Koeajossa Nissan Tiida 1.6 Visia 4d

Taustaa

Nissanin eurooppalaisen osaston suunnitelmien mukaan Almeran korvaavat Note ja Qashqai, ja perinteistä henkilöautoa ei seuraajaksi tarvita. Tiida on suunniteltu alunperin Japanin ja Pohjois-Amerikan markkinoille. Se kuitenkin päätettiin pari vuotta ensiesittelynsä jälkeen ottaa myyntiin lähinnä Itä-Euroopan markkinoille ja siinä ohessa Suomikin sai Meksikossa valmistettavan Tiidan markkinoilleen.

Kori ja sisätilat

Tiidan korimallit ovat 5-ovinen hatchback ja 4-ovinen sedan. Varsinkin sedanin ulkonäkö on melko kömpelö. Suurista ikkunapinnoista ja korkealla olevasta katosta on myös etunsa käytännössä. Kilpailijoistaan Tiida erottuu kapeudellaan. Vajaan 170 cm:n leveys oli tavanomaista 10 vuotta sitten, mutta nykyään monet kilpailijat hätyyttelevät 180 cm:n rajaa. Kehitys on kuitenkin tapahtunut lähinnä ovien paksuudessa eikä Tiidan sisäleveys vaikuta kilpailijoita pienemmältä. Osaltaan leveyttä tuo se, ettei auto juurikaan kapene yläosaa kohti.

Tiidan sisätiloissa on runsaasti tilaa pituussuunnassa. Takaistuimella jää pitkälläkin matkustajalla reilusti tilaa polvien ja etuselkänojien väliin. Takaistuimen selkänoja on melko loivassa asennossa, minkä takia istuintyynyn etureunan pitäisi olla korkeammalla. Nyt tulee tunne, että istuimelta liukuu pois. Pääntilaa on sedanissa riittävästi 185-senttiselle. Kokonaisuutena olot takaistuimella ovat luokkansa parhaimmistoa.

Etuistuimillakaan oloja ei voi moittia. Ajoasento on ryhdikäs. Rattia olisi mukava saada hieman lähemmäksi, mutta pituussäätöä ei ole. Selkänojan säätö on antiikkinen portaallinen pikasäätö ja selkänojan saaminen pystympään asentoon ajonaikana vaatii turhaa akrobatiaa. Istuimen säätövivut on sijoitettu erikoisesti istuimen ja keskikonsolin väliin. Sisäänkäynti on varsin helppoa niin eteen kuin taakse.

Sedanin tavaratila on kooltaan 500 litraa. Tilaa on siis enemmän kuin lyhyestä perästä voisi arvata. Takaluukku on kuitenkin hyvin pieni. Nostokynnys on suuri ja tavaratilan pohja on huomattavasti alempana. Monikäyttöasennossa takaistuimen selkänojat kääntyvät istuintyynyjen päälle ja porras tavaratilan pohjaan nähden on yli 10 cm. Tavaratilan saranat tunkeutuvat syvälle tavaratilaan, mikä täytyy huomioida tavaroita sijoitellessa.

Näkymät autosta ovat sinänsä avarat. Käytännössä näkemisessä on kuitenkin rajoitteita. Kaksiosaiset etupilarit näkemisen kannalta hyödyttömine pikkuikkunoineen aiheuttavat katvetta. Keula on näkymättömissä kuljettajan paikalta, samoin perä. Ulkopeilit ovat suuret. Kääntöympyrän halkaisija on pienehkö. Kylkilistat puuttuvat.

Moottori ja suorituskyky

Bensamoottoreita on tarjolla kaksi. 1,6-litraisessa bensakoneessa on tehoa 81 kW/110 hv ja 1,8-litraisessa 93 kW/126 hv. Renaultin 1,5-litraisessa dieselissä on 78 kW/105 hv. 1,6-litraisen bensakoneen yhteydessä saa 4-vaihteisen automaattivaihteiston. Almeran myynnistä automaattien osuus on ollut tavanomaista suurempi. Manuaalivaihteisissa on 6 vaihdetta 1,6-litraista lukuun ottamatta. 

1,6-litrainen bensakone on tuttu monista muista Nissaneista. Tässä yhteydessä moottorin hienosäätö on onnistunut monia aikaisempia sovelluksia paremmin. Osaltaan pirteyttä auttavat myös lyhyet välitykset. Joka tapauksessa 1,6-litrainen Tiida on suorituskyvyltään hyvinkin kilpailukykyinen kilpailijoiden joukossa. Liian isolla vaihteella vedätettäessä meno on tavanomaista nykivämpää.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Tiidan ajettavuus on edeltäjänsä tapaan parhaimmillaan kaupungissa, jossa autoa voi kuvailla helpoksi ja näppäräksi. Maantiellä tulevat esille lievät puutteet suuntavakavuudessa. Ohjaus on keskitasoa: viimeinen terävyys tunnosta puuttuu, mutta suurempia ongelmia ei tule esille.

Ajettavuutta paremmin Tiidassa on onnistunut jousituksen virittäminen. Perusluonteeltaan jousitus on pehmeä ja mukava. Useimmissa tilanteissa alusta toimii hyvin. Peräkkäisissä laajemmissa heitoissa jousitus muuttuu kuitenkin vellovaksi.

Äänieristykseen on selvästi paneuduttu. Lopputulos on luokassaan keskitasoa parempi. Rengasmelu pysyy kohtuullisena tienpinnan laadusta riippumatta. Moottorin ääni nousee kuuluviin moottoritienopeudessa kiihdytysten lisäksi.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Varustevaihtoehtoja on kolme: muista Nissaneista tutut nimet ovat Visia, Acenta ja Tekna. Perusvarusteluun sisältyy ESP, 4 turvatyynyä, aktiiviset pääntuet, radio/CD, manuaali-ilmastointi, kauko-ohjattu keskuslukitus ja sähkölasit edessä ja takana. Lisäksi vakiona on bluetooth, joka tarjoaa langattoman handsfreen. Visian verhoilu on pehmeää, hieman alcantaramaista kangasta, joka on perusmallin verhoilukankaaksi varsin ylellistä. Lisävarusteena Visiaan saa turvaverhot 400 eurolla.

Acentassa tulee hyödyllistä tavaraa, mutta myös 1800 euron lisähinta on tuntuva. Acenta-tavaraa ovat mm. sadetunnistin, ulkolämpömittari, vakionopeussäädin, ilmastointiautomatiikka, nahkaratti, kyynärnojat edessä ja takana, turvaverhot ja 2 lisäkaiutinta. Acentan verhoilu on Visiaa karkeampaa, perinteisempää kangasta. Acentaan saa älyavaimen ja sähköisesti ikkunaa vasten taittuvat ulkopeilit 400 eurolla sekä aluvanteet ja sumuvalot 500 eurolla.

Tekna maksaa Acentaan verrattuna vielä 1850 euroa lisää. Vakiona on kaikki Acentaan ja sen lisävarustepaketteihin sisältyvä sekä CD-vaihtaja ja nahkareunaiset istuimet. Lisävarusteena on navigaattori (1940 euroa) ja Luxury Pack eli nahkaverhoilu, xenon-valot ja kattoluukku (1360 euroa).

Myös sisustus on Tiidassa yllätyksetön. Muotoilu on perinteistä Nissania ja hallintalaitteet ovat perusjapanilaisilla paikoillaan. Polkimien käyttö on helppoa tottumattomallekin. Säilytyslokeroita ei ole kovin runsaasti varsinkaan Visiassa, josta puuttuvat lehtitaskut etuselkänojista ja keskikyynärnoja. Viimeistely ei olennaisesti eroa muissa maissa valmistetuista Nissaneista.

Kilpailuasetelma

Tiida on Almera-kansaa hyvin tyydyttävä menopeli. Sisätilat ja mukavuuspuoli ovat kehittyneet reippaasti edeltäjäänsä verrattuna. Ajettavuudessa ei ole saavutettu kilpailijoiden etumatkaa ja kokonaisuus jää luokassaan keskitasolle. Kaikkiaan Tiidasta jää hieman halpa vaikutelma. Monet yksityiskohdat on toteutettu halvimmalla mahdollisella tavalla ja muotoiluun ei ole paljon riittänyt panostusta. Tilanne olisi hallinnassa, jos hinta olisi halpa. Nyt se ei sitä ole. Jos kauppa ei lähde sujumaan, ratkaisu lienee Nissanin hyvin usein käyttämä hinnanpudotus. Se ei valitettavasti tiedä hyvää tällä hinnalla autonsa ostaneiden kokemalle arvonpudotukselle.

27.7.2007 Timo Nurmela

takaisin