Koeajossa Toyota Urban Cruiser 1.33 VVT-i Linea Terra

Taustaa

Olemukseltaan jyhkeän maasturimaisia pieniä tila-autoja on tänä keväänä saapunut markkinoillemme kaksin kappalein: Toyota Urban Cruiser ja halvempi Kia Soul. Yariksen tekniikkaan perustuva Urban Cruiser on muotoiltu laatikkomaisesti. Kori on yllättävän matala: korkeuseroa Yarikseen on vain yksi sentti. Malli on esitelty alun perin Japanissa vuonna 2002 nimellä Toyota Ist ja kesällä 2007 uudistettu malli on USA:ssa menestynyt hyvin nimellä Scion xD. Urban Cruiser eroaa kilpailijoistaan siinä, että se on saatavana myös nelivetoisena. Malli valmistetaan Japanissa.

Kori ja sisätilat

Urban Cruiser on ulkomitoiltaan selvää pikkuautoluokkaa. Pituutta on vain 393 cm. Hinnaltaan se kuitenkin sijoittuu pienten perheautojen luokkaan, vaikkapa Auriksen yläpuolelle. Sen takia arviointia ei voi tehdä pikkuautoluokan asteikon mukaan.

Takaistuintilat ovat hyvää pikkuautotasoa. Pääntilaa ja polvitilaa on juuri riittävästi 185-senttiselle. Pääntilaa parantaa selkänojan kallistussäätö, mikä mahdollistaa loivan istuma-asennon. Leveyssuunnassa tilat ovat kapeat. Istuimet on sijoitettu korkealle niin edessä kuin takana. Pienikokoiset istuimet ovat tavanomaista perustavaraa: pehmustus on napakka, muodot ovat laimeat, mutta kelvolliset. Etuistuimen istuinosa saisi olla hieman pidempi ja selkänojan säätö portaaton. Korkeat istuimet ja selkeä muoto tekevät autoon kulkemisen helpoksi.

Tavaratilaa on noin 300 litraa eli koko sijoittuu Yariksen ja Auriksen välimaastoon. Tarvittaessa tilaa saa etuvetomallissa lisättyä takaistuintilojen kustannuksella siirtämällä takaistuinta edemmäksi. Tavaratila on selkeän muotoinen, mutta laajennettuna tilan pohjaan jää korkea porras.

Näkyvyys eteen on hyvä. Keulaa kuljettaja ei tosin näe, vaikka korkean istuma-asennon ja korkean keulan perusteella luulisi. Ulkopeilit ovat suuret. Takapilarit ovat erittäin leveät ja muodostavat laajan katvealueen takaviistoon. Helmoissa olevat suojalistat kuuluvat vain nelivetomalleihin. 

Moottori ja suorituskyky

Moottorit ovat peräisin Yariksesta. Tarjolla on vain 1,33-litrainen bensamoottori ja 1,4-litrainen diesel. Bensakoneen yhteydessä on stop-start -järjestelmä. Moottorilla tosin oli muitakin sammumistaipumuksia pysäköintitilanteessa, mutta hieman totuttelua vaativaa kytkintä ja alakierroksilla puhditonta moottoria oppinee pian käyttämään ilman ongelmia. Suorituskyvyltään moottori tuntuu litratilavuutensa mukaiselta ja luonteeltaan se on selkeä kierroskone. Liikenteen rytmissä pysyy vaivatta, mutta ohituksiin ei ole paljon voimavaroja. Viitosvaihteella kierroksia 100 km/h nopeudessa on selvästi yli 3000, mutta silti kuudes vaihde tuntuu tarpeettomalta. Vauhdin lisääminen kun ei viitosellakaan ole turhan ripeää. Sitkeämpiäkin pikkumoottoreita Toyota on osannut tehdä, mutta ilmeisesti nyt taloudellisuuden optimointi on vienyt voiton. Dieselmallissa puhtia lienee enemmän. Siihen saa noin 2500 euron lisähinnalla tarvittaessa kytkeytyvän nelivedon, jonka tekniikka perustuu RAV4-malliin.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Urban Cruiserin ohjaus on tarkka, mutta ohjaustunto hieman keinotekoinen. Tuntuu, että ohjaukseen on haluttu tehdä hieman liikaakin jäykkyyttä. Mutkatielläkin mennään varsin mukavasti, kunhan ajolinjaa ei yritä hallita aivan sentin tarkkuudella. Kaarteissa Urban Cruiser kallistelee keskimääräistä enemmän. Suuntavakavuus on hyvä. Jousitus on tukeva. Suuremmissa nopeuksissa se toimii hienosti, mutta terävät kuopat tuntuvat selvästi.

Melutaso on perheautoluokan mitta-asteikolla voimakas. Rengasmelulle tuntuu perässä olevan kaikupohjaa hyvin. Bensakone on reippaassa kiihdytyksessä äänekäs.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Varustetasoja on kolme. Perusmalli Linea Terra sisältää kaikki turvavarusteet: ajonvakautuksen, 7 turvatyynyä ja aktiiviset pääntuet. Mukavuusvarusteita on melko niukasti: radio/CD, manuaali-ilmastointi, sähkölasit edessä ja kauko-ohjattava keskuslukitus. Linea Solissa noin 1200 euron lisähintaan saa mm. nahkaratin audiosäätimillä, kevytmetallivanteet, sumuvalot ja bluetoothin. Linea Sol Plus sisältää vielä mm. avaimettoman kulun, tummennetut takasivuikkunat ja himmentyvän taustapeilin.

Sisätilojen ilmettä on muokattu eurooppalaiseen makuun. Sisustus on moderni ja nuorekas. Tarjolla on mustaa muovia runsain alumiinijäljitelmäkoristein ja tumma istuinverhoilu. Verhoilu on hintaluokassaan asianmukaisen laadukas. Säilytyslokeroita on runsaasti, mutta ne ovat kooltaan melko pieniä. Mittaristo on persoonallisesti toteutettu. Nopeus- ja kierroslukumittarit on yhdistetty ja mm. polttoainemittari näytetään oranssisilla palkeilla.

Kilpailuasetelma

Ulkoiselta olemukseltaan Urban Cruiser on maasturimainen ja antaa vaikutelman todellista suuremmasta autosta. Ominaisuuksiltaan Urban Cruiserilla ei ole paljon enempää tarjottavaa kuin nykyaikaisella pikkuautolla. Hintaluokassaan se ei pääse ominaisuuksillaan loistamaan. Ehkä vika on hinnoittelussa. Joka tapauksessa suuria puutteita autossa ei ole ja USA:ssa se on saavuttanut nuorison keskuudessa suuren suosion.

17.5.2009 Timo Nurmela

takaisin