Koeajossa VW Touareg 3.0 V6 TDI BlueMotion Technology

 

Taustaa

Kohtalaisen hyvän menestyksen saanut VW Touareg päivitettiin melko nopeasti vastaamaan muuttuneita vaatimuksia. Toisen sukupolven Touareg on edeltäjäänsä pari sataa kiloa kevyempi ja huomattavasti taloudellisempi. Perusmallin maastokelpoisuudesta on tingitty, mutta lisähintaan saa maastovarustusta. Kooltaan Touareg on suunnilleen entisen kokoinen. Keula ei ole aivan yhtä mahtaileva ja sivuprofiili on tasapainoisempi. Touareg on jälleen kehitetty yhteistyössä Porschen kanssa, mikä osaltaan on mahdollistanut VW-mittapuulla nopean uudistumisen.

Kori ja sisätilat

Touareg on ulkomitoiltaan aivan samoissa lukemissa kovimpien kilpakumppaniensa eli BMW X5:n ja MB ML:n kanssa. Olennaisin ero kolmikossa on MB:n suurempi korkeus. BMW:n takaistuimella on hieman kilpailijoita väljempää. Touaregissakin täysikokoinen matkustaja mahtuu kuitenkin ongelmitta takapenkille. Takaistuin on melko matala. Kolmekin takamatkustajaa on toimiva yhdistelmä pidemmilläkin matkoilla. Takaistuimessa on sekä pituussäätö että selkänojan säätö. Kolmatta penkkiriviä VW ei tarjoa. Etuistuimet ovat erinomaiset niin vakiomallina kuin etenkin sport-versiona. Edessä istutaan korkealla ja jos istuinta ja vastaavasti ohjauspyörää laskee, jäävät mittarien yläreunat ratin taakse.

Tavaratila on hieman lyhyempi kuin kilpailijoissa. Takaselkänojat kaatuvat tavaratilan sähkönapista. Tavaratilan pohja on hieman alempana kuin kaadetut takaselkänojat. Tavaratilasta löytyy kassikoukut ja kiinnityskiskot.

Näkyvyys on muita maastureita parempi. Eteen näkee hyvin kilpailijoissakin, mutta Touaregissa myös taakse on hyvä näkyvyys. Monen keskiluokan katumaasturin parkkeeraaminen on vaikeampaa kuin Touaregin. Myös ulkopeilit ovat hyvät. Parkkitutkat saisivat silti olla vakiovaruste tässä luokassa. Kääntöympyrä on auton kokoon nähden kohtuullinen.

Moottori ja suorituskyky

Touaregin ainoa moottorivaihtoehto Suomessa on 3.0 V6 TDI (176 kW/240 hv). Sen jatkona on 8-vaihteinen perinteinen automaattilaatikko. Tämä on epäilemättä optimaalinen voimalinja Touaregiin, vaikka bensahybridikin olisi tarjolla. Suorituskyky on riittävä, mutta ylenpalttisesti voimaa ei ole. Kulutus pysyttelee kuitenkin alle 10 litran lukemissa. Vakiovarusteena oleva stop-start-järjestelmä toimii innokkaasti nollakelilläkin. Vaihteisto vaihtaa siististi ja viivyttelemättä.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Touaregin ajo-ominaisuudet ovat erinomaiset. Ohjaus on huippuluokkaa ja suuntavakavuus hyvä. Puuskainen sivutuuli tosin tuntui korkeassa autossa hieman. Kaarrekäytös on luokassaan vakaa eikä turhaa kallistelua esiinny. Jousitus hoitaa myös tehtävänsä hienosti kaikissa olosuhteissa.

Melutaso on hintaluokan mukainen. Ainoastaan karkea pinta tuottaa hieman rengasmelua. Moottorin ääni on eristetty hyvin eikä tuulen suhinoita kuulu. Touareg vaikuttaisi olevan jopa hieman X5:ttä hiljaisempi.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Touaregin vakiovarustelu on köyhempi kuin monessa puolta halvemmassa autossa. Vakiona on mm. aktiiviset pääntuet, kevytmetallivanteet, varashälytin, sadetunnistin, himmenevä sisäpeili, automaatti-ilmastointi 2 alueelle ja vakionopeussäädin. Osa varusteista on saatavana vain pakettina. 2325 euron yhteishintaan saa nahkaverhoilun ja bi-xenon-valot. Vaihtoehtoisesti nappanahkaverhoilu, bi-xenon-valot, mukautuvat ajovalot ja sähkösäätöiset, ilmastoidut etuistuimet maksavat yhteensä 5660 euroa. Parkkitutkista joutuu maksamaan runsaat 1000 euroa. 4700 eurolla saa niiden lisäksi mukautuvan vakionopeussäätimen ja kaistavahdin. Kaikkiaan kattavaan varusteluun saa varata noin 20 000 euroa perushinnan päälle.

Sisustuksen laatu on vähintäänkin parhaiden kilpailijoiden tasolla. Materiaalit ovat hienoja ja sisustuksen muotoilu tyylikäs. Navigaattorin yhteydessä kojetaulussa on tyylikäs, suuri kosketusnäyttö. Hallintalaitteet ovat oikeilla paikoillaan, mutta viiksikäyttöistä vakionopeussäädintä ei voi olla kritisoimatta. Käynnistys tapahtuu Passatin tapaan avainta painamalla. Itse avain on Touaregissa kiiltävä puikula, jonka arvelisi olevan helposti pyrkimässä taskusta omille teilleen. Säilytyslokerot ovat suuria.

Kilpailuasetelma

Touareg on entistä tyylikkäämpi ja ylellisempi. Ainakin runsaasti lisävarusteltuna. Perushinta on 5 000 euroa BMW X5:ttä halvempi, mutta kattavasti varusteltuna X5 on jopa halvempi. Ominaisuuksiltaan Touareg on vähintäänkin kilpailijoiden tasolla eikä siitä löydy olennaisia heikkouksia.

21.10.2010 Timo Nurmela

takaisin