Koeajossa VW Up 1.0 (55 kW) move up!


 

Taustaa

Volkswagen Up on merkin kolmas automalli pienimpään kokoluokkaan. Vuonna 1998 esitelty Lupo menestyi kohtalaisesti, mutta sen tuotantokustannukset olivat korkeat. Seuraajaksi tuotiin Brasiliassa valmistettu Fox, jonka myynti jäi vähäiseksi. Up on ensimmäinen Suomeen tuotava tämän luokan VW-malli. Se on varsin pitkälti puhtaalta paperilta suunniteltu auto, mm. moottori on kehitetty tätä mallia varten. Pieniä muotoilullisia yksityiskohtia lukuun ottamatta sama Slovakiassa valmistettava auto tulee myyntiin myös nimillä Skoda Citigo ja Seat Mii. Up on Suomessa melko hintava auto, mikä lisää siihen kohdistuvia vaatimuksia. Ulkomuodoltaan Up noudattelee Volkswagenin selkeää muotoilulinjaa. Merkin muista malleista erottuu lähinnä lähes umpinainen keula. Tässä luokassa useimmat kilpailijat houkuttelevat ostajia pirteämmän muotoilun avulla.

Kori ja sisätilat

Upin akseliväli on 5 cm Poloa lyhyempi, mutta kokonaispituutta on 43 cm vähemmän. Pituus on vähäinen myös moniin kilpailijoihin verrattuna. Pituuteen nähden sisätilat ovat suuret ja auto on luokkansa tilavimpia yhdessä Kia Picanton kanssa. Takaistuimella on siedettävät tilat 185-senttiselle matkustajalle samanmittaisen kuljettajan takana. Katon takaosa on kuitenkin lähellä matkustajan päätä, mikä rajoittaa pääntilaa. Pituussuunnassa tilat ovat hyvinkin vertailukelpoiset vaikkapa luokkaa suurempien Seat Ibizan tai Nissan Micran kanssa. Leveyssuunnassa Up on tuntuvasti oman kokoluokkansa kilpailijoita suurempi, mutta rekisteröity silti vain neljälle.

Etuistuimet ovat yllättävän suurikokoiset ja muotoilultaan toimivat. Säästöä on kuitenkin haettu monesta yksityiskohdasta: pääntuet eivät ole säädettävät, ohjauspyörässä on vain korkeussäätö, selkänojan säätö on portaallinen, matkustajan puolen sähkölasin käyttökytkin on vain matkustajan puolella ja neliovisen version takaikkunat avautuvat vain saranoilla takareunasta.

Tavaratilan koko on myös luokkansa parhaimmistoa ehkäpä Renault Twingon jälkeen. Tavaratila ja etenkin sen pituus on silti asia, josta tässä luokassa joutuu selkeästi tinkimään. Upissa tavaratila on myös varsin kapea. Ilman välipohjaa tavaratila on syvä ja taitettujen takaselkänojien taso on huomattavasti korkeammalla. Pyöränkotelot ovat verhoilemattomat.

Näkyvyys Upista on varmasti markkinoiden parhaimmistoa. Ikkunapinnat ovat suuret ja perä lähes käden ulottuvilla. Takapilarit voisivat toki olla ohuemmat. Kääntöympyrä on esimerkillisen pieni, mikä tässäkään kokoluokassa ei ole itsestäänselvyys.

Moottori ja suorituskyky

Upin moottori on kolmisylinterinen 1,0-litrainen. Saatavilla on kaksi tehoversiota (44 kW/60 hv ja 55 kW/75 hv). Näiden välillä on hintaeroa noin 750 euroa, jolle ei löydy vastinetta ainakaan vääntökäyrien perusteella. Moottorien arvot ovat käytännössä yhtenevät 4000 kierrokseen asti. Erityisen kierrosherkkä ei ole koeajettu tehokkaampikaan versio. Vaihteiden välitykset ovat maltilliset, joten kiihtyvyyttä löytyy siedettävästi vielä viitosellakin. Kokonaisuutena suorituskyky on tasoa, jolla pysyy muun liikenteen mukana. Samaan pystyvät myös kilpailijat 1,0-litraista Chevrolet Sparkia lukuun ottamatta.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Upin ajo-ominaisuudet ovat hyvin lähellä Poloa. Eron huomaa lähinnä jousituksen toiminnassa töyssyissä, missä Upin keveys tulee esille. Jousitus on jopa Poloa jämäkämpi. Ohjauksen tunto on keveydestä huolimatta hyvä, mutta suuntavakavuus maantiellä ei ole Upin vahvuuksia. Muihin päätelmiin ei puoleen tuntiin rajoittunut koeajo antanut mahdollisuuksia.

Melutasossa pienimmän luokan autot ovat selvästi jäljessä isompia. Up ei kuitenkaan ole kokoistensa meluisimpia.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Upin perusmallia ei tuoda Suomeen, joten meillä lähdetään move up! -tasolta. Vakiona on mm. ajonvakautus, 4 turvatyynyä, hätäjarrutustoiminto kaupunkinopeuksiin, kuljettajan istuimen korkeussäätö, 2-osainen takaselkänoja, sumuvalot, kauko-ohjattava keskuslukitus, sähkölasit edessä ja radio kahdella kaiuttimella. 430 eurolla saa manuaali-ilmastoinnin ja 4 kaiutinta lisää. 520 euron tekniikkapaketissa on vakionopeussäädin, pysäköintitutka takana sekä ajotietokone. Navigaattorin saa noin 400 eurolla.

Upin sisustus antaa luokassaan korkeatasoisen vaikutelman. Kojetaulu on asiallisen näköinen ja materiaalit melko laadukkaita. Laatuvaikutelmaa kuitenkin parantaisi, jos ovet olisi kokonaan verhoiltu. Hallintalaitteet ovat selkeät ja autoon tutustumista helpottaa niiden rajallinen määrä. Vaihteensiirto on täsmällinen, mutta kaasupoljin epätarkka - ajonopeuden pitäminen tasaisena on tavanomaista vaikeampaa. Säilytyslokeroita on riittävästi.

Kilpailuasetelma

Up on ominaisuuksiltaan selkeä ykkönen luokassa, jonka merkitys myös meillä on kasvamassa. Upin ajo-ominaisuudet ovat hyvät, tilat luokan parhaimmistoa ja laatu kohdallaan. Lähimmäksi kilpailijoista pääsee Kia Picanto, joka on tuntuvasti halvempi. Upin ongelmana onkin se, että suunnilleen samalla hinnalla saa vaikkapa Skoda Fabian tai Ford Fiestan perusversion, ja nämä autot tarjoavat useimmissa tapauksissa enemmän vastinetta rahalle ellei ulkomittojen pienuus ole tärkeimpiä valintaperusteita.

1.4.2012 Timo Nurmela

takaisin