Koeajossa Nissan X-Trail 2.0 XE

Taustaa

Laajaa maasturimallistoa tarjoavan Nissanin keskiluokan katumaasturi X-Trail jatkaa toisessakin sukupolvessaan edeltäjän kaltaisissa kulmikkaissa linjoissa samaan aikaan, kun kilpailijat ovat poistaneet ulkomuodostaan maasturimaisuutta. Ratkaisu on hieman yllättävä, koska X-Trailin myynti ei ole noussut lähellekään Hondan ja Toyotan lukemia. Ehkä Nissan haluaa kuitenkin poimia ostajat, jotka arvostavat jämäkkää olemusta. Ottamatta kantaa maasturimaista ulkonäköä vastaan voi todeta, että edeltäjänsä tasapainoisuuteen uuden X-Trailin muoto ei yllä. Perä vaikuttaa kovin massiiviselta ja sivuikkunat ylisuurilta.

Kori ja sisätilat

X-Trailin 463 cm:n pituus sijoittuu luokassaan suurimpien joukkoon. Siihen verrattuna on yllättävää, että takaistuimella on polvitilaa 5-10 cm kilpailijoita vähemmän. Tilat ovat pitkille matkustajille turhan ahtaat. Pääntilaa on runsaasti ellei auto ole varustettu kattoluukulla. LE-mallin tilat soveltuvat tämän takia vain alle 180-senttisille. Leveyssuunnassa tilat ovat kelvolliset kolmellekin, mutta keskipaikka ei X-Trailissakaan ole mukavuudeltaan kehuttava. Takaistuinten selkänojan kallistus on säädettävä.

Etuistuimet ovat pehmeät ja reilusti mitoitetut. Myös selkä saa tukea oikein sijoitetun ristiseläntuen säädön ansiosta. Sivutukea ei ole erityisen runsaasti. Lyhyille matkoille istuimet ovat kaikkiaan mukavat, mutta pitkillä taipaleilla liiallinen pehmeys ja tuen puute saattaa käydä rasitukseksi. Istuimet ovat alimmassakin asennossaan melko korkealla ja selkänojansäätö on alkeellisesti portaallinen. Pääntuet ovat hyvin lähellä päätä. Ratissa on XE:ssä vain kallistussäätö, mutta pituussäätöä en jäänyt kaipaamaan.

Tavaratilasta löytyy kiitos auton suurelle pituudelle ja massiiviselle perälle. Tavaratilan koko on selvästi suurempi kuin kovimmissa kilpailijoissa. Tavaratilassa on kaksoispohja, jonka alla on tilavia lokeroita. Erityisen käytännöllinen on vetolaatikko. Kaksoispohjan pystyy myös poistamaan, jolloin lastauskorkeus on erittäin matala. Kaksoispohja paikoillaan tavaratilan pohja on laajennettuna tasainen. Tavaratilan matossa on paksut muovilistat, jotka suojaavat mattoa, mutta tekevät myös tavaroiden kiinnittämisen tarpeelliseksi.

Näkyvyys on erittäin hyvä. Korkean keulan näkee lyhyempikin kuljettaja. Takaikkuna on korkeampi kuin useimmissa kilpailijoissa. Ulkopeilit ovat suuret. Hieman pelottavan massiivisesta ulkonäöstä huolimatta X-Trailin ohjastaminen kaupunkiliikenteessä on siis helppoa. Kääntöympyrän halkaisija on samaa luokkaa kuin useimmissa kilpailijoissa.

Moottori ja suorituskyky

Moottorivaihtoehtoja on tarjolla neljä: 2,0- ja 2,5-litraiset nelisylinteriset bensamoottorit sekä Renaultin 2,0-litrainen diesel kahtena tehoversiona. Näistä pienitehoisempaan eli 150-hevosvoimaiseen saa myös automaattivaihteiston. Bensakoneisiin on tarjolla portaaton CVT-automaatti. Koeajoauto oli varustettu 2,0-litraisella bensamoottorilla. Tämä perusmoottori on 1600-kiloiseen X-Trailiin varsin vaisu. Erityisesti ohituskiihtyvyys suurilla vaihteilla on puhditonta saman tehoisiin kilpailijoihinkin verrattuna. Dieselin lisähinta on 5000 euroa, mutta summan pulittamista kannattaa harkita jo pienehköillä ajomäärillä. 

Ajettavuus, alusta ja melutaso

X-Trailin ajettavuudessa huomiotaherättävimmäksi piirteeksi nousee kevyt ohjaus. Ohjaus tekee ainakin tottumattomalle ajamisesta hieman kiemurtelevaa. Ongelmaa lisää auton herkkyys tienpinnan epätasaisuuksille, esim. toispuoleisille urapaikkauksille sekä normaalia voimakkaampi aliohjautuvuus. Ylitsepääsemättömistä ongelmista ei kuitenkaan ole kyse. Virheettömiä ajo-ominaisuuksia eivät tarjoa kilpailijatkaan.

Mukavuudessa X-Trail puolestaan on edellä aasialaiskilpailijoitaan. Jousitus on kohtuullisen pehmeä ja suodattaa hyvin pois pieniä epätasaisuuksia. Osaltaan tilannetta auttaa myös korkeahko rengasprofiili. XE-varusteisen X-Trailin rengaskoko on 215/65R16.

Nelivetojärjestelmässä on edelleen kolme toimintamoodia: pelkkä etuveto, automaattiasento ja lukittu neliveto. Automaattiasennossa X-Trailin järjestelmä on lamellikytkimensä ansiosta nopeammin kytkeytyvä kuin kilpailijoiden viskokytkimet. Nelivetojärjestelmän uutuuksia ovat alamäkihidastin (ei 2.0 bensa) ja mäkilukko.

Melutasossa on tapahtunut jousitusmukavuuden ohella selvää kehitystä edeltävään malliin verrattuna. Moottorin ääni on kohtuullisen vaimea. Moottoritienopeudessa kuuluu lieviä tuulen suhinoita. Rengasmelu on tuttuun tapaan hallitseva äänenlähde, mutta sekin on vaimeampaa kuin useimmissa kilpailijoissa.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Varustevaihtoehtoja on kolme. Ne on nimetty muodikkaiden nimien sijasta perinteisesti XE, SE ja LE. XE:n valopilkkuja ovat vakionopeussäädin, automaatti-ilmastointi ja aktiiviset pääntuet. Lisäksi vakiona on mm. ajonvakautus, kevytmetallivanteet, kattokaiteet, radio/CD, ajotietokone ja 6 turvatyynyä. SE:n lisähinta on 2300 euroa. Varustelu kohentuu mm. CD-vaihtajalla, 17" pyörillä, sumuvaloilla ja sadetunnistimella. LE-mallissa on lisäksi mm. sähköisesti säädettävät nahkaistuimet, sähkötoiminen kattoluukku, tummennetut takalasit ja älyavainjärjestelmä. Lisävarusteena XE:ssä on vain metalliväri (550 euroa). 

X-Trailin sisustus antaa hieman halvan vaikutelman niin muovilaatujen kuin verhoilunkin osalta. Sisustuksen muotoilu on yksinkertaista. Mittaristo on onneksi siirretty keskeltä perinteiselle paikalle. Ajotietokoneen käyttö tapahtuu typerästi ratin läpi mittaristosta. Kytkin on hieman pitkäliikkeinen, mutta muuten hallintalaitteet ovat helppokäyttöisiä ja selkeitä. Säilytyslokeroita on runsaasti.

Kilpailuasetelma

Nissan on tuonut viime aikoina markkinoille monia uutuuksia. Aivan nappisuorituksia ominaisuuksissa ei kuitenkaan ole viime aikoina Nissaneissa nähty. X-Trailissa on kehitetty edeltäjään verrattuna tuntuvasti meluttomuutta, jousitusmukavuutta ja tavaratilan kokoa. Takaistuintiloissa, ajotuntumassa ja laatuvaikutelmassa se joutuu antamaan tasoitusta kilpailijoille. Hinta on suunnilleen samalla tasolla kilpailijoiden kanssa. Yksi kilpailuvaltti on automaattivaihteiston tarjoaminen dieselmoottorin yhteydessä.

28.9.2007 Timo Nurmela

takaisin