Koeajossa Volvo V50 1.6 DRIVe Momentum

Taustaa

Volvo S40/V50:lla on meneillään jo kuudes mallivuosi. Kehitystä on tapahtunut Volvon tapaan pienin askelin. Faceliftissä vuodelle 2008 keula muotoiltiin V70:n tyyliseksi ja äänieristystä parannettiin. Teknisesti merkittävämpää ovat vuosi sitten esitellyt DRIVe-ekomallit, joissa on 1,6-litrainen dieselmoottori ja luokkansa pienin kulutus. Keinoina kulutuksen pienentämiseen ovat mm. taloudellisemmat välitykset, madallettu jousitus, spoilerit, moottorinohjauksen hienosäätö sekä keväästä 2009 lähtien myös stop-start -järjestelmä ja jarrutusenergian talteenotto.

Kori ja sisätilat

V50:n ulkonäkö on tietyllä tavalla ajaton - se ei malli-iästään huolimatta näytä vielä vanhentuneelta, joskaan ei aivan viimeisimmältä uutuudeltakaan. V50 on kooltaan samankokoinen auto kuin sisarmallinsa Ford Focus ja Mazda 3. Ylempään luokkaan sitä positioidaan lähinnä hinnalla. Sisätilat ovat keskinkertaiset. Pääntilaa on V50:n takapenkillä runsaasti, polvitila riittää vain 180-senttisille. Kolmea taakse on turha sovittaa. Etuistuimet ovat erittäin hyvät ja ajoasennosta saa moitteettoman. Hienosäädössä auttaa istuimen kallistussäätö korkeussäädön lisäksi.

Tavaratila ei oikein täytä farmarimittoja, mutta on toki Golf-luokan viistoperämalleja parempi. Lastenvaunujen kuljettaminen ei onnistu tavaratilan peitteen alla. Laajentamismahdollisuudet ovat asianmukaiset.

Näkyvyys on korin selkeän muodon ansiosta hyvä. Etupilarit ovat kuitenkin melko paksut ja rajoittamat hieman näkyvyyttä etuviistoon. Kylkilistat ja valonpesimet ovat vakiona. Kääntöympyrän halkaisija on luokassaan keskitasoa.

Moottori ja suorituskyky

V50:n moottorivalikoima on laaja 1,6-litraisesta bensakoneesta D5- ja T5-tehomyllyihin. 1.6 DRIVe:n diesel on perustaltaan lukuisissa erilaisissa autoissa käytetty Ford/PSA:n tuote. Tehoa löytyy 80 kW/109 hv. Tekniikasta löytyy mm. muuttuvageometrinen ahdin ja hiukkassuodatin. Vaihteiden välityksiä on DRIVe-mallissa pidennetty maltillisesti ja auto kiihtyy vielä hyvin viitosellakin. Kadunkulmissa kaivataan kuitenkin helposti kakkosta siinä, kun muilla autoilla selviäisi kolmosella. Kokonaisuutena suorituskyky on hyvin riittävä ja ohituskiihtyvyys pesee kirkkaasti V50:n 2,0-litraisen bensakoneen. Maantievoittoisen koeajon keskikulutus oli ajotietokoneen mukaan 4,4 litraa.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Ajettavuus oli alusta alkaen S40/V50:n parhaita ominaisuuksia ja ilmeisesti ohjausta on edelleen hienosäädetty parempaan suuntaan. Ajettavuus on kokonaisuutena hyvin samankaltainen kuin Ford Focuksessa. Kaarreominaisuudet ovat hienot ja suuntavakavuus urissakin erinomainen. V50 on ajettavuudeltaan luokkansa parhaimmistoa ja jämäkkä tuntuma vastaa laatuluokan vaatimuksia.

Jousitus on DRIVe:ssa hieman kovempi kuin perusmallissa, mutta eroa ei ilman vertailukohtaa helposti huomaa. Jousitusmukavuus on edelleen hyvä niin pienissä täristyksissä kuin laajoissa heitoissa.

Meluntorjunnassa Volvo on onnistunut hyvin. 15-tuumaisilla Energy Savereilla V50 on selvästi hiljaisempi kuin 2008-mallin auto 16-tuumaisilla Pirelleillä. Rengasmelua toki kuuluu karkealla pinnalla, mutta luokan parhaimmistoa V50:n äänieristys on. Moottorin ääni on miellyttävä ja hiljainen.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

DRIVe-malleihin saa kaikki varustetasot. Melko harvinainen perusmalli sisältää täyden turvavarustelun, ajotietokoneen, CD/radion ja lukuvalot sekä DRIVe-mallissa lisäksi automaatti-ilmastoinnin, himmentyvän taustapeilin ja polttoainelämmittimen ajastimella. Kinetic tuo lisäksi mm. DRIVe-mallille ominaiset umpinaiset alumiinivanteet, vakionopeussäätimen, nahkaratin ja matkustajan istuimen korkeussäädön. Koeajetussa Momentumissa on lisäksi mm. parkkitutka takana, sadetunnistin, kaksoisxenon-valot ja varashälytin. Summumissa on vielä mm. nahkaverhoilu ja sähkötoiminen kuljettajan istuin.

Sisustuksessa hallitsee V50:n tyylikkäin yksityiskohta, ohut keskikonsoli, joka on parhaimmillaan Momentum-version alumiininvärissä. Sisustus on muiltakin osilta moderni ja tyylikäs. Erilaisia verhoilu- ja koristeluvaihtoehtoja ja -värejä on tarjolla runsaasti. Sisustuksen viimeistely on laadukas.

Hallintalaitteet ovat Volvon parasta osaamista ja tässäkin tapauksessa selkeät. Ilmastoinnin ja radion napit ovat tosin kovin pienet. Vaihteensiirto on napakka. Jarrut toimivat ainakin uutena terävästi. Säilytystilaa on melko vähän, vaikka sitä on vuosien varrella lisätty niin keskikonsoliin kuin oviin.

Kilpailuasetelma

V50 DRIVe start/stop maksaa Suomessa varusteista riippuen vain vajaat 1 000 euroa enemmän kuin sarjan 1,6-litrainen perusmoottori. Lisäksi siinä on muutamia varusteita enemmän. Ruotsissa tämä versio on hinnaltaan samalla tasolla kuin 2.4i, jonka Suomessa on 7 000 euroa kalliimpi. Tässä nähdään päästöihin perustuvan autoverotuksen vaikutus parhaimmillaan. V50 DRIVe tarjoaa hintaansa nähden paljon laatuautoa, jos tiloille ei aseteta suuria vaatimuksia.

26.7.2009 Timo Nurmela

takaisin