Koeajossa Kia Venga 1.4 EX

 

Taustaa

Pienten tila-autojen kysyntä ei ole ollut kovin suurta, mutta tarjonta lisääntyy jatkuvasti. Nämä autot tarjoavat enemmän tilaa Golf-luokan auton hinnalla. Kia lähti tähän luokaan rohkealla Soul-mallilla ja nyt sen sisarmalliksi on tuotu varovaisemmin muotoiltu Venga. Se on Soulia paremmin tähdätty Euroopan markkinoiden vaatimuksia vastaavaksi ja Venga myös valmistetaan Tsekissä.

Kori ja sisätilat

Vengan pituus on vain 407 cm, mutta siihen nähden tilaa on todella paljon. Takapenkin ollessa takimmaisessa asennossa polvitilat pystyy päihittämään lähinnä Skoda Superb. Samoin pääntilaa riittää suuremmillekin matkustajille ja myös sivusuunnassa takaistuimella on ulkomittoihin nähden väljää. Sisätilat ovat kaikkiaan samaa luokkaa kuin toisessa syksyn uutuudessa, Opel Merivassa. Takaistuin on monen kilpailijan tavoin litteä, mutta epämukavaksi sitä ei voi moittia. Myös etuistuimella tunnelma on väljä. Etuistuimet on sijoitettu hyvin korkealle ja ajoasento on ryhdikäs. Istuimen muotoilu on edessäkin laimeaa, mutta tukea on silti riittävästi lukuun ottamatta ristiseläntukea. Sisäänkäynniin helppous ansaitsee erityismaininnan.

Tavaratila on perusasennossaan samaa luokkaa kuin Golf-luokan viistoperissä tai kilpailevissa tila-autoissa. Tilaa voi hyvin järjestää lisää siirtämällä takapenkkiä hieman edemmäksi. Monissa kilpailijoissa perä on pystympi ja laajennettu tila hieman pitempi. Tavaratilan välipohjan avulla saadaan tasainen laajennettu tila. Pohjan alta löytyy ilahduttavasti varapyörä.

Näkyvyys ei ole pienten tila-autojen parhaita puolia. Vengassakin loivat etupilarit peittävät näkyvyyttä, samoin paksut takapilarit. Suoraan eteen näkyvyys korkealta on hyvä ja peilit suurehkot. Kääntöympyrä on auton kokoon nähden suurehko, mutta pitkä akseliväli huomioiden se tuntuu olevan paremmin linjassa. Suojalistoja ei Vengassakaan ole, vaikka perheauton luonteeseen ne kuuluisivat.

Moottori ja suorituskyky

Suomessa Vengaan on tarjolla vain 1,4-litrainen bensa- ja dieselmoottori. Koeajettu bensamoottori vastaa voimavaroiltaan odotuksia, joita 1,4-litraiselle voi 1200-kiloisessa autossa asettaa. Liikkeelle lähdetään pirteästi. Liittymästä kiihdyttäminen kolmosella tuottaa jo hieman tuskaa ja ohituskiihtyvyys viitosella on vaisua. Vaihtamisopastimella on kova usko moottorin puhtiin. Se mm. ehdottaa suoraan kakkoselta viitoselle vaihtamista reippaassa kiihdytyksessä 50 km/h jälkeen. Erityispiirteenä tuli esille vedon epätasaisuus, joka ilmenee esimerkiksi jonossa ryömittäessä. Nopeuden säätely täsmälleen halutulla tavalla on vaikeaa. Mahdollista ahdettua bensamoottoria odotellessa diesel lienee suorituskyvynkin puolesta parempi valinta Vengaan.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Ajotuntumaa Kia ei ole onnistunut Vengaankaan rakentamaan. Ohjaustunto on hieman keinotekoista ja keskitysominaisuutta vastaan joutuu kaarteessa kääntämään totuttua voimakkaammin. Eli rattia käännettäessä keskitystä on liikaa ja keskiasennossa ohjaus on tahmea. Suuntavakavuus on kunnossa eivätkä kaarreominaisuudetkaan aivan onnettomat ole. Myös jousitusmukavuus jää pintakovuuden takia luokan keskitasosta jälkeen. Jousituksen jämäkkyys toisaalta ehkäisee korkeahkon auton kallistumisen kaarteissa.

Rengasmelun eristäminen olisi ehkä ajettavuuden parantamista helpompaa, mutta meluntorjunnassa Venga jää pikkuautotasolle. Moottorin meluntorjuntaan on panostettu enemmän, mutta puhditon moottori vaatii kiihdytyksissä korkeiden kierrosten käyttöä ja tällöin moottorin ääni nousee voimakkaaksi. Ovitiivistys tuntui heppoiselta ainakin koeajoautossa.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Varustelu on Suomessa aina EX. Vakiovarusteisiin sisältyy yleisimpien lisäksi mm. aktiiviset pääntuet, sumuvalot, stop-start-järjestelmä, ajotietokone ja takaistuimen keskikyynärnoja. Ilmastointi on manuaalinen, automaattinen maksaa verottomana 300 euroa. Vakionopeussäätimen saa pari kymppiä halvemmalla. Lisäksi saatavana on kevytmetallivanteet ja panoraama-kattoikkuna.

Sisustuksen muotoilu on tarkoituksenmukaisen selkeää. Nappeja on kokoluokkaan nähden melko runsaasti, mutta hallintalaitteet ovat silti selkeät ja kevytkäyttöiset. Erityismaininnan ansaitsee kevyt ja täsmällinen vaihteensiirto. Kojelaudan etuosa on laadukasta muovia, mutta muilta osin muovit ovat varsin halvan tuntuisia. Pieni yksityiskohta uusissa Kia-malleissa on kovasti VW-konsernin tuotteita muistuttava taittoavain. Säilytystilaa on melko hyvin, mutta keskikonsolissa saisi olla kannellinen lokero sekä tietenkin keskikyynärnoja. Radion äänenlaatu on vaatimaton.

Kilpailuasetelma

Kia Venga on luokassaan kilpailukykyisempi kuin mikään muu Kia-malli. Toisaalta samalla hinnalla saa 1,6-litraisen Ceedin, joka ei sekään ole huono valinta. Venga on pirteästi muotoiltu auto, jossa ei ole turhia konstailuja. Se on helppo ajaa ja omaksua. 

8.8.2010 Timo Nurmela

takaisin