaitteet ovat muista VAG-tuotteista tuttuja eikä niistä ole sen pahempaa sanottavaa pois lukien hillittömän monipuolinen mutta opettelua vaativa vakionopeudensäätimen katkaisija, joka on piilotettu ratin taakse. En tiedä, oliko siinä vikaa, mutta vakionopeudensäädin vapautui kytkinpoljinta painamalla kuten tavallista – ja kytkeytyi heti takaisin. Tämä aiheutti pienen yllätyksen ensimmäisessä liikenneympyrässä, kun vauhti alkoikin yllättäen kiihtyä. Vakionopeudensäädin piti kytkeä pois joko työntämällä katkaisijaa tai painamalla jarrua.

Ohjauspyörä on erikoinen alhaalta litteä malli. Sen käytettävyys on aivan tavallisen pyöreän luokkaa, mutta se tuntuu hieman omituiselta käteen, kun nurkkapyörityksessä käsiin osuukin kulmakohta.

Polkimet on aseteltu hieman omituisesti ja niissä on turhan suuri korkeusero. Niiden liikerata on kuitenkin tavallinen ja kevyt, ja jarruvoiman annostelu on helppoa. Myös vaihteisto liikkuu kevyesti ja varsin täsmällisesti.  

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Kukaan tuskin odottaa TT:n olevan mukavuuspainotteinen, eikä se olekaan. Alusta on napakka ja jäykkä. Valitettavasti epätasaisella pinnalla auto tuntuu jopa pompottavalta. Se istuu kuitenkin tiessä kuin liimattu, ja luulin sen olevan Quattro, kunnes teknisten tietojen tutkiminen paljasti, että se onkin etuvetoinen. Tätä ei ajossa huomaa.

Melutasosta on valittaen todettava, että Audi lienee meluisin auto, jota olen pitkään aikaan ajanut. Melua tulee monista lähteistä ja varsinkin nopeuden noustessa sitä on niin paljon, että matkustusmukavuus alkaa oikeasti kärsiä. Samoin moottorin melu on kierroksilla metallisen räikeä ja kova – ilmeisesti tarkoituksella. 80 km/h nopeuksissa kuutosvaihteella melutaso taasen on alhainen. Kuitenkin esimerkiksi vanha MB SLK on selvästi hiljaisempi auto.

Audi reagoi kaikkiin liikkeisiin erittäin nopeasti ja herkästi, kuitenkin tietyllä pehmeydellä antaen helposti käsiteltävän vaikutelman. Siinä on nopea ohjaus, jonka täsmällisyys on kohtuullista tasoa. Ennen kaikkea mutkaisella tiellä tasaisella asfaltilla sitä on aidosti kiva ajaa, ja kiihdytyksissä pito on paras kokemani.

Kokonaisuutena kuitenkin uusi TT jää kilpailijoiden jalkoihin. Se reagoi hieman jouhevammin kuin esimerkiksi BMW Z4 M Coupe joka on ääriterävä, mutta mukavuudessa se on coupe-sarjassa kokemistani heikoin.

Kilpailuasetelma

Audi TT 2,0 TFSI Coupe maksaa 50 590 €. BMW Z4 Coupe 3,0si maksaa 61 800 €, MB SLK 200K maksaa 56 650 €, Nissan 350Z 3,5 V6 Pack Coupe maksaa 60 500 € ja Porsche Cayman 77 900 €. Vaikka SLK on avoauto, otin sen mukaan vertailuun, sillä siinä on kuitenkin metallikatto.

Vaikuttaa siltä, että Audi on tässä sarjassa halvin hankittava. Tällä moottorilla se ei kuitenkaan millään lailla häviä kilpailijoilleen ja luulen turbomoottorin olevan jopa V6:sta paremman; siksi hyvä se on.

14.10.2006 Lasse Schauman

takaisin