Koeajossa Volvo V40 D3 Momentum

Taustaa

Volvojen malli-iät ovat pitkiä ja uuden mallin esittely on merkittävä tapaus. V40 on uuden pienen Volvo-malliston ensimmäinen malliversio. Edeltäjistään poiketen se on suunnattu suoraan Golfin kokoluokkaan. Perusrakenne on edelleen kehitetty versio edeltävien mallien Focus-pohjaisesta rakenteesta. Myös osa moottoreista on edelleen peräisin Fordilta. Ulkonäkö on moderni, mutta poikkeaa selvästi kilpailijoista. Alas kaareutuva keula on samantyylinen kuin S/V60:ssa, mutta näitä onnistuneempi. Sivuprofiili on yllätyksetön, mutta tämänhetkisestä valtavirrasta poikkeava. Perä jatkaa C30:ssä sovellettua historiallisen P1800 ES:n tyylin jäljittelyä. Perä on auton omalaatuisin ja ehkäpä myös tyylikkäin osa.

Kori ja sisätilat

V40:n suunnittelussa tehokas tilankäyttö ei ole ollut keskeisessä roolissa. Volvon omien mittapiirrosten mukaan takaistuintilat ovat pienentyneet joka suuntaan 2-3 cm verrattuna V50-malliin. Omassa kokoluokassaan tilat ovatkin melko pienet. Etutilojen niukkuus on tuttua jo edeltäjästä. Kelluvaksi muotoiltu keskikonsoli painaa kaasujalan polvea ja korkea kojetaulu korostaa ahtauden tunnetta. Etuistuimet ovat kooltaan pienehköt, mutta onnistuneesti muotoillut. Istuinosa on väljän tuntuinen ja selkänojassa on tuntuvasti sivutukea. Takaistuimella ahtautta on tasapuolisesti kaikissa suunnissa. Pääntila ja polvitila riittävät miellyttävästi 180-senttiselle. Myös oviaukko on melko ahdas.

Tavaratila on melko kapea, mutta syvä. Luukku on kaikkiaan pieni ja nostokorkeus tavanomaista suurempi. Tavaratilan pohjan saa samaan tasoon kaadettujen selkänojien kanssa lisävarusteena olevalla välipohjalla. Välipohja kassikoukkuineen on näppärästi toteutettu. Selkänojat jäävät kaadettuina melko vinoon asentoon.

Näkyvyys on selkeästi puutteellinen etenkin taakse. Myös etupilarit ovat paksut ja loivat. Positiivinen uutuus näkyvyyden osalta on kehyksetön sisäpeili. Kääntöympyrä on tavanomaista suurempi.

Moottori ja suorituskyky

Myynnin aloitukseen on hinnoiteltu moottoreista kaksi 1,6-litraista bensaturboa T3 ja T4, 1,6-litrainen diesel D2 sekä 2,0-litraiset 5-sylinteriset dieselit D3 ja D4. Myöhemmin on tulossa 2,0-litrainen 5-sylinterinen bensaturbo T5. Erityistä ekomallia ei enää ole, vaan vastaavaa tekniikkaa käytetään nyt kaikissa malleissa. Kaikki vaihteistot ovat 6-vaihteisia. Automaattivaihteistoksi on tarjolla vain perinteinen Geartronic 5-sylinterisiin. T4-malliin tulee myöhemmin kaksoiskytkinvaihteisto. Koeajettu T3 on isommissakin Volvoissa käytetty Fordin 1,6-litrainen, jossa on tehoa tässä versiossa 110 kW/150 hv. Moottori on tyhjäkäynnin tuntumassa yllättävän voimaton. Kiertoliittymästä poistuminen kakkosvaihteella sujuu nihkeästi. Hieman kierroksia lisättäessä voimaa tulee kuitenkin reippaasti ja teholukemaansa nähden moottori tuntuu maantiellä pirteältä. Vastoin nykytrendiä V40 on lähes 1400 kilon painoinen, mikä osaltaan lisää moottorin taakkaa.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Ajettavuus on ollut S40/V50:n parhaita ominaisuuksia ja V40:ssa on tapahtunut myönteistä kehitystä. Sähköinen ohjaustehostin toimii hienosti ainakin lisävarusteisena, säädettävällä tehostuksella varustettuna versiona. Auto ohjautuu ketterästi ja kulkee suuntavakaasti. Uusi ominaisuus on sisemmän pyörän jarruttaminen kaarteessa aliohjautuvuuden poistamiseksi. Jousitus on varsin kova eikä mukavuus taajamanopeuksissa ole kehuttava. Tärähdysten lisäksi jousitus tarjoaa töyssyissä kolahduksia. Maantienopeuksissa jousitus on paremmin tehtäviensä tasalla. 

Äänieristys ei ole edeltäjistä ainakaan parantunut. Rengasmelua oli ainakin koeajoauton 16" rengasvarustuksella kohtalaisesti. Moottori on hiljainen.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Varustetasot ovat Volvon jo pitkään käyttämät perusmalli, Kinetic, Momentum ja Summum. Vakiovarusteita ovat mm. City safety eli automaattijarrutus kaupunkinopeuksissa törmäyksen välttämiseksi, jalankulkijan turvatyyny, 7 turbatyynyä matkustajille, varashälytin ja manuaali-ilmastointi. Edeltäjissä suosituin, runsaat 2 000 euroa kalliimpi Kinetic-varustelu sisältää lisäksi automaatti-ilmastoinnin, ajotietokoneen, 16" aluvanteet, lukuvalot, lämmitettävän takaistuimen, nahkaisen monitoimiratin ja vakionopeussäätimen. Momentum-varusteita ovat mm. ksenonvalot, LED-päivävalot, sadetunnistin ja takaistuimen kyynärnoja. Summunissa on lisäksi mm. nahkaverhoilu, sähkötoiminen kuljettajanistuin muistilla, 17" pyörät ja himmenevä sisäpeili.

Uusin turvatekniikka on saatavana runsaan 2 000 euron hintaisena pakettina, joka kuitenkin edellyttää lisäksi muutamia muita lisävarusteita. Pakettiin sisältyvät mukautuva vakionopeussäädin, jalankulkijan havaitsemistoiminto, kaistavahti, väsymystunnistin, katvealueen vahti, liikennemerkkitunnistin ja säätyvät kaukovalot.

V40:n sisustus on selkeän tyylikäs ja laadukas. Litteä keskikonsoli on tuttu aikaisemmista Volvoista ja sen nappulaviidakkoa on nyt sijoitettu hieman väljemmin. Vakionopeussäätimen ja radion toiminnot ohjauspyörässä ovat esimerkilliset. Vakionopeussäätimen tosin joutuu edelleen kytkemään erikseen päälle käynnistyksen jälkeen. Käynnistysnappi on hieman liian korkealla. Keskinäyttö on hyvin esillä, mutta toimintojen valitseminen ei ole kaikkein selkeintä. Tekstit ovat pienikokoisia niin keskinäytössä kuin mittariston näytössä. Kytkimen hienostunut käyttö vaatii tässä versiossa vähintäänkin harjoittelua. Laatuvaikutelma on kokonaisuutena luokan parhaimmistoa ja V40 vaikuttaa jopa saksalaiskilpailijoita ylellisemmältä.

Kilpailuasetelma

V40:n perushinta D2-dieselillä on noin 27 000 euroa, mutta käytännössä hinnat varusteineen lähtevät 30 000 euron yläpuolelta. Hintataso on siis samaa luokkaa kuin saksalaisilla premium-kilpailijoilla. Hinnoittelu ei tee Volvon tilannetta helpoksi, mutta persoonallisen tyylikäs ja nuorekas muotoilu lisäävät mallin haluttavuutta, jos tilat riittävät. Kannattaa kuitenkin tutkia myös V60-mallia, joka varusteista riippuen ei ole kovinkaan paljon kalliimpi.

2.9.2012 Timo Nurmela

takaisin