Koeajossa Toyota Verso-S 1.33 VVT-i Linea Sol

Taustaa

Toyotan mallistopolitiikka ei aina palvele Euroopan markkinoita parhaalla mahdollisella tavalla. Yaris Verso poistui markkinoilta siinä vaiheessa, kun pienet tila-autot alkoivat saavuttaa merkittäviä myyntilukuja. Pari vuotta sitten Eurooppaan tuotiin Urban Cruiser, joka oli suunniteltu muille markkinoille. Nyt Toyota tulee jälleen täysipainoisesti kilpaan mukaan eurooppalaisia vaatimuksia vastaavalla Verso-S:llä. Sen perusmuoto on lähellä tavanomaisia pikkuautoja, mutta Yarikseen verrattuna niin pituutta kuin korkeutta on enemmän.

Kori ja sisätilat

Kilpailijoihinsa verrattuna Verso-S on lyhyt, hieman alle 4,0-metrinen. Kompaktit mitat eivät kuitenkaan tunnu sisätiloissa, vaan tilaa on mainiosti. Takaistuimella on riittävästi polvitilaa pitkillekin matkustajille ja pääntilaa on ilmavasti niin edessä kuin takana, vaikka istuin on korkea etenkin takana. Takaistuimella lattia on tasainen ilman keskitunnelia. Takaistuin on mukavuudeltaan onnistunut, vaikka pääntuet jäävätkin yläasennossa tarpeettoman eteen. Etuistuimilla istuma-asento on myös korkea ja pysty. Siihen nähden ratin sijoitus on omituisen matala. Korkeussäätövaraa on alhaalta vielä alemmaksi. Etuistuimien sivutuki on riittävä. Selkänojan muoto ei ole aivan optimaalinen ja portaallinen selkänojan säätö on varsin karkeaportainen.

Tavaratila on perustilavuudeltaan Golf-luokkaa ja laajennettuna tilan pituus yllättää. Pohja on melko korkealla, kun tavaratilan välipohja on nostettu istuinosan päälle kallistettujen selkänojien tasolle. Välipohjan alla on runsaasti lisätilaa, kun varapyörää ei ole.

Verso-S:n etuistuimella tunnelma on kuin isommassa tila-autossa. Leveyssuunnassa tilaa on reilusti ja keula on näkymättömissä. Ikkunoista avautuu varsin laajat näkymät myös taakse. Kääntöympyrän halkaisija on normaali.

Moottori ja suorituskyky

Moottorit ovat peräisin Yariksesta. Tarjolla on 1,33-litrainen bensamoottori ja 1,4-litrainen diesel. Bensaversiossa on stop-start -järjestelmä. Bensiinimoottorissa ei ole liikaa voimavaroja. Alavääntöä on niukahkosti ja kuusi vaihdetta tuntuu liioittelulta, kun ohituskiihtyvyys on jo viitosellakin rauhallista. Moottori on kierrosherkkä ja kaasupolkimen lyhyen liikeradan johdosta kierrokset karkaavat tottumattomalla äkkiä yli neljän tonnin. Moottorin kuuluva ääni tosin paljastaa tapahtuneen nopeasti. Bensamoottorin saa myös portaattomalla CVT-automaatilla varustettuna.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Verso-S:n ajettavuus on selvästi suunniteltu Euroopan vaatimusten mukaiseksi. Ohjaus on kohtalaisen tunnokas ja myös palauttaa asiallisesti. Suuntavakavuus on auton kokoon nähden hyvä. Lumipolanteisella pikkutiellä kulku oli hieman rauhatonta. Jousitus on pehmeähkö ja toimii ainakin kevyellä kuormalla kelvollisesti. Laajat liikkeet eivät jää huomaamatta, mutta teräviltä iskuilta vältytään.

Rengasmelua on vähemmän kuin monessa kilpailijassa. Hiljaiseksi autoa ei silti voi kehua, jos mittapuuna ovat saman hintaiset Golf-luokan mallit. Moottorin ääni häiritsee ja maantienopeuksissa myös tuuli suhisee.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Varustelu noudattelee muiden Toyota-mallien linjoja. Linea Terra tarjoaa olennaisimman: manuaali-ilmastointi, kauko-ohjattava keskuslukitus, ajotietokone, radio/CD, 7 turvatyynyä ja aktiiviset pääntuet ovat vakiona. Linea Solin erikoisuus on peruutuskamera. Lisäksi siinä on mm. bluetooth, ratin audiosäätimet ja keskikyynärnojat kuljettajalle ja taakse. Linea Sol Plus tuo enemmän varuste-eroja, kuten kevytmetallivanteet, automaatti-ilmastointi, avaimeton kulku, sadetunnistin ja himmenevä sisäpeili. Vakionopeussäätimen saa vain jälkiasennuksena. Tehtaalta lisävarusteita ei Japanissa valmistettavaan Verso-S:ään tule kuin metalliväri noin 440 euron hintaan.

Kojetaulun pinta on kovamuovisuudestaan huolimatta poikkeuksellisen tyylikästä muovia. Kaikkiin paikkoihin näyttävää pintaa ei kuitenkaan ole riittänyt. Kojetaulun muotoilu ei ansaitse erityisen korkeita tyylipisteitä. Tärkeintä on kuitenkin selkeys ja toimivuus ja siltä osin ei ole moitteelle sijaa. Vaihdevipu on sijoitettu hyvin käsille, mutta vaihteensiirto ei ole kaikkein sujuvimpia. Säilytyslokeroita on kohtalaisen paljon ja ovikotelot ovat tilavammat kuin monessa muussa uutuudessa.

Kilpailuasetelma

Toyota on kahtena edellisenä vuotena onnistunut myymään yli 500 kappaletta Urban Cruiseria. Verso-S on saman hintainen ja selvästi parempi auto, joten sille voi ennustaa hyvää tulevaisuutta Suomessa. Kilpailukin on tosin kiristymässä mm. Hyundai ix20:n myötä. Verso-S tarjoaa vaihtoehdon myös Aurikselle. Se on jopa hieman tilavampi, mutta ei tunnu aivan yhtä hienostuneelta. Verso-S kaipaa tehokkaampaa bensamoottoria. Jos vaikka Toyotakin saisi jossakin vaiheessa aikaiseksi modenin ahdetun moottorin. Dieselin lisähinta on kulutuseroon nähden korkea, joten siitä ei oikein ole myynnin vauhdittajaksi.

16.3.2011 Timo Nurmela

takaisin