Koeajossa BMW X1 xDrive 23d Aut.

 

BMW X1 tarjoaa sporttia ja premiumia perinteiseen katumaasturiluokkaan.

Kori ja sisätilat

Hyökkäävän näköinen X1 on poikkeus harmaassa massassa. Vaikka X1 on varsin muodokas ja massasta erottuva auto, ovat sen vahvuudet muualla kuin ulkonäössä, sillä keulasta mieleen tulee lähinnä bulldog.

Vähän alle 4,5 metrisenä X1 on hyvin samankokoinen kuin kilpailijansa. X1 sai nykyisen 3-sarjalaisen alustan ja myös jousitus, ohjaus ja moottorit ovat ennalta tuttuja nykyisistä kolmos- ja ykkössarjan bemareista.

Etuistuimet ovat hyväntuntuiset. Sivuttaistukea on sporttisen sopivasti myös istuinosassa. Edessä on tilaa riittävästi ja penkin säädöt riittävät isommallekin kuljettajalle.

Takapenkkiläisillä ei ole yhtä hyvät oltavat, sillä istuinosa on takana todella matalalla. Tilaa kyllä on takanakin kohtalaisesti, mutta matala penkki rajoittaa mukavuutta aikuisilla matkustajilla. Lapset viihtyvät takana varmasti paremmin. Takakontissakin on tilaa kohtuullisesti, perusasennossa tilaa on 420 litraa ja tarvittaessa kokoa voidaan kasvattaa aina 1400 litraan.

Laatuvaikutelma on kauttaaltaan tasokas. Sisätilojen muotoilu ei sykähdytä, mutta mikään rämise ja kaikki tuntuu olevan kohdillaan. Tässä tapauksessa yksinkertainen on kaunista.

Moottorit ja voimansiirto

X1 on saatavilla sekä taka- että nelivetoisena. Takavetoinen tunnetaan sDrive-nimellä, kun taas nelivetoinen on nimeltään xDrive.

X1:n moottorivalikoima muodostuu lähes kokonaan nelisylinterisistä dieselmoottoreista. Saatavilla on myös kolmilitrainen kuusisylinterinen bensamoottori, joka tuntee mallinimen 28i. Muut moottorit ovat nimeltään 18d, 20d ja 23d, jotka kaikki ovat siis kaksilitraisia ahdettuja dieselmoottoreita. Tehokkaimpien moottorien, 23d:n ja 28i:n, yhteydessä tulee aina automaattivaihteisto ja neliveto.

Koeajettu auto oli varustettu dieselmalliston tehokkaimmalla koneella, 23d:llä. Kyseinen moottori on iskutilavuudeltaan samankokoinen kuin muutkin dieselkoneet, mutta turboahtimia on yhden sijaan kaksi. Huipputehoksi kone puhkuu 204 hevosvoimaa ja huippuväännöksi 400 newtonmetriä. Kaksilitraiselle moottorille suoritusarvot ovat todella mainiot.

Ajossa voimaa on vaikka muille jakaa ja normaalit ohitustilanteet ovat vain herkullisia suupaloja tälle moottorille. Automaattivaihteistokin toimii mukavasti, mutta kiihdyttäessä se hukkaa rajuimman vedon jonnekin momentinmuuntimen syövereihin. Manuaaliaskilla 23d olisi varmasti raju peli.

Ajettavuus ja alusta

X1 on ajo-ominaisuuksiltaan tyypillinen bemari. Jämerä ja vakaa kuvaavat ajettavuutta hyvin. Ohjaus on luontevan tuntuinen, mutta erityisesti hitaammissa nopeuksissa se on myös raskas, ja auto jääkin hieman kaartelemaan keskialueen tahmeuden vuoksi. Suuremmissa nopeuksissa ja tiukemmissa mutkissa ohjaus tuntuu raikkaammalta.

Jousitus on jäykkä olematta kuitenkaan liian kova. 3-sarjan alusta tuntuu toimivan myös tässä korissa laadukkaasti, vaikka kallistelua jonkin verran jo esiintyykin.

Varusteet ja hinnat

X1:n hinnat alkavat karvan yli 38 000 eurosta. Tällöin auto on nimeltään sDrive 18d, mikä tarkoittaa takavetoa ja matalimmin viritettyä dieselkonetta. Neliveto lisää hintaa noin 3500 euroa. Koeajetun auton, xDrive 23d A:n, hinnaksi muodostuu reilut 51 000 euroa.

Varustelu riippuu moottorin koosta. Vakiovarustelu on jo perusmalleissa kattavaa ja tehokkaammat moottorit tuovatkin käytännössä vain koristeita ulkonäköön. Tarpeelliset ksenon-valot jäävät edullisemmissa malleissa lisävarusteeksi, ja tällöin ne saa itselleen 780 euron lisäsijoituksella.

Loppupäätelmä

Äksykkönen on poikkeuksellisen menevä katumaasturi. Se tarjoaa maukkaita ajo-ominaisuuksia, tehoa ja nelivetoisena myös etenemiskykyä.

23.10.2009 Lassi Varis

 

takaisin